Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 13 februari 2019

Bilprovningen höjer priset på besiktning

Bilprovningen höjer priset på besiktning på sju orter i glesbygden. I snitt får bilägarna här betala 200 kronor mer.

 Nu höjer Bilprovningen priset för bilbesiktningen på sju orter i Sverige.
Nu höjer Bilprovningen priset för bilbesiktningen på sju orter i Sverige. FOTO: Bilprovningen

Det är statligt ägda Bilprovningen som genomför prishöjningen på sju orter i norra Sverige – Arjeplog, Karesuando och Överkalix i Norrbottens län, Tärnaby i Västerbottens län, Funäsdalen och Gäddede i Jämtlands län samt Särna i Dalarnas län.

Två mobila provningsstationer

På de orterna fanns fram till 2002 fasta bilprovningsstationer men då lades de ner och ersattes av två ambulerande, mobila provningsstationer.

Fram till 2010 hade Bilprovningen monopol på bilbesiktningar och var ålagda att ta ett samhällsansvar och upprätthålla verksamhet i hela landet – till samma priser.

Har nio konkurrenter

Men i dag finns åtta konkurrenter och företaget har bara 27 procent av marknaden. I höstas införde Bilprovningen marknadsmässiga priser som kan variera över landet och beroende på tid på dagen.

De mobila anläggningarna är extra kostsamma, då de ska fraktas tusentals mil med personal. Därför höjdes priset för besiktning i dem mest, med cirka 40 procent, till 690 kronor. Det är runt 200 kronor mer än på närliggande fasta stationer.

– Vi var nog det sista företaget inom bilbesiktning att behålla enhetliga priser, men till slut blev det ekonomiskt ohållbart. Bilprovningen är ett aktiebolag och har liksom övriga aktörer på marknaden ett uppdrag från sin ägare, staten, att gå med vinst, säger Cecilia Blom Hesselgren, på Bilprovningen.

Förlängd tid

Men hon menar att förra årets ändring av inställelseregler för besiktning kan underlätta för kunder som föredrar en fast anläggning framför den mobila. Man ska numera besikta bilen senast 14 månader från senaste besiktning.

– Det ger ju lite mer möjlighet att kanske planera in en besiktning på annan ort. Tidigare hade man i praktiken bara fem månader på sig, säger hon.

Land har sökt den nya landsbygdsministern, Jennie Nilsson, för att ställa frågor om statens ansvar för likvärdig service för bilbesiktning över hela landet, men ännu inte fått svar.

Läs också: Besikta bilen – 7 vanliga anmärkningar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen