Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 13 mars 2019

Elbilen ökar på landsbygden

Det våras för elbilen på landsbygden! Enligt branschexperten finns det flera fördelar med eldrivna bilar för just landsbygdsbor.

 Elbilar har framtiden för sig på landsbygden, menar en branschexpert.
Elbilar har framtiden för sig på landsbygden, menar en branschexpert. FOTO: wakila

Under 2018 ökade antalet laddbara bilar i Sverige med hela 52 procent. Fortfarande finns flest i storstadsregionerna, men antalet hybrider och elbilar ökar också på landsbygden.

Alexandra Andersson är ansvarig för elbilsstatistiken på Power Circle, elkraftbranschens intresseorganisation för framtidsfrågor.

– Vi ser att laddbara bilar ökar i hela landet. Till exempel tillkom ett stort antal elbilar i Halland, Östergötland, Uppsala och Jönköpings län förra året, säger Alexandra Andersson.

Enklare att ladda hemma

Hon menar att det på vissa sätt till och med kan vara enklare att ha en elbil i stället för en bensin- eller dieselbil på landsbygden.

– För många ligger närmaste mack långt bort. Och fler och fler mackar läggs ner. Men att ladda elbilen hemma går ju utmärkt på landsbygden – medan storstadsbor i hyresrätt kan ha svårt att hitta en laddplats, säger hon.

Läs också: Så minskar du ditt klimatavtryck – enkla tips att börja med redan i dag

Skaffa säker laddbox

För att ladda bilen säkert hemma är det bäst att skaffa en laddbox som klarar hög belastning och kräver fast installation. Inte sådana som ansluts med stickpropp eller förlängningssladd för det kan öka risken för överhettning, enligt Elsäkerhetsverket(obs: extern länk).

Be också en elinstallatör att besiktiga husets elanläggning, då laddning av elbil innebär en helt annan påfrestning.

Reducera strömstyrkan

Om du ändå behöver ladda bilen i ett vanligt vägguttag så ska laddningen reduceras till 8-10 ampere – eller helst ännu lägre.

– Tillfällig laddning med reducerad strömstyrka ger sannolikt få problem. Men är du osäker på elanläggningens skick, ladda inte utan uppsikt – exempelvis på natten, säger Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket.

Priset och räckvidden

Två stora hinder för många att skaffa en elbil är det höga priset och den korta räckvidden.

Men de är på väg att minska. Dels för att fler begagnade elbilar kommer ut på marknaden, dels för att batterierna klarar allt längre körsträckor på en laddning.

På sikt kan det högre inköpspriset tjänas in genom lägre driftskostnad. Enligt Fortum kostar det 1,5 till 2 kronor att köra en mil när du laddat elbilen hemma, mot cirka 10 kronor för en bensin- eller dieselbil.

Jämtland i täten

Med en laddbox hemma och koll på de publika laddstationerna i närheten kan du planera din rutt så att du slipper bli stående på landsvägen med urladdad bil.

De flesta av landets 6 640 publika laddpunkter ligger i storstadsregionerna. Men sett till antal laddpunkter per laddbar bil ligger Jämtland, Gotland och Kalmar i topp.

Flest privatägda elbilar

Statistik visar också att det är regioner som Gotland, Västerbotten och Norrbotten som har störst andel privatägda elbilar även om antalet bilar i absoluta tal fortfarande inte är många.

Bland kommuner med hög andel privata elbilsförare sticker Ockelbo, Arjeplog, Boxholm och Vännäs ut.

Läs också: Vi provkör nya lyxbilen – Tesla Model X 100D

Elbilar med dragkrok

Snart väntas också andelen privatägda elfordon gå upp när företagsbilarna kommer ut på andrahandsmarknaden. För de höga priserna på elbilar är fortfarande ett av de största hindren.

Och nu jobbar biltillverkarna för att bredda utbudet av laddbara bilar.

– Ja, som fler elbilar med till exempel dragkrok som klarar att dra ett hästsläp. Titta på gruvorna – där finns redan starka elfordon som kan dra mycket, säger Alexandra Andersson.

Hon tror att alla regioner måste satsa på utbyggnad av laddstationer så att de är redo när elbilsboomen kommer dit. Det kan även kräva en upprustning av elnätet.

– Det är viktigt att alla regioner runt om i landet tar höjd – utvecklingen kommer att gå snabbt, tror hon.

5 i topp – länen med flest antal laddpunkter per laddbar bil

1. Jämtland 0,74

2. Gotland 0,50

3. Kalmar 0,28

4. Blekinge 0, 28

5. Värmland 0,28

5 i botten – länen med minst antal laddpunkter per laddbar bil

1. Norrbotten 0,10

2. Skåne 0,09

3. Örebro 0,08

4. Uppsala 0,06

5. Stockholm 0,05

Källor: Power Circle och ELIS – Elbilen i SverigeElbilsstatistik.se

Så hittar du närmsta laddpunkt

Det finns en mängd verktyg för att du enkelt ska kunna hitta laddpunkter nära dig. På www.laddinfra.se kan du välja mellan 40-talet olika appar, karttjänster och navigationssystem.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen