Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 28 juni 2019

Guide: Elbil – allt du behöver veta

Vad kostar en laddbar bil att köra, hur många mil kommer man och hur lång tid tar det egentligen att ladda? Vi guidar dig till allt du behöver veta för att bestämma om elbil är något för dig.

 Antalet elbilar har på bara två år ökat med över 50 procent i Sverige.
Antalet elbilar har på bara två år ökat med över 50 procent i Sverige. FOTO: Istock

”Äh, det är dyrt, man kommer ingenvart och det tar tid att ladda.”

Argumenten mot att köpa en eldriven bil kan upplevas som många. Även om elbil inte känns som bästa alternativet för alla, så växer nyfikenheten stadigt.

Vad kostar en elbil?

Laddbara bilar är generellt dyrare i inköp än konventionella bilar. Men tekniken utvecklas, priserna på batterier sjunker och med dem bilpriserna.

– Elbilsförsäljningen drog igång rejält under 2018, särskilt efter att regeringen införde premien för bilar med låga utsläpp, säger Alexandra Andersson, ansvarig för elbilsstatistiken på Power Circle, elkraftbranschens intresseorganisation för framtidsfrågor.

Två av tre svenska bilägare skulle vilja byta till elhybrid eller en renodlad elbil om de skulle byta bil idag. Det visar en undersökning beställd av bilmässan Ecarexpo i september 2018. Intresset accelererar främst bland yngre män, men har ökat överlag. Och allt fler tycks uppleva att fördelarna överväger – att man tjänar in på gungorna vad man förlorat på karusellen.

Bonus malus

Den nya fordonskatten (juli 2018) innebär att bilar med låga utsläpp av koldioxid, upp till 60 g/km, premieras med en ”bonus” på max 60 000 kronor. Bensin- och dieseldrivna personbilar däremot, fick i skatteomläggningen en förhöjd fordonskatt under de tre första åren – en ”malus”.

Läs också: Elbilen ökar på landsbygden – därför passar den så bra

Vad kostar det att ladda elbilen?

För det som kan upplevas som ett svidande högt inköpspris kan lindras av elbilens låga driftskostnader.

Enligt en tumregel från energibolaget Fortum kostar själva laddningen ca 1 krona per kWh av batteriets kapacitet när du laddar hemma. Prislappen för att ladda beror då så klart på batteriets storlek.

Sveriges just nu vanligaste elbil, Nissan Leaf, med en batterikapacitet på 30 kWh, kostar med andra ord ungefär 30 kronor att ladda helt.

Så laddar du elbil hemma

Att ”tanka upp” kräver ett helt annat tålamod hos elbilsägaren än för den med diesel- eller bensinbil, men med planering kan det fungera smidigt. Nio av tio laddbilsägare laddar sina bilar hemma när de sover eller på jobbet.

Bästa sättet att ladda hemma är att skaffa en fast installerad laddbox. Att använda ett vanligt vägguttag rekommenderas inte, det kan i värsta fall leda till eldsvåda. Låt också en fackman kolla upp elanläggningen hemma så att den är dimensionerad för den extra belastningen.

Så laddar du elbil borta

För den som behöver köra lite längre sträckor blir så klart de publika snabbladdningsstationerna viktiga. Tillgången i olika regioner varierar stort, men utbyggnaden pågår hela tiden – av såväl kommuner och regioner som bostadsrättsföreningar, hotell och andra privata aktörer.

De flesta leverantörer av publika laddstationer erbjuder laddkort, laddbrickor eller betalappar som kan förenkla betalningsproceduren på plats.

Läs också: Mariestad tillverkar sitt eget bilbränsle!

Hitta närmaste laddpunkt i app

Det finns en mängd verktyg för att du enkelt ska kunna hitta laddpunkter finns närmast dig. På Laddinfra kan du välja mellan 40-talet olika appar, karttjänster och navigationssystem.

Så länge måste elbil laddas

Med en laddbox hemma vid husvägen tar det från två till 13 timmar att ladda fullt, laddar du med reducerad ström tar det längre tid. Hybridbilar laddas i regel snabbare eftersom de har mindre batterier.

Behöver du fylla på bilbatteriet längs vägen så finns publika laddstationer. Nya bilar kan ladda upp emot en mil i minuten, medan äldre bilar laddar långsammare.

Tidsåtgång för ladda elbil hemma

Tiden för att ladda beror på typen av bil, vilken laddeffekt den kan ta emot, laddningstyp och batteristorlek. För ett 48 kWh batteri ser laddningstiden ut så här:

• Normalladdning: Tar cirka 13 timmar (med 230 V/16 A).

• Semisnabbladdning: Tar drygt 2 timmar (med 400 V/32 A) och 4-5 timmar (med 400 V/16 A).

• Snabbladdning: Laddning med likspänning finns på vissa publika laddstationer. Det möjliggör laddtider på runt en halvtimma beroende vilken laddeffekt bilen klarar av att ta emot.

Hur långt kan man köra med elbil?

Hur långt du sedan kommer när batteriet är fulladdat beror på hur du kör och om det är kallt eller varmt ute. I snitt kör en ”typisk elbil” runt 29 mil på fullt batteri. Tekniken för att köra längre finns, men är fortfarande dyr. Elbilarna på marknaden idag kan köra allt mellan 16 och 55 mil.

Prognos: Elbilar går om hybrider

De flesta av dagens bilägare, 72 procent, har valt en hybridbil framför en renodlad elbil. Men redan inom en sjuårsperiod kommer antalet elbilar gå om hybriderna, enligt branschföreningen Power Circle.

– Just nu är efterfrågan för vissa modeller så stor att biltillverkarna inte hinner med, folk står i kö och väntar på sin bil i månader. Politikerna behöver sätta långsiktiga spelregler så att marknaden hänger med, säger Alexandra Andersson.

Elbilen kommer sjunka i pris

Och när väl inköpspriserna för elbilen hinner ikapp de konventionella bilarnas priser, finns det inte längre någon anledning att välja bort elbilen, då den både körs fossilfritt och är billigare att köra.

– År 2025 är elbilen lika billig i inköpspris som en likvärdig bensin- eller dieselmodell, enligt vår prognos, säger Alexandra Andersson.

– Inköpspris och tillgång till laddning spelar absolut roll för dem som idag vill men avvaktar med att köpa elbil. Man väntar ännu på ”sin” favoritmodell.

Källa: Elbilsläget 2018, Power Circle, ELIS – Elbilen i Sverige, Emobility.se

Fördelar med elbil

Förutom att bilen inte ger några utsläpp och att heller inga bränsletransporter krävs, så finns fler goda skäl att sadla om från fossilt till eldrivet:

• Billig i drift. ”Bränslekostnaden” för en elbil är cirka 1-2 kronor per mil. Motsvarande sträcka kostar runt tio kronor för en motsvarande modern bensin- eller dieselbil.

• Mindre underhåll. En elbil kräver mindre underhåll än en bil med förbränningsmotor. Servicen är enklare och billigare.

• Mer effektiv. Elmotorn har högre verkningsgrad än förbränningsmotorn. I en elbil används 83 procent av energin till att driva bilen framåt. Motsvarande siffra för en förbränningsmotor är 18 procent. Resten av energin går till värme (62%), tomgång (15 %) och drivlineförluster (5%).

• Längre livslängd. De materialen som används för att bygga en eldriven bil är, i vissa fall, så lätta som möjligt och har därmed mindre risk för korrosion. Karossen håller därmed längre jämfört med vanliga bilar.

• Säkrare. En bil med förbränningsmotor löper fem gånger större risk att börja brinna, enligt emobility.se. I en bil med förbränningsmotor är bränsletank och bränsleledningar oftast oskyddade.

• Låter mindre. Bullret minskar då elmotorn låter betydligt mindre än en förbränningsmotor. (Detta kan av vissa upplevas som ett problem. Några bilmodeller har därför en funktion för att aktivera ljud vid låg hastighet så att gående och cyklande trafikanter bättre kan uppmärksamma dig som bilist.)

Dessutom kan vissa köregenskaper i en elbil upplevas som bättre, då batteriet sitter monterat så att tyngdpunkten i bilen är låg och ligger bättre på vägen, Elbilen kan dessutom accelerera snabbare då motorn håller samma jämna vridmoment från stillastående till högt varvtal.

Källa: Elbilsläget 2018, Power Circle och ELIS – Elbilen i Sverige, Elbilsstatistik samt Emobility.se

LAND SHOPPING: 5 fakta om eldrivna fordon

Elbilar i Sverige

• Antal laddbara bilar 2018: 68 805 st (en ökning med 52 procent från 2017).

• Av de laddbara bilarna är 72 procent hybrider och 28 procent elbilar.

• Antal laddbara bilar, prognos 2019: 109 000 st.

• Det finns för närvarande 6 640 publika laddpunkter (juni 2019), fördelat på 1 634 stationer, (en ökning med 44 procent från 2017).

• Antal laddpunkter per laddbar bil: 0,10 i snitt.

Vanligaste hybriderna

• Volkswagen Passat GTE 11 916 st

• Mitsubishi Outlander PHEV 8 747 st

• Kia Optima PHEV 4 164 st

Vanligaste elbilarna

• Nissan Leaf 3 899 st

• Tesla Model S 3 650 st

• Renault Zoe 3 332 st

Den typiska elbilen 2018

• Maxhastighet: 158 km/tim

• Räckvidd el: 290 km

• Batterikapacitet: 41kWh

• Effekt elmotor: 156 kW

• CO2-utsläpp: 0 g/km

• Ladduttag: Typ2

Källa: Power Circle

Vill du veta mer om elbilar?

Power Circle – elkraftbranschens intresseorganisation för att synliggöra elens roll för en hållbar samhällsutveckling.

Elbilsstatistik – laddbara bilar och laddinfrastruktur i Sverige.

Emobility.se – en portal för elfordon och laddinfrastruktur.

Bil Sweden – branschorganisation för tillverkare och importörer. Läs också: Så byggde Martin och hans pappa om skrotbilen till elbil!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen