Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 18 juni 2019

Leif och Siv förvandlade husvagnen från vrak till retropärla!

Östersund

Husvagnen från 1966 är makarna Nilssons ögonsten. Inredd i färgstark retrostil – och renoverad utifrån och in. För just när de hade köpt den brakade den ihop totalt.

 Efter tusentals timmar av hårt slit fick Leif och Siv sin husvagn från 1966 i lika fint skick som den hade som ny.
Efter tusentals timmar av hårt slit fick Leif och Siv sin husvagn från 1966 i lika fint skick som den hade som ny. FOTO: Jan Andersson

Det började med att fordonsintresserade Leif och Siv fick kontakt med en person som importerade udda husvagnar från olika delar av världen.

– Vi letade efter en annorlunda husvagn och den här killen kände till en Yvonne Mustard, tillverkad i Holland 1966. Den är mycket sällsynt, vår kan vara den enda i Sverige, säger Leif.

Krävdes mycket jobb

 Siv och Leif njuter av att vara i sin husvagn och åker gärna med den till Orsa för att fira midsommar.
Siv och Leif njuter av att vara i sin husvagn och åker gärna med den till Orsa för att fira midsommar. FOTO: Jan Andersson

Han och Siv fick hem sin beställda vagn, som visade vara helt rutten och skruttig.

– Men det kände vi till eftersom försäljaren hade berättat det innan. Jag visste att det skulle krävas mycket jobb innan vagnen blev i det skick vi ville ha den, säger Leif.

Läs också: Elin köpte begagnad husvagn – och fick drömsemester!

Husvagnen kapsejsade

 När Leif Nilsson körde den nyinköpta husvagnen till en verkstad i trakten rasade den ihop. Bakom bilen hade han nu ett lass skrot.
När Leif Nilsson körde den nyinköpta husvagnen till en verkstad i trakten rasade den ihop. Bakom bilen hade han nu ett lass skrot. FOTO: Jan Andersson

Men den var i ännu sämre skick än befarat upptäckte Leif när han skulle köra den till verkstaden. Under färden säckade vagnen ihop – därbak hängde bara ett spretigt lass bräder och plåt.

Renoverade hela vintern

 I husvagnen finns mycket amerikanskt som tagits hem från Florida.
I husvagnen finns mycket amerikanskt som tagits hem från Florida. FOTO: Jan Andersson

Men Leif tänkte ändå att han skulle ge husvagnen en chans.

– Det här var mitt första år som pensionär och jag började jobba med vagnen mitt i vintern. Jag hade en tanke att den skulle bli klar till midsommaren, berättar han.

Varje dag, varje kväll, vardag som helg jobbade Leif och Siv med sin vagn. Leif använde de gamla väggarna på vagnen till mallar och Siv sydde gardiner, kuddar och dynor. ­

Valde svart och rött

 Siv har valt inredning i husvagnen, med mycket svart, retrostil och Usa-influencer.
Siv har valt inredning i husvagnen, med mycket svart, retrostil och Usa-influencer. FOTO: Jan Andersson

De ville att vagnen skulle se ut som den gjorde då den var ny, 1966, men med modern utrustning som kylskåp, elvärme, vattenpump och elspis.

– Siv fick välja färg inuti vagnen och hon valde svart. Från början var jag kanske lite brydd, men nu tycker jag att det är mycket smakfullt, säger Leif.

Läs också: 25-årige Martin: Så byggde jag och pappa om skrotbilen till elbil!

Snygg dragbil

 Sivs och Leifs retro-husvagn har en stilig dragbil – en Auburn replika från 1936 som har korats till Sveriges snyggaste bil.
Sivs och Leifs retro-husvagn har en stilig dragbil – en Auburn replika från 1936 som har korats till Sveriges snyggaste bil. FOTO: Jan Andersson

Har man en sådan nyrenoverad husvagn i toppskick så gäller det att ha en snygg dragbil också.

Det har paret Nilsson. Deras Auburn replika från 1936 har valts till Sveriges snyggaste bil.

– Jag byggde den för 33 år sedan och den väcker fortfarande uppmärksamhet när vi kommer på olika bilutställningar. Nu har jag fått över 100 priser för den. Det börjar bli trångt i vardagsrummet, så hälften av pokalerna har jag nu i garaget, säger Leif och skrattar.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen