Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 8 april

Dalslandskaka

Många Land-läsare är duktiga på att baka. Berit Torell är en av dem. Hennes Dalslandskaka från förr är en favorit med traditionellt svenska smaker.

 Berit Torell bakar Dalslandskakan efter sin mors recept. Servera brödet ljummet med smör och honung, tipsar Berit.
Berit Torell bakar Dalslandskakan efter sin mors recept. Servera brödet ljummet med smör och honung, tipsar Berit. FOTO: Läsare

Berit Torell som bor både i Uddevalla och Högsäter berättar om sitt recept:

Allt odlades på gården

”Jag ärvde receptet av min mor. När jag växte upp på 1950-talet drog mor fram baktråg, bakbord, mjölsikt, baklakan och brödkavel för att baka stora satser och mätta allt arbetsfolk, den äldre generationen och alla barnen. Då odlades de flesta ingredienserna på gården. Råg och vete odlades till brödsäd som maldes i den lokala kvarnen.”

Läs också: Klassiska tekakor – här är receptet

Berits Dalslandskaka

Skriv ut

Ingredienser (4 stora brödkakor):

  • 1 liter vatten
  • 1 liter mjölk
  • 100 g jäst
  • 1 dl kallpressad rapsolja eller annan god olja
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk malda brödkryddor, anis och fänkål
  • 3 dl havregryn
  • 2 kg rågsikt
  • 3 dl vetemjöl, cirka

Gör så här:

  1. Ta fram en stor bunke, 8 liter.
  2. Värm vatten och mjölk till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet.
  3. Blanda alla ingredienser i bunken i tur och ordning. Rör med stadig träslev i 10 minuter. Tillsätt vetemjölet tills degen känns fast men inte hård.
  4. Låt jäsa i 30 minuter i bunken.
  5. Lägg under tiden 4 bakplåtspapper på plåtar eller på bänken, att senare dra över på ledig plåt. Mjöla lätt på papperen.
  6. Rör om den jästa degen och häll ut och fördela den på de 4 mjölade bakplåtspapperen.
  7. Strö en knapp handfull mjöl över varje degklump och pressa med handen ut degen till en kaka som fyller plåten eller papperet.
  8. Sätt ugnen på 275 grader. Låt kakorna jäsa 30 minuter.
  9. Picka den jästa kakan med en kakepick (för den som äger en sådan) eller med en gaffel.
  10. Grädda mitt i ugnen till gyllengul färg, cirka 9 minuter. Stjälp upp de gräddade kakorna på galler i en hög och låt kallna under bakduk.
  11. Skär upp kakorna i mindre bitar och frys in snarast. Utan infrysning håller brödet bara i några dagar.

Recept: Berit Torell

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen