Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 7 juni 2019

9 svenska klimatsmarta resmål

Åk på Eco-retreat, kryp in i en trädkoja för natten eller testa livet på lantgård. För den som letar efter en naturskön och rofylld Sverigesemester med eko-stämpel finns en rad härliga alternativ runtom i landet!

 Vackra omgivningar till Kolarbyn i Västmanland, där gästerna bor i vedeldade kolarkojor.
Vackra omgivningar till Kolarbyn i Västmanland, där gästerna bor i vedeldade kolarkojor. FOTO: John van Helvert

In i de djupaste skogarna och bland böljande svenska landskap gömmer sig små idyller som profilerat sig som eko-boenden. Här har vi listat 9 förslag för en Sverigesemester med ekologiska odlingar, naturnära byggnader och rofyllda miljöer.

Lindeborgs Eco Retreat, Nyköping

 Lindeborgs Eco Retreat utanför Nyköping.
Lindeborgs Eco Retreat utanför Nyköping. FOTO: Ken Pils

Lindeborgs Eco Retreat erbjuder möjlighet att varva ned i en ostörd och hållbar miljö med utsikt över Hallbosjön. Med ett nytänkande jordbruk, grönsaksodlingar, biodling, lieängar, biokolproduktion och ett biologiskt vattenreningssystem arbetas det på gården för att skapa ett livskraftigt och hälsosamt system för liv i alla dess former. Mitt på gården står Ekoladan, en hundra år gammal lada som har renoverats med hållbara och naturliga material och en genomgående design. I Ekosviterna har du stora glasfönster med utsikt över sjö, åker och grönsaksodlingar. Uppe på kullen ligger den idylliska röda stugan där du bor i fårhagen bland gårdens många odlingar. Läs mer här.

 Lindeborgs Eco Retreat erbjuder naturnära inredning.
Lindeborgs Eco Retreat erbjuder naturnära inredning. FOTO: Ken Pils

Kolarbyn Eco-Lodge, Skinnskatteberg

 I Kolarbyn sker övernattningen i mysiga kolarkojor.
I Kolarbyn sker övernattningen i mysiga kolarkojor. FOTO: John van Helvert

Vandra längs Bruksleden utanför Skinnskatteberg i Västmanland och övernatta i en kolarkoja där ni sover på liggunderlag och fårskinnsfällar framför den öppna elden och gör en enklare middag över elden. Kolarbyn har flera miljöcertifieringar och arbetar för att bevara kolartraditionerna och föra kunskapen om kolning vidare till framtida generationer. Läs mer här.

Rosendals trädgård, Stockholm

 Är du ute på äventyr i huvudstaden är ett besök på Rosendals trädgård att rekommendera.
Är du ute på äventyr i huvudstaden är ett besök på Rosendals trädgård att rekommendera. FOTO: Shutterstock/TT

För den som ska besöka huvudstaden i sommar är Rosendals trädgård på Djurgården en grönskande idyll att upptäcka. Här odlar trädgårdsmästarna biodynamiskt både i växthus och på fält. I handelsträdgården finns grönsaksfält, fruktträdgård, rosenträdgård, örtagård, vinodling, lekplats och en utbildningsträdgård för barn. Smaka på skörden och ta en fika i trädgårdscaféet eller passa på att lära dig om precisionsodling. Läs mer här.

Läs också: 10 nostalgipärlor att pricka in på semestern

Treehotel, Harads

 ”The Dragonfly” på Treehotel i Boden.
”The Dragonfly” på Treehotel i Boden. FOTO: Peter Lundström / WDO

Uppe i tallarna omgiven av den norrländska naturen finns sju innovativa trädkojor, så som Bird’s Nest, The UFO och spegelklädda The Mirror Cube. Treehotels miljöarbete innefattar att rummen monteras utan att skada vegetationen och byggs med miljösmart material. Den dagliga driften är energisnål och varje rum har en toppmodern, miljövänlig förbränningstoalett. Läs mer här.

 Sugen på att klättra upp i ”The UFO”? En häftig upplevelse på Treehotel i norr!
Sugen på att klättra upp i ”The UFO”? En häftig upplevelse på Treehotel i norr! FOTO: Peter Lundström / WDO

Dalagård, Avesta

 På Dalagård hittar du lugnet.
På Dalagård hittar du lugnet. FOTO: Leif Öster

I Åsgarns dalgång kan det stora sällskapet hyra en hel gård, mitt i skogen med en egen sjö. På Dalagård är målet att all verksamhet ska vara ekologiskt hållbar och den egna skogen är miljöcertifierad. Intill finns en skyddad urskog och maten som serveras, oftast av cateringfirma, består till stor del av råvaror från egen odling eller lokala producenter. Läs mer här.

 Omgiven av skog och vatten ligger Dalagård.
Omgiven av skog och vatten ligger Dalagård. FOTO: Leif Öster

Urnatur, Ödeshög

 Urnatur erbjuder häftiga trädkojor dit du vandrar upp på stegar eller hängbroar för att tillbringa natten.
Urnatur erbjuder häftiga trädkojor dit du vandrar upp på stegar eller hängbroar för att tillbringa natten. FOTO: Ulrika Krynitz

I östgötska Urnatur lever gästerna i symbios med naturen. På den lilla gården Sjögetorp finns slåtterängar med hamlade askar, betande pälsfår, hassellundar, åkrar fulla med stenrösen och vacker bondskog. Allt byggnadsmaterial och timmer till skogseremitagets stugor är handplockade ur skogen. Urnatur är upp till 90 procent självförsörjande på byggnadsmaterial, kött och fisk, samt grönsaker. Här kan du spendera natten i den genuina träkojan som är förankrad i två grova aspar och har utsikt över en liten dalgång och ”svansjön”. Eller kanske i stugan Luftslottet, där hängbroar leder upp till verandan mellan tallarna. Läs mer här.

 Mosstemplet i Urnaturs residens.
Mosstemplet i Urnaturs residens. FOTO: Ulrika Krynitz

Hemma hos Martha och Anders, Tiveden

 Hemma hos Martha och Anders kan du bo i detta nya hus.
Hemma hos Martha och Anders kan du bo i detta nya hus. FOTO: Martha och Anders

Alldeles i närheten av natursköna Tivedens nationalpark kan du besöka Martha och Anders helekologiska boende. På gården bor fjällkor, gotländska pälsfår, hedemorahöns och bin. Här odlas i växthus, på friland och i skogsträdgård. En avkopplande stund kan du få i ett meditations- och yogarum eller i den vedeldade bastun. Låna en cykel till nationalparken eller ta ett dopp i sjön Unden bara 500 meter bort, med unikt klart vatten. Läs mer här.

Fallängetorp för fä och folk, Sala

 Lillstugan på Fallängetorp för fä och folk.
Lillstugan på Fallängetorp för fä och folk. FOTO: Stina Barrsäter

På denna lantgård i Svartådalen kan du vara ”bonde för en dag” och bekanta dig med det ekologiska jordbruket. På Fallängetorp kan du bo som man gjorde förr i mysiga Lillstugan med vedspis i köket eller modernt och stilrent i Mellangården, med storskogen runt knuten. Här får du besöka djuren i deras hagar, åka häst och vagn, följa med ut i skog och mark med en naturguide för att spana efter fåglar, vandra längs en naturstig med picknickkorg och plocka bär och svamp! Läs mer här.

 Stina Barrsäter matar sina Linderödssvin på Fallängetorp.
Stina Barrsäter matar sina Linderödssvin på Fallängetorp. FOTO: Privat

Läs också: Spana in magiska semesterlyan – här kan du bo i en svamp!

Skatauddens lantgård, Älvsbyn

 Bastustugan på Skataudden.
Bastustugan på Skataudden. FOTO: Skataudden

Bo på en klassisk lantgård med kossor, grisar, höns och ladugårdskatter. På Skataudden kan ni få hjälpa till att mjölka korna och till frukost kan ni köpa nybakat på Uddens hembageri strax intill. Ta en tur med kanot, båt eller bastuflotte i den intilliggande sjön. Läs mer här.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler spännande resmål

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen