De startar resebyrå för tågcharter
Facebookgruppen Tågsemester har nått över 50 000 medlemmar med ett sällan skådat engagemang för hållbart resande. Nu startar initiativtagarna en resebyrå som ska sälja tågcharter.
Andreas Sidkvist och Susanna Elfors, som bor i södra Stockholm, har båda jobbat med hållbarhetsfrågor under en längre tid. För fem år sedan startade de en Facebookgrupp för dem som hellre tar tåget än reser med flyg och bil. Bara det senaste året har gruppen växt från 4 000 medlemmar till 50 000 medlemmar. Många söker alternativ till flygresor och vill samverka för att möjliggöra tågsemestrandet.
– Det är ett väldigt stort intresse. Dels är det ju flygskamsdebatten som varit, det anses inte längre helt oproblematiskt att flyga hur som helst. Greta Thunberg har inspirerat med sin klimataktivism och sommaren med torka och bränder visar att det börjar bli på allvar, så som forskarna har varnat för, säger Andreas Sidkvist.
Läs också: Så minskar du ditt klimatavtryck – enkla tips att börja med redan i dag
Sveriges första resebyrå för tågcharter
Nu tar Andreas och Susanna initiativet till nästa nivå. Lagom till minimässan Tågsemesterträffen som de arrangerar den 30 mars, lanseras Sveriges första resebyrå för bara tågcharter.
– Vår drivkraft är att jobba för hållbarhet. Vi vill hjälpa folk som vill åka tåg att boka sina resor. Vi kommer också att göra gruppresor i samarbete med olika aktörer, säger Andreas Sidkvist.
Utmaningen med att samordna tågcharter är att det krävs lång framförhållning.
– Ska man ha det traditionella tänket så skulle man ju chartra ett helt tåg och åka sammanhållet till sol- och badorter. Ett annat tänk är att göra hela reseupplevelsen till målet, med till exempel en barvagn, lekvagn och frågesport genom högtalarsystemet i någon vagn. Det kan också ingå stopp i olika städer för dagsturer och vidare färd med tåg på natten som då fungerar som ett hotell, säger Andreas Sidkvist.
Läs också: Här kan du boka campingplatser
”Bökigt att boka tågbiljetter”
Exakt hur resebyrån ska vara uppbyggd och hur de ska samverka med researrangörer och tågoperatörer är fortfarande i utvecklingsstadiet. Men Andreas Sidkvist menar att det finns en efterfrågan på tjänster som underlättar tågresande utomlands.
– Sedan SJ lade ner sina utlandsbokningar för ett antal år sedan har det blivit väldigt bökigt att boka biljetter. Folks vilja att flyga mindre och resa mer hållbart har gjort att intresset vuxit explosionsartat för tågsemester, men aktörerna har ännu inte mäktat med att ta vara på engagemanget.
Läs mer om initiativet på Facebooksidan ”Tågsemester” eller på Tågsemester.nu (obs: externa länkar).
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.