Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 28 juni 2019

”Resa reko” inspirerar till att resa hållbart

Turkosa vattendrag, blomstrande gränder och svindlande vyer – du behöver inte ta flyget för att få uppleva det! Med instagramkontot ”ResaReko” vill Elvira och Arnúlfur inspirera till hållbart (och upplevelserikt!) resande.

 Elvira och Arnúlfur har slutat flyga – men inte slutat resa!
Elvira och Arnúlfur har slutat flyga – men inte slutat resa! FOTO: Arnulfur Hakonarson

Elvira Boman och Arnúlfur Hakonarson älskar att resa och har gjort det i många år. Men i takt med insikten om hur stor utsläppsbov flyget är bestämde de sig för att sluta nöjesflyga.

– Jag tycker inte vi har rätt till att förstöra världen. Vi flyger långt för att vi vill det, inte för att vi behöver det. Jag måste inte vara på en strand i Thailand, jag kan lika gärna vara på en strand i Skåne. Vi måste se det här med hänsyn till global katastrof. Nöjesflyga måste man inte göra och i slutändan är det ganska lätt att skippa det, säger Arnúlfur Hakonarson.

Läs också: ResaReko: fem favoriter för en hållbar semester!

Reser hållbart

Men bara för att Elvira och Arnúlfur har slutat flyga har de inte slutat resa. Nu reser de land och rike runt med tåg, båt eller andra hållbara transportmedel.

– Mycket handlar om att normalisera tanken på att resa med tåg. Det kanske inte låter så kul med två dygn för att ta sig till Lissabon men när man kommer in i tankesättet, då är det plötsligt ”bara” ett dygn till Paris. Och så kan man stanna på sitt favoritcafé i Hamburg längs vägen, säger Elvira Boman.

 En favorit för Elvira och Arnúlfur är Slovenien, här i huvudstaden Ljubljana.
En favorit för Elvira och Arnúlfur är Slovenien, här i huvudstaden Ljubljana. FOTO: Arnulfur Hakonarson

Tar ”svemester”

Elvira och Arnúlfur vill uppmuntra till att fundera över syftet med semestern. Ofta är syftet med till exempel en familjesemester att umgås och uppleva saker ihop. Då kan ju faktiskt utlandsresan ersättas med en minst lika upplevelserik semester på skånska Österlen, menar de.

– Efter att ha rest mycket kom jag till en punkt där jag insåg att jag inte har rest så mycket i Sverige. Just nu peppar vi inför ”svemester” i Bohuslän, det är ju hur fint som helst där! säger Elvira.

Läs också: Tio-i-topp: Bästa svenska resmålen – som kan ersätta utlandsresan!

”Kände mycket flygskam”

Elvira tror att det svenska fenomenet ”flygskam” kan ge positiv effekt.

– Jag har känt mycket flygskam. Skam är en tråkig känsla att uppleva, men det behöver inte vara en dålig känsla. Det är ett tecken på att en social norm som håller på att förskjutas, som man vill vara i linje med men inte är i linje med. Flygskam är definitivt en bidragande faktor till att flygandet nu går ner i Sverige, säger Elvira.

– Många tycker att problemet ligger i större länder. Och ja, det är väldigt lite som jag kan göra för att man ska sluta pumpa upp olja, men att som privatperson skippa flyget gör en stor skillnad i klimatavtrycket direkt, säger Arnúlfur.

Behöver inspirerande alternativ

Den som väl har bestämt sig för att sluta flyga behöver nya erbjudanden, praktisk information och inspiration till nya resesätt. Det var något som Elvira och Arnúlfur tyckte saknades och därför startade de instagramkontot ”ResaReko”, som nu har över 14 000 följare.

– Folk har längtat efter ett mer hållbart sätt att leva, speciellt nu när vi har förstått att flyga som vi gör i dag, det är ohållbart. Men semestern behöver inte vara borta bara för att vi inte kan långflyga som vi tidigare har gjort. Därför behövs det tips på konkreta resvägar, hur man bokar och information om olika resmål. Fina bilder spelar stor roll för att inspirera och konkurrera med alla andra resekonton, säger Arnúlfur.

Läs också: Svenska nationalparker bevarar värdefulla landskap – här är 9 pärlor att besöka i sommar

Vill satsa stort

 ResaReko lägger upp färgstarka och idylliska resebilder på sitt instagramkonto för att inspirera till hållbar semester.
ResaReko lägger upp färgstarka och idylliska resebilder på sitt instagramkonto för att inspirera till hållbar semester. FOTO: Instagram

Tack vare den positiva responsen vågade paret ta steget längre. De startade podden ”Resa Reko” och en hemsida med en behjälplig interaktiv karta. Målet är att skapa en plattform som samlar all information och inspiration som man kan tänkas behöva för en klimatsmart semester. I framtiden drömmer Elvira och Arnúlfur om att kunna jobba med Resa reko på heltid.

– Då skulle vi kunna inspirera ännu fler. Om vi bara kan få en människa att skippa flygresan, då har vi åstadkommit en förändring, säger Arnúlfur.

Emilia Boman och Arnúlfur Hakonarson

Ålder: 30 och 27

Bor i: Stockholm

Kommer från: Emilia från Stockholm och Arnúlfur från Island

Jobbar med: Emilia är teknisk fysiker och Arnúlfur jobbar som fotograf och trollkarl (performer).

Engagemang: Driver instagramkontot ResaReko sedan januari 2019, samt en podd med samma namn. Emilia har arbetat för Greenpeace och skriver för Supermiljöbloggen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler spännande resmål

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen