Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 26 september 2016

4 vanliga misstag som du gör i trädgården på hösten!

Förbered för vintervilan och nästa odlingssäsong på rätt sätt! Här är fyra vanliga fel man ofta gör i trädgården på hösten!

Nu gulnar och vissnar det allt mer i våra trädgårdar runt om i landet. Snart ska växterna få sova sött och vila till nästa år. Som trädgårdsmästare gäller det att göra rätt, hjälpa trädgården på traven och inte stjälpa.

4 vanliga misstag du (kanske) gör i trädgården på hösten

1. Slutar att rensa ogräs

Flitig höstrensning av ogräs ger utdelning i vår!
Flitig höstrensning av ogräs ger utdelning i vår!

Fruktade rotogräs som tistel, kirskål slutar inte växa på grund av kyla, vissa fortsätter till och med att fröa av sig trots kallare väder. Så ge inte upp, fortsätt bara att rensa in i det sista – det har du stor glädje av till våren.

2. Lämnar rester kvar

Ruttnande rester är bäst att plocka bort så att de inte banar väg för skadedjur.
Ruttnande rester är bäst att plocka bort.

Att låta ruttnande tomater hänga kvarn eller gammal blast av potatis och tomat ligga kvar på marken är en dålig idé. Kan bli inkörsporten för skadeinsekter, mikroorganismer, bladmögel inför nästa odlingssäsong.

3. Beskär träd och buskar

Låt sekatören vila till vårvintern. Gäller de flesta buskar och fruktträd.
Låt sekatören vila till vårvintern. Gäller de flesta buskar och fruktträd.

Senhösten är en dålig tid för beskärning av de flesta buskar och träd. Regn och fukt i oktober och november gör att snittytorna blir svårläkta och står öppna för angrepp av svamp till exempel. Vänta till vårvintern istället.

Låter gräset gro

Vildvuxet gräs kan bli ett gömställe för sorkar, som kan ställa till det i trädgården.
Vildvuxet gräs kan bli ett gömställe för sorkar.

Sorkar trivs i långt gräs, under vilket de kan bygga gångar och äta upp trädrötter. Även en vanlig gräsmatta kan dra till sig snömögel om den är för ”långhårig”. Klipp gräset cirka 5 centimeter högt inför vintern.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen