5 smarta tips för att bygga eller köpa växthus
Sugen på en trädgårdsrevolution? Skaffa växthus. Här får du tips som hjälper dig på vägen.
1. Hus som räcker
En grundregel är att inte ha mindre än 10 kvadratmeter. Små växthus blir ofta för varma och svåra att arbeta i. Ta sedan i! De flesta ångrar att de inte byggde större.
Kontrollera med kommunen om du behöver bygglov. Grundregeln är att man sammanlagt får bygga en 15 kvadratmeter stor byggnad på tomten utan bygglov. Den får inte vara högre än 3 meter.
Läs också: Birgitta och Johnny Hed har triss i växthus på tomten!
2. Välj rätt material
Om du vill bygga själva av gamla fönster! Bygg ett regelverk som passar dina fönster. Reglar på 70 x 45 mm ger ett stadigt bygge. Använd också lärkträ eller tryckimpregnerat trä till nedersta regeln som utsätts för mer fukt. Taket kan byggas med färdiga längder kanalplast. Materialet är hållbart, ger minimalt med kondens, är tåligt och behöver ingen skuggväv.
3. Smartaste grunden
Antingen står ditt husbygge i marknivå eller på en murad sockel av tegel eller lättbetong. Börja bägge varianterna med en väldränerad, tjock grusbädd. Om den brister eller om bygget ställs direkt på marken kan tjälen knuffa på ditt växthus så att glasen spricker varje vinter. Lägg sedan tjärpapp under bottenregeln på ditt hus, annars sugs fukt upp underifrån.
Läs också: 8 nyheter för dig som vill köpa växthus
4. Ytbehandling
Lärkträ tål fukt bra men allt annat trä behöver skydd mot fukten som bildas i växthuset. De som vill ha en kulör på sitt växthus kan olja och måla. Välj gärna linoljebaserade produkter. De sägs flagna mindre än andra färger.
5. Tillbehör
Luftning är viktig i växthuset. Glöm inte att planera in vädringsfönster i taket som sedan förses med en värmestyrd fönsteröppnare.
Planera för att sätta upp hyllor och krokar för linor till rankande växter. Gör gärna hyllorna flyttbara.
Glöm inte vattnet. Det finns färdiga bevattningssystem att köpa men mycket kan du göra på egen hand. Hängrännor på växthuset kan till exempel forsla regnvatten till en tunna i växthuset så att du slipper bära vatten.
Läs också: Så byggde Annemarie ett växthus av återvunnet material
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.