GUIDE: Allt om kirskål
Hon är din älskling om våren men din fiende till sommaren. Lär dig allt, gott och ont, om kirskålen.
Skyll inte på munkarna. Det brukar sägas att de tog hit kirskålen och odlade den i klostren som läkeväxt och till mat. Det stämmer men kirskålen fanns redan här när de dök upp.
Arkeologiska fynd har visat att den odlades här redan under järnåldern.
Sedan dess har kirskålen haft sin kluvna plats i våra hjärtan och våra trädgårdar. Här kan du lära dig ta hand om det goda och undvika ledsamheterna.
Läs också: Rätt tid att knipsa 7 ogräs
Så känner du igen kirskål
Kirskålen känns lättast igen på bladen. De spetsiga småbladen har tandad kant och sitter i symmetriska grupper om tre på var sin sida om en mittstjälk. Varje småblad sitter på en egen liten kvist.
Kirskål eller björnloka?
På våren kan de första, riktigt späda bladen möjligtvis förväxlas med björnlokans men titta noga. Så fort bladen öppnas lite ser man att björnlokans småblad sitter två och två, inte tre och tre som på kirskålen.
Kirskål eller mästerrot?
Kirskålen påminner också om den sällsynta mästerroten men mästerrotens småblad sitter inte på en liten stjälk som kirskålens gör.
Plantan blir upp till 80 centimeter hög och blommar med vita flockblommor från juni till augusti.
Var växer kirskål?
Kirskålen växer i hela landet, utom i fjälltrakterna. Den är känd för att breda ut sig. Den krypande jordstammen växer snabbt och förvandlar kirskålen lätt till stadiga bestånd som täcker marken.
Kirskålen trivs bäst i näringsrik jord i skuggan, men kan klara sig även i soligt läge.
Kirskål i maten
Störst nytta har man av kirskålen på våren när de späda bladen just kommit upp. De är frodigt ljusgröna och den lätt parfymerade smaken har inte hunnit ta över än.
Läs också: Så ska du INTE bekämpa parkslide
Ersätt spenat med kirskål
Kirskål kan användas i alla lägen där man använder spenat. Den kan stuvas, läggas i pajer och omeletter, soppor och gratänger.
De späda gröna bladen kan också bli basen i en pesto eller en grön smoothie. Bladen kan också läggas i en kanna med kallt vatten och ge en alldeles lagom, grön smak.
Kirskål – bekämpning
Kirskålen är snudd på omöjlig att gräva bort. Så fort en rotbit går av kan den avbrutna delen ge upphov till en ny planta.
Det är bättre att svälta ut den. Mindre bestånd kan täckas med en helt tät duk under några säsonger.
Ett annat sätt är att utnyttja kirskålens svagaste läge, kompensationspunkten.
På våren börjar plantan livet med en rot proppfull av energi den lagrat sedan hösten. Klipper du av skotten direkt när de kommer upp räcker den energin länge. Du kan bli tvungen att klippa av 9-10 gånger under säsongen för att hålla den nere.
Kompensationspunkten infinner sig när roten just laddat ur sig maximalt för sitt första skott men ännu inte fått någon energi tillbaka. Klipper du då blir roten svagare för varje gång.
Kompensationspunkten för kirskål
Kompensationspunkten för kirskål ligger när skottet har 5-10 blad. Klipper du senare har bladen redan hunnit mata roten så att den orkar skicka upp nya skott hela sommaren vad du än gör.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.