Anette och Zacharias startade hotell för frusna växter!
Isvindar pinar skånska Arrie, men på en åker lyser ett växthus varmt. Det är paret Anette och Zacharias smarta idé. Ett hotell för att övervintra känsliga medelhavsväxter.
Det är som att kliva in i en trädgård på tropiska breddgrader. Grönskan frodas inne i det ljusa och varma växthuset. Olivträd samsas med palmer och olika citrusträd, hibiskus med kamelia. Flera växter har redan fått vårkänslor med knoppar som försiktigt sticker fram.
– Här får de rätt temperatur för sin vintervila, 3-5 grader, berättar Anette Trönnberg Lundin.
Hon och sambon Zacharias Williamsson har hittat en helt egen nisch med sitt företag Lilla Toscana. Ett växthotell där plantor från Medelhavet får rätt betingelser för att trivas under den mörka och kalla årstiden. Och de har lyckats över förväntan.
– Många kunder berättar att när de tar hem växterna igen på våren får de blommor och frukt för första gången, berättar Anette stolt.
Egentligen var hon och Zacharias inte alls ute efter något växthus. De ville ut på landet och letade hus i trakten. Men för två år sedan dök chansen upp att överta den gamla handelsträdgården i Arrie då dåvarande ägare skulle gå i pension.
Läs också: Så överlever ditt olivträd vintern
Anette och Zacharias slog till. Båda var 26 år och hade aldrig ägt ett hus, än mindre 2000 kvadratmeter växthus, traktor och 1,3 hektar mark. Med på köpet följde en odling av storbladig tagetes och kattsyskonen Sassa och Bjarne. Däremot fick de kaniner, ankor, gäss och bin som också bott på gården flytta på sig.
– Vi tyckte det var ett fantastiskt tillfälle och har aldrig ångrat att vi köpte det, säger Anette.
– Och vi har blivit rätt händiga eftersom mycket har behövt fixas. När värmepumpen gick sönder var det bara att sätta igång bland rören. Det trasiga växthustaket är skrubbat och lagat och med hjälp av vinkeljärn är det dessutom nu stormsäkrat. På kuppen vi har blivit mycket starkare, fortsätter hon.
De är grafiska formgivare till professionen (de träffades under utbildningen i Norrköping för sju år sedan) men har också erfarenhet av växtodling. Anette har en floristutbildning och hennes föräldrar drev tidigare en handelsträdgård i Höllviken där Zacharias har arbetat som driftchef.
Eftersom de ännu inte fullt ut kan försörja sig på gården, arbetar Zacharias parallellt som odlingsassistent medan Anette frilansar som grafisk designer. Hon har bland annat gjort växthotellets logga i lysande turkos.
Idén att använda växthuset till att vintertid hysa in Medelhavsväxter fick de under ett studiebesök i Halmstad. Inget liknande fanns i trakterna av Malmö och Trelleborg.
– Vi hade sett att många har så fina och stora växter som behöver rätt temperatur och ljus på vintern för att trivas och inte dö. Som nyföretagare är det viktigt att ha en affärsidé som man tror på och en budget som stödjer den. Växter är levande varor som ibland gör som de vill och kräver viss kompetens för att göra som man önskar, säger Zacharias.
Och de hade rätt, behovet fanns. Nu kommer plantor från såväl privata trädgårdar som restauranger. Plats hyrs på hela eller halva träpallar.
– Redan förra året kom 700 växter och det var fler än vi räknat med. Många sa ”äntligen kan vi köpa lite större växter och få dem att överleva”. Antalet har ökat i vinter så vi går runt men kan inte livnära oss på det, då skulle vi behöva fylla alla kvadrat, säger Anette.
– De vanligaste växterna vi får hit är olivträd, citrus och palmer. Lite mer udda är den där fingercitronen eller, som den också heter, Buddhas hand. Den går att äta, men inte som fruktkött. Istället får du riva skalet i exempelvis en kaka.
De känner att de gör insats som räddar värdefulla växter vars ägare varken kan eller har utrymme att sköta dem,
– Det är så synd när folk slänger sina plantor, det tar flera år att odla upp ett citrusträd innan de säljs. Många har smugglat med frön från sina utlandsresor. Nyss fick vi ta över en palm som blivit för stor att ha hemma. Den kom som frö från Kreta för 26 år sedan. Nästa steg är att höja taket i en del. Nu är maxhöjd 2,90 meter. Vi vill gärna kunna ta växter upp till 4 meter, berättar Zacharias.
Stjärnan bland övervintrarna är ett mer än 100 år gammalt olivträd. Det köptes in av ett byggbolag inför ett kommande event på Gotland och i väntan på det bor trädet i växthuset. Krukan är gigantisk och stammen grov.
– Det fick komma hit med kranbil, det går inte att rubba annars. En del växter kommer hit med budfirma, andra med traktor eller släp. Vi hjälper också till att hämta och lämna växter med vår trailer i mån av tid, berättar Zacharias.
När temperaturen sjunker ner mot två grader på hösten är det dags för incheckning. Medelhavsväxterna vill ha det ljust och svalt för att finna sin vintervila. Framåt april-maj kan kunderna hämta sina citronträd och palmer i april-maj och placera ut dem när nattemperaturen inte går under tre grader.
– Tillväxten kommer igång när solen börjar visa sig i slutet av februari. Värmen inne i växthuset ger ungefär en månad extra på våren och ytterligare en på hösten, säger Zacharias.
Växthuset kräver en hel del arbete och måste hållas efter. Alla växter med tecken på ohyra hamnar först i karantän. För att undvika att växterna smittar varandra, ser Anette och Zacharias med intresse på biologisk bekämpning. En liten nyckelpiga som sakta kryper på stammen av ett citronträd gör därför Anettes förtjust.
– Se, det är bra. Den håller undan löss. I en så sval och fuktig omgivning som växthuset är det också lätt att det blir svampangrepp, och det måste vi ha koll på hela tiden.
Vad är då det bästa med att verksamheten?
– Att gå runt bland alla växter. Det är nästan lite terapi, speciellt under den mörka vintern då det är ljust här inne och under våren då det börjar dofta. Det är härligt att ta hand om växter, säger Anette.
Vill öppna mikrobryggeri
Namn: Anette Trönnberg Lundin och Zacharias Williamsson.
Aktuellt: Driver växthotellet Lilla Toscana.
Ålder: Båda är 27 år.
Bor: Strax intill Arrie i Skåne
Yrke: Båda är trädgårdsmästare och grafiska formgivare.
Intresse: Zacharias: Ölbryggning, vill starta ett mikrobryggeri på gården. Anette: Yoga, loppis inredning, trädgård.
Så övervintrar du ditt citrusträd
Ställ ditt citrusträd i en solig och varm hörna, tänk Medelhavsklimat. Ge ordentligt med näring. Det går åt mycket järn, vid brist blir bladen gulaktiga medan bladnerven fortfarande är grön. Enklast är att köpa näring för citrusväxter eller att byta jord.
Plantera gärna om i en större kruka tå att växten får mer kraft att växa sig stor och fin. Krukor behöver inte vara tunga. Det finns smarta lättviktskrukor som både är fina och väger en bråkdel av den klassiska keramikkrukan.
Så fixade Anette och Zacharias sitt företag
Finansiering: Vi lånade för att köpa fastigheten. Växthusen fanns redan, så dessa har vi bara gjort underhåll på.
Marknadsföring: Viktigast för oss var att synas i digitala medier: så hemsida och Facebook-konto var det första vi skapade efter att vi bestämt logga och grafisk profil. Sedan fick vi den bästa reklam man som nyföretagare kan tänka sig – våra ansikten över hela förstasidan och ett stort uppslag i Sydsvenskan.
Andra ”ben” att stå på: Vi fortsatte de förra ägarnas odling av storblommig tagetes eftersom det fanns en efterfrågan på produkten. I framtiden hoppas vi kunna utöka vår nuvarande verksamhet med odling och vinterförvaring till att även omfatta ett ölbryggeri (med Zacharias som bryggmästare). Redan i dag finns Anettes verksamhet för grafisk formgivning: Lilla Designfabriken.