Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 27 juli 2018

Anna behöver inte vattna sin trädgård

Går det att satsa på trädgård där det är torrt, vindpinat och bevattningsförbud?

Anna Melander har skapat en prunkande trädgård som inte behöver vattnas. Lösningen är täckodling med fårull, musselskal och gräsklipp.

 Anna Melander testar sig fram för att se vad som gillar att växa utan underhållsbevattning.
Anna Melander testar sig fram för att se vad som gillar att växa utan underhållsbevattning. FOTO: Kristina Wirén

Vägen fram går genom ett stycke granskog norr om Löttorp på norra Öland. På en tidigare åkermark ligger flera sommarhus i modern stil.

Landskapet är torrt, kargt och vindutsatt. Lägg därtill vattenbrist som kan drabba ön på sommaren. Knappast goda förutsättningar för att skapa lummiga trädgårdar.

Läs också: Här fann Susanne sin drömplats på jorden

Men ett av husen omges av en prunkande trädgård, en riktig färgprakt med tulpaner, liljor och pioner i rabatter som omges av träd och slingrande grusgångar.

Underhållsvattnar inte

– Jag underhållsvattnar inte någonting. Köper jag ett nytt träd eller ny buske är det vid plantering och kanske någon gång till, så jag vet att det är etablerat, men jag skyndar mig att täcka med ett tjockt lager täckmaterial som bevarar fukten i jorden, berättar Anna Melander.

 Trädgården på norra Öland där det är torrt och soligt är möjlig tack vare täckmaterial som fårull, ensilage, gräsklipp, täck-bark och musselskal.
Trädgården på norra Öland där det är torrt och soligt är möjlig tack vare täckmaterial som fårull, ensilage, gräsklipp, täck-bark och musselskal. FOTO: Kristina Wirén

Hon och maken byggde huset 2005. Då tog Anna med sig trädgårdshobbyn från villaträdgården i Tranås, där de då bodde.

– Det är klimatzon 1 här men jag visste inte om det skulle gå för det är väldigt torrt. Det regnar lite och det blåser väldigt mycket. Brunbrända gräsmattor på Öland var det jag hade i tankarna.

Läs också: Spara på vattnet hemma

Gräsmattan stjäl vatten

Anna valde att bevara träd och planterade perenna växter under. Träden skulle ge skugga och bryta vinden, vilket förhindrar uttorkning. Växterna exploderade, som hon beskriver det.

– De trivdes hur bra som helst och det var bara att fortsätta plantera.

 Buxbom, pioner och andra växter med täta bladverk skuggar jorden.
Buxbom, pioner och andra växter med täta bladverk skuggar jorden. FOTO: Kristina Wirén

Inspirerad av en visningsträdgård utanför Ystad fick Anna nästa idé. Hon valde bort gräs och satsade i stället på grusbelagda gångar mellan rabatterna.

– Jag skulle inte ha någon gräsmatta där jag har mina perenner för det stjäl näring och vatten.

Har fått prova sig fram

Trädgården växte. Anna satte träd eller buskar på flera ställen och planterade häckar, för att bryta vinden. Genom att pröva sig fram har hon lärt sig vilka växter som trivs och sedan delat dem.

Läs också: Gör en racerkompost med gräs och vatten

– Det finns mycket som är lätt att dela. Nävor och daggkåpa till exempel. De är perfekta marktäckare som sprider ut sig på olika ställen.

Anna Melander tror att fukthalten är högre i jorden på vissa ställen av tomten, medan andra platser är väldigt utsatta för torka.

Bryt vinden och skapa skugga

– Men det fungerar ändå med själva grundkonceptet. Bryt vinden, skapa skugga någon del av dagen, täck jorden, och ha ingen konkurrens av gräset. Det finns väldigt mycket som kan växa, trots att det regnar lite och trots att man inte får vattna.

 Grönska utan vatten är möjligt bland annat tack vare täckodling och att välja bort vattenkrävande gräs till förmån för grusgångar.
Grönska utan vatten är möjligt bland annat tack vare täckodling och att välja bort vattenkrävande gräs till förmån för grusgångar. FOTO: Kristina Wirén

Anna odlar främst prydnadsväxter men även grönsaker i växthus och på friland. I år ska hon testa tomater utomhus. Tidigare odlade hon med framgång pumpa och squash på friland. Till grödorna har hon ensilagetäckning.

Ensilage bevarar fukten

– Ensilage bevarar fukten bra, kväver ogräset och är jättebra gödning.

När Anna använde fårull i rabatterna för att hålla rådjuren borta från krokus och tulpaner, upptäckte hon att ullen även fungerar ypperligt som täckmaterial.

– Jag har använt den i stället för att lägga barkmull, säger Anna och pekar på en pion-rabatt som hon grävde förra året.

Blåmusselskal från Östersjöns stränder är dekorativa och täcker bra i krukor och i rabatter. När det blåst in stora mängder musslor går Anna till stranden och fyller en skottkärra med skal.

Läs också: Så blir vädret där du bor

 Gräsklipp fungerar alldeles utmärkt som täckmaterial. Anna pudrar med barkmull om hon vill ha det lite stiligare.
Gräsklipp fungerar alldeles utmärkt som täckmaterial. Anna pudrar med barkmull om hon vill ha det lite stiligare. FOTO: Kristina Wirén

Nöjd med färgerna

Trädgården ger Anna möjlighet att vara kreativ. Hon tycker om att skapa miljöer och mår bra av frisk luft.

– Det ger mycket endorfiner av att vara ute. Mycket stress rinner av. Just skapandeprocessen tycker jag är häftig för jag skapar tillsammans med trädgården.

Förutom glädjen att arbeta med växterna är hon också glad för resultatet, framför allt med buskarna och träden.

– Jag är nöjd med blad–färgerna på dem, men också helheten, att det blir en vacker trädgård hela säsongen, oavsett om det är någonting som blommar eller inte. Och själva konceptet. Att det funkade.

Fått mycket beröm

Anna har tidigare haft öppen trädgård några gånger om året, innan de fick barnbarn, och från besökarna har hon fått mycket beröm. Hon har märkt att hennes trädgård ger inspiration men kanske också ställer ett och annat krav.

– Kvinnor får idéer och män suckar och säger att det är mycket jobb, säger Anna och skrattar.

 Perenna växter, som pion, återkommer år efter år i trädgården.
Perenna växter, som pion, återkommer år efter år i trädgården. FOTO: Kristina Wirén

Annas tips för torra lägen

• Bryt vinden eftersom den är uttorkande. Plantera träd och häckar, eller sätt upp armeringsnät med klängväxter, för att bryta vinden många gånger.

• Skapa skugga någon del av dagen med spaljéer, små träd eller buskar som är torktåliga, exempelvis prydnadsrönn och smällspirea.

• Undvik stor gräsmatta vid rabatterna eftersom gräs tar mycket vatten och näring.

• Täck hela tiden jorden med täckmaterial, som till exempel ensilage, gräsklipp, musslor, täck-bark eller fårull, för att hindra att vattnet dunstar.

• Fyll på täcklagret flera gånger under säsongen och se till att det är ett tjockt lager.

• Göm gräsklipp för ett mer estetiskt tilltalande uttryck genom att först täcka med gräsklipp, sedan pudra över barkmull.

Anna Melander

Ålder: 54 år.

Bor: I villa i Kalmar och i sommarhus på norra Öland.

Gör: Högstadielärare i matematik.

Familj: Make, tre döttrar och fem barnbarn.

Intressen: Trädgård, läsa böcker på sommaren när det är för varmt för att jobba i trädgården, familj och vänner.

Drömmer om: Att åka till England och se mer av trädgårdarna där. Jag tänker att när jag inte orkar mer, kanske jag reser mer och ser andras trädgårdar.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen