Att förkultivera och förså
I februari är det dags att börja så för att ge långsamma växter en bra start. Månadens odlarskola innehåller en förkultiveringsguide och tips som hjälper dig lyckas.
Den korta svenska växtsäsongen gör att vissa växter måste förodlas inomhus. Grönsaker med lång utvecklingstid hinner inte bli färdiga om de sås direkt i odlingsbädden på våren, men med förodling får de ett försprång.
Börja med chilin
Redan i februari är det hög tid att börja med kronärtskocka, chili, paprika, purjo och lök. Sedan följer tomater, vissa kålsorter, pumpa, squash, gurka och annat som tar lång tid på sig att utvecklas.
Att förodla, eller förkultivera, går ut på att ha färdiga plantor att sätta ut i odlingsbäddarna när vårvärmen kommer. De förkultiverade plantorna är också starka och tåliga när de kommer ut i odlingsbädden vilket ger dem goda förutsättningar att stå emot både ohyra och eventuella sjukdomar på växtplatsen.
Genom att ha förodlade plantor till hands även under sommaren är det också enkelt att täppa till hål i odlingsbädden allt eftersom du skördar. Det gör att du förlänger skördetiden och att jorden inte ligger oanvänd.
Skillnad förså norr och söder
Olika frön kräver olika lång tid på sig att gro och växa till sig. Beroende på gröda får du räkna med en groningstid på mellan fyra och sexton dygn och en total tid på upp till åtta veckor från sådd till utplantering.
I mellersta Sverige sker utplanteringen i slutet av maj eller i början av juni, i södra Sverige några veckor tidigare och i landets norra delar ett par veckor senare. För att veta när risken för nattfrost är över behöver du hålla koll på väderleksrapporten. Det är dock en senare fråga, just nu är det förkultivering som gäller.
Förkultivering i praktiken
Det här behöver du
- Såjord. En luftig och näringsfattig jord. Eftersom frön har egen kraft behövs ingen extra näring. Såjord finns att köpa färdig, men du kan också blanda egen av hälften av vardera vanlig odlingsjord och sand, plus en gnutta kompost. Gammal krukväxtjord fungerar också om den finfördelas och sållas.
- Krukor. Sålådor, pluggbrätten, egna papperskrukor, gamla tomat- och sallatsaskar eller tomma mjölkkartonger. Bara fantasin sätter gränser. Se till att kärlen har hål i botten så att det inte kan står kvar vatten i krukorna, då ruttnar rötterna.
- Genomskinligt plastlock eller plastfolie. Läggs över sådderna så att de håller värme och fukt, det blir som ett litet miniväxthus.
- Växtbelysning. Krävs om du odlar i norr eller om du ställer krukorna långt in i ett rum. Finns att köpa i trädgårdshandeln, men det fungerar lika bra med ett vanligt lysrör monterat på en ställning över plantorna. Belysningen bör vara reglerbar och ska hänga cirka 10–15 centimeter ovanför växterna, men inte så lågt att växterna bränns.
- Planteringsjord. Innehåller näring som plantorna behöver när de har vuxit till sig och ska planteras om i större krukor. Finns i trädgårdshandeln. Du kan också skapa egen av trädgårdsjord uppblandad med kompost och gödsel.
Förkultivera så här:
1) Häll jord i en liten kruka. Peta ner fröet på det djup som står på fröpåsen. Frönas storlek avgör hur tätt du ska så, men en tumregel är att sätta två stora frön per kruka. Om båda fröna gror och kommer upp kan du ta isär plantorna och sätta dem i varsin kruka, om bara ett har grott slipper du stå där med tom kruka. Mindre frön sås tätare men måste gallras om allting gror. Täck över med ett tunt lager jord och vattna försiktigt.
2) Ställ krukan på en bricka. Täck med ett genomskinligt plastlock eller plast som du prickar små hål i. Då kan jorden andas och fröet slipper ruttna i den våta jorden. Vattna regelbundet. Jorden ska vara fuktig men inte dyblöt.
3) Sådderna behöver ljus. Ställ brickan med krukor på fönsterbrädet eller under växtbelysning. Plantor som får för lite ljus sträcker sig mot det ljus de kommer åt och blir långa och rangliga istället för knubbiga och gröna. Sätt en timer på växtbelysningen så den lyser 12-14 timmar per dygn. Däremellan behöver plantorna vila.
4) De första bladen som kommer upp kallas för hjärtblad. Har du sått många frön i samma kruka behöver du gallra. Nyp bort några hjärtblad, annars blir det för tätt.
5) När växten har utvecklat riktiga blad och du ser rötter i krukans botten behöver växten planteras om i en större kruka. Undvik alltför stora krukor, i stor och fuktig jordvolym riskerar de små plantorna att ruttna. Häll planteringsjord i krukans botten. Sätt om plantan till den större krukan, håll om bladen och inte bara i stjälken samt var försiktig med rötterna. Fyll på med mer planteringsjord. Vattna. Ställ krukan i fönstret eller under växtbelysning.
6) Vattna regelbundet men låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna. En del plantor behöver planteras om ytterligare en gång innan det är dags att plantera ut dem. Det kan ske när risken för frost är över. I början av juni brukar vara lagom i Mellansverige, några veckor tidigare i söder och ytterligare några veckor senare i norr.
Fiffiga kärl för försådd:
- Sålåda. En större men grund låda med dräneringshål i botten och ett genomskinligt plastlock med ventilationshål. Fungerar som ett minidrivhus där fröerna sprids jämnt över en slät jord innan de täcks med ett tunt lager lucker jord.
- Pluggbrätte. En mängd småkrukor gjutna i ett och samma stycke. Pluggbrätten är ofta tillverkade i mjukare plast så att plantorna kan tryckas upp underifrån när det är dags för omplantering.
- Papperskrukor. Du tillverkar dem själv genom att rulla en decimeterbred remsa tidningspapper kring en cylinderform med en toalettrulles omkrets. Tryck till en plan botten i ena änden.
- Mjölkkartonger. Perfekta till förodling av större frön. Diska dem noga, klipp ner till en decimeters höjd och gör dräneringshål i botten.
Rätt tid för försådd:
- Tomater, chili, paprika och purjolök – försås inomhus i februari-mars.
- Röd och gul lök – försås inomhus i februari–april.
- Blomkål, broccoli, grönkål, svartkål och vitkål – försås inomhus i mars– april.
- Gurka, squash och pumpa – försås inomhus i april–maj.
Läs också: Så bygger du en varmbänk till årets första sådder
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.