Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 2 juli 2021

Bygga lusthus - tips, idéer och vackra lusthus att härma

Drömmer du om ett lusthus? Ett litet hus att använda för sånt som är lustfyllt utan måsten? Här hämtar du inspiration till trädgårdens viktigaste onödighet.

 En snillrik roterande uteplats som långsamt vrider sig så öppningen alltid är mot solen. Byggt av diverse återanvända maskindelar och drivs av elmotor. Privat, Alvesta.
En snillrik roterande uteplats som långsamt vrider sig så öppningen alltid är mot solen. Byggt av diverse återanvända maskindelar och drivs av elmotor. Privat, Alvesta. FOTO: Anette Brunsell
 Det snurrande lusthuset har alltid sin spröjsade dörr vänd åt rätt håll.
Det snurrande lusthuset har alltid sin spröjsade dörr vänd åt rätt håll. FOTO: Anette Brunsell

Det kan fungera som ett blickfång längre bort i trädgården, en utsiktsplats, ett ställe att avnjuta ett glas medan solen sänker sig eller en skyddad vrå för kontemplation, kanske en god bok.

Vår kärlek till lusthus har gamla anor fast i begynnelsen kallades de lustslott och hörde tätt samman med den tidens trädgårdsideal.

 Blått blickfång och förråd vid paradrabattens ände i Den Engelska Trädgården, Kivik. Lägg märke till att fönstren är svartmålade, men visst ser det ut som glas.
Blått blickfång och förråd vid paradrabattens ände i Den Engelska Trädgården, Kivik. Lägg märke till att fönstren är svartmålade, men visst ser det ut som glas. FOTO: Anette Brunsell

Stora engelska trädgårdar med labyrinter, slingrande gångar och nånstans lite längre bort en byggnad, gärna rund, kanske utan väggar med pelare och tak där man efter stoj och glam, kunde vila benen, ha förtroliga samtal, samlas för en god lunch eller rent av hemliga kärleksmöten.

Högsta modet med lusthus på 1600-talet

Under stor del av 1600-talet var högsta modet stramt hållna geometriska trädgårdar, gärna med ett långt siktdjup och en fontän eller ett lustslott som blickfång i fjärran.

Från lust till fåfänga

 Asieninspirerat med utplanad lutning på det metallklädda taket och snickarglädje i form av drakar.
Asieninspirerat med utplanad lutning på det metallklädda taket och snickarglädje i form av drakar. FOTO: Anette Brunsell
 Här syns drakarna i motljus.
Här syns drakarna i motljus. FOTO: Anette Brunsell
 Asien möter kulturbyggnad. Färgerna binder ihop nytt med gammalt och olika delar av världen. Hjärtenholms lantbruksmuseum, Alvesta.
Asien möter kulturbyggnad. Färgerna binder ihop nytt med gammalt och olika delar av världen. Hjärtenholms lantbruksmuseum, Alvesta. FOTO: Anette Brunsell

När intresset för trädgård spred sig till andra samhällsklasser som tidigare bara haft bruk för nyttobyggnader, blev namnet fåfänga. Det var en byggnad att använda på ledig tid som inte var produktiv eller nödvändig på nåt sätt, vilken lyx i det gamla självhushållarsamhället!

Lusthus populära igen

Nu är lusthusen mer populära än nånsin. Här finns det möjlighet för den händige att frossa i kreativitet, snickarglädje och klurigheter, men först och främst ska lusthuset vara vackert. En pärla som förhöjer platsen. Nåt som blicken fastnar på och väcker nyfikenheten.

 Lusthus som uteplats och väggar klädda med armeringsmattor där piprankor och klematis ger lagom insynsskydd, men utomhuskänslan och utsikten är kvar. Privat, Alvesta.
Lusthus som uteplats och väggar klädda med armeringsmattor där piprankor och klematis ger lagom insynsskydd, men utomhuskänslan och utsikten är kvar. Privat, Alvesta. FOTO: Anette Brunsell
 Gröna väggar, ett sätt att se men inte synas och få ljuset behagligt silat genom grönska.
Gröna väggar, ett sätt att se men inte synas och få ljuset behagligt silat genom grönska. FOTO: Anette Brunsell

Det ska kännas som man dras till en magnet för att se vad som finns inuti, njuta utsikten, ta en fika, bara vara där. Det ska byggas med lust och glädje, kanske av återvunnet material och gamla fönster, kanske målas i roliga färger. Det är bara att ge fullt utlopp för fantasin.

Som vanligt finns det genvägar och en stor marknad med monteringsfärdiga satser i olika storlekar och prisklasser som du kan sätta personlig prägel på om du önskar.

Läs också: Bygg en pergola med tak – här är ritningen

Planera med vattenslang

 Lusthus med loft som lekstuga åt barnbarnen. Privat, Växjö.
Lusthus med loft som lekstuga åt barnbarnen. Privat, Växjö. FOTO: Anette Brunsell
 Lusthuset är köpt som monteringssats och sen fått personliga detaljer som skylt och blomlådor.
Lusthuset är köpt som monteringssats och sen fått personliga detaljer som skylt och blomlådor. FOTO: Anette Brunsell

Om du tänker använda lusthuset för umgänge kan det vara bra att tänka på att ett tomt utrymme ser mycket större ut än ett möblerat. Vattenslangen är utmärkt att lägga ut på marken och forma i olika storlekar, samtidigt kan du testa att möblera inuti.

Ett runt bord är praktiskt till ett runt hus, men man ska också få plats att dra ut stolar och röra sig lite. Väggfasta bänkar kan vara ett bra alternativ i ett mindre lusthus. Ska det användas flitigt som uteplats kan indragen el, nåt uttag och belysning vara praktiskt.

 Lusthus på höjd där utsikten över sjö och nejd är det viktiga. På engelska heter lusthus gazebo och gaze betyder blick. Det säger mycket om hur man gärna använder sitt lusthus. Ett ställe att blicka från. Privat, Alvesta.
Lusthus på höjd där utsikten över sjö och nejd är det viktiga. På engelska heter lusthus gazebo och gaze betyder blick. Det säger mycket om hur man gärna använder sitt lusthus. Ett ställe att blicka från. Privat, Alvesta. FOTO: Anette Brunsell
 Kamouflerat i grönskan står lusthuset med växtstege där det får plats många krukor. Samtidigt kan man sätta sig en stund och njuta av de frodiga grönsaksodlingarna runt om. Fobos trädgård, Eksjö.
Kamouflerat i grönskan står lusthuset med växtstege där det får plats många krukor. Samtidigt kan man sätta sig en stund och njuta av de frodiga grönsaksodlingarna runt om. Fobos trädgård, Eksjö. FOTO: Anette Brunsell

Placeringen av lusthuset har alltid varit viktig och hur lusthuset kan komma att användas spelar förstås stor roll. Är det en plats för umgänge vill du säkert ha kvällssol. På en mindre tomt kan huset fungera som insynsskydd med nån eller ett par väggar täckta.

Växtlighet runt kan också bidra till mer privatliv. Har tomten en utsiktspunkt du gärna vill förstärka eller finns det slingriga gångar där det vore kul att hitta ett hus vid stigens ände? Ska det vara en rolig lekstuga till barnen vill du säkert ha dem under uppsyn.

Lusthus – här finns ritning

 Ritning på det här lilla huset finns på byggbeskrivningar.se.
Ritning på det här lilla huset finns på byggbeskrivningar.se. FOTO: Svenskt Trä

Är du sugen på att bygga lusthus själv finn gratis ritningar på två modeller att ladda ner hos Svenskt Trä.

Gå in på byggbeskrivningar.se och titta i kategorin ”Utvändigt”. Där finns ritningar på två modeller av åttakantigt lusthus med byggbeskrivning, materiallista, kaplista samt takstolsritning.

Dessutom finns goda byggråd i en video där du får se precis hur bygget går till, från grundläggning till taknock.

Glada snickartips

Vill du såga egen snickarglädje klarar du mycket med bara en borrmaskin och sticksåg.

Välj ett blad till sågen som är smalt och har många tänder. Fråga efter blad som lämpar sig för figursågning.

Gör du en egen design är det viktigt att inte göra enskilda krumelurer för smala, då kan de bli för svaga och ramla av.

Tänk också på att gliporna i mönstret ska vara stora nog så att du kommer åt att måla och rengöra.

Lusthus i miniformat

 Pyttelitet lusthus för den lilla trädgården.
Pyttelitet lusthus för den lilla trädgården. FOTO: Istock

I den lilla trädgården kan det ändå få plats ett lusthus, fast ett med plats för två.

Fyra stolpar i jordankare av metall förses med tak, liten soffa och spaljéer på tre av väggarna.

Det blir en perfekt kaffeplats med skydd från sol, vind och regn.

Byggregler för lusthus att följa

Boverket säger att du i bostadshusets omedelbara närhet får sätta upp komplementbyggnader utan byggnadslov så kallade friggebodar. Attefallshus på högst 30 kvm och tillbyggnad på högst 15 kvm ska ändå anmälas till byggnadsnämnden och startbesked inväntas.

Oavsett om byggnaden eller andra förändringar på tomten kräver anmälan eller ej får du inte bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan grannens medgivande och godkännandet bör vara skriftligt.

Om fastigheten ligger utanför detaljplanerat område är reglerna frikostigare och du får göra mindre lusthus och andra mindre byggnationer utan bygglov och anmälan. På boverket.se kan du läsa mer om undantag och föreskrifter.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen