Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 2 maj 2018

Egen bikupa i trädgården – så gör du!

Din trädgård behöver bin. Du också! Bikupor på tomten ger dig en unik naturkontakt, rundare bär och ett surrande lyckligt trädgårdsliv.

 Klassisk gammaldags trågkupa vid en trädgårdsdamm. Perfekt placering.
Klassisk gammaldags trågkupa vid en trädgårdsdamm. Perfekt placering. FOTO: Kristina Bäckström

Vi börjar i den uppenbart vassa änden. Jo, honungsbin kan stickas men det behöver inte vara ett problem. De sticks bara om du river runt i deras hus eller om de kommer i kläm.

Av den orsaken är det i stort sett bara biodlare som blir stuckna eftersom de behöver titta i kuporna och med bra skyddskläder är det inget problem det heller.

Det blir inte heller automatiskt fler bin på tomten eller hos grannarna sedan du satt dit en bikupa. Honungsbin flyger dit maten finns just då och kan dra i väg upp till 2 kilometer. Har du något riktigt smaskigt åt dem kommer de alltså även om bikupan står långt bort.

Flygande spioner

 I trädgårdarna har honungsbin mycket att äta.
I trädgårdarna har honungsbin mycket att äta. FOTO: Kristina Bäckström

Bikupor i en villaträdgård ger gott om fördelar och honungen är bara en parentes. Med en bikupa kan du följa, dag för dag, vad som blommar i grannskapet. Bina blir dina blomspioner.

Runt bikupan doftar det som ett konditori, som vanilj spetsat med de blommor bina besöker mest just då. Samtidigt flyger dragbina in genom flustret med pollenklumpar på bakbenen. Det är mat till binas barn och färgen på klumparna avslöjar var de hämtat maten.

Ljus grågrönt pollen byts mot brandgult när bina skiftar från att leta blåsippor i skogen till att gotta sig bland snödropparna i rabatten. Så fortsätter skådespelet hela sommaren och du sitter på första parkett.

Rundare äpplen

 Gubben till vänster är pollinerad av insekter, den i mitten har pollinerat sig själv så gott den kan medan den till höger fått hjälp av vinden.
Gubben till vänster är pollinerad av insekter, den i mitten har pollinerat sig själv så gott den kan medan den till höger fått hjälp av vinden. FOTO: Kristine Krewenka.

Livet före och efter honungsbinas ankomst brukar annars märkas mest på surret runt kupan och på skörden.

När det finns gott om pollinatörer blir varje insektsberoende blomma omvandlad helt till frukt, utan bin kanske frukten bara blir halv eller inte kommer alls. Titta extra noga på hallon, björnbär, jordgubbar och äpplen. Där blir skillnaden som mest synlig.

Äpplen kan till exempel bli knöliga när bara hälften av pistillerna fått pollen på sig, till exempel för att vinden blåst in pollen från ena sidan. Efter ett besök av bin eller humlor blir blomman pollinerad runt om och äpplet blir runt och symmetriskt.

Avslappning på låda

 Östervålakupan är en klassiskt stapelkupa i trä. Här med benställning, botten och tak.
Östervålakupan är en klassiskt stapelkupa i trä. Här med benställning, botten och tak. FOTO: ALLT OM BIODLING / ARTCOPY SWEDEN AB

Surr blir man inte mätt av men det skänker lugn, precis som en porlande bäck eller ett vindspel. På samma sätt kan arbetet med bina ge en fantastisk avslappning.

Att jobba med bin kräver mjuka händer, stillsamma rörelser och ett lugnt sinnelag. Vissa biodlare jämför det med Tai Chi men med honungsfyllda ramar i händerna.

Steg för steg mot bin i trädgård

 Topplistkupan är lätt att bygga själv. Grunden är ett tråg med sluttande kanter som påminner om formen på en stock.
Topplistkupan är lätt att bygga själv. Grunden är ett tråg med sluttande kanter som påminner om formen på en stock. FOTO: Shutterstock/IBL

Gå en kurs: Honungsbin är djur som kräver omvårdnad på rätt sätt. Börja med att gå en nybörjarkurs i biodling. Då får du lära dig hålla bina friska och starka samtidigt som du får känna på hur det är att jobba med bin.

Vill du bli biodlare? Gå Lands onlinekurs

Välj kupa: Ta en titt i en biredskapsbutik på de olika kuptyperna. Förr i tiden var bikupan ofta ett långt tråg med ramar hängande inuti. Den var inte så flexibelt och gav en slitsam arbetsställning. Det vanligaste i dag är stapelkupor i trä eller frigolit. De består av bottenlösa lådor som travas på varandra så att bina alltid har det utrymme som krävs.

 Under varje list i topplistkupan bygger bina efter eget tycke.
Under varje list i topplistkupan bygger bina efter eget tycke. FOTO: Alex Brown / Alamy

Vill du ha bin på ett nytt sätt? Pröva topplistkupa. Den här kuptypen låter bina bygga fritt, utan fyrkantiga ramar och förpräglade vaxkakor.

Fördelen är att bina kan bygga mer som de skulle ha gjort i det fria och du slipper en del jobb med att förbereda honungsramar och vax.

Nackdelen är att du får mindre honung och att kupan sköts lite annorlunda. Via facebook-gruppen Topplistkupa på svenska kan du hitta mer information om kurser och om skötsel av topplistkupor.

 Bina flyger ut framåt. Bara 10 meter bakom hoppar grannarnas barn på studsmattan utan att se ett enda bi.
Bina flyger ut framåt. Bara 10 meter bakom hoppar grannarnas barn på studsmattan utan att se ett enda bi. FOTO: Kristina Bäckström

Placera rätt: Undvik krockar mellan bin och människor genom att placera kupan så att bina flyger ut där inte folk brukar gå. Om kupan vänder baksidan mot gångvägen, grannens tomt eller altanen får de flyga ut utan att trassla in sig i folks hår. Går det inte att vända rätt på något vis kan man ställa ett plank eller plantera buskar framför kupan så att bina tvingas flyga uppåt, över folk som går förbi.Läs också: Bli biodlare – gå Lands onlinekurs för nybörjare

 Bin vill sitta tryggt och dricka. Ge dem gärna ett fat med kant.
Bin vill sitta tryggt och dricka. Ge dem gärna ett fat med kant. FOTO: IBL.

Mat och vatten: Var rädd om sälgen ifall du har en, den är binas första vårmat. Får de bara en bra start så letar de vidare själva. Se också till att det finns vatten till dem, till exempel vattenfyllda fat med grus eller mossa i eller en lugn damm med sluttande kanter. Bin gillar inte rinnande, kallt vatten.

Hitta bin: Se till att de bin du köper är snälla. Det finns ingen orsak att stå ut med ett bisamhälle med dåligt humör. Kolla också att du köper samma ras som andra biodlare i området har, många korsningar kan bli stingsliga.

Regler och sunt förnuft

Det krävs inget tillstånd för att ställa upp en bikupa på sin egen tomt men man måste anmäla placeringen av kupan till Länsstyrelsen.

Möjligtvis kan kommunen ingripa om grannarna tycker att bina stör. Därför är det bäst att prata med grannarna först så att de är med på saken.

Om kupan är rätt placerad märker grannar sällan något men det finns undantag. Bin är kodade att bajsa på snö, av hygienskäl. Därför kan de av misstag skvätta på ett kritvitt hus om det står för nära. En pool kan också locka bin som tror att klordoften signalerar att vattnet står stilla och därför är säkert att dricka.

Läs också: Bygg din egen bikupa! Här får du en supersmart ritning

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen