Ersätt miljöskadlig torv i trädgården
Det står jord på påsarna men är nästan bara klimatskadlig torv i blomjorden.
Så här kan du ersätta torven i din egen odling.
Det brukar stå ”Jord” på påsarna men det stämmer inte. När man i stället lusläser innehållsförteckningen handlar det om 60-70 procent torv med tillsatser som sand, gödsel och tillsatser som ska göra torven mindre sur.
Uppdrag Granskning i SVT sätter fingret på en dold miljöfälla. Torven är skadlig för klimatet och fasas ut som bränsle, samtidigt är det huvudingrediensen i den blomjord vi köper hem i påsar.
För dig som trädgårdsägare finns torven där för att den håller fukt så att du slipper vattna så ofta och för att torven ger en luftig struktur så att rötterna trivs.
Dessutom är råvaran lätt att kontrollera i tillverkningen och innehåller inga rotogräs eller ogräsfrön.
Så här kan du göra för att lösa dina jordproblem utan torv.
Alternativ i butiken
Välj torvfritt och läs på förpackningen vad de valt i stället. I vissa länder blandar man med kokosfiber i stället. Med tanke på transporterna är det inte ett bra miljöval. Satsa på blandningar med träfiber i stället.
Surjordsväxter som rhododendron och blåbärsbuskar kan planteras i barkmull i stället om du vill köpa färdigt.
Torvfria lösningar i din trädgård
Utgångsläget är att förbättra det du redan har. Börja med att ställa diagnos på jorden. Är den för kompakt eller för mager? Inte sur nog för din växt eller kanske full med ogräsfrön?
Här är medel du kan ta till.
Trädgårdskompost
Komposterat gräsklipp, smågrenar och annat trädgårdsavfall blir den allra bästa mullen. Den innehåller allt växterna behöver och håller fukten bra.
Läs också: Anlägg en enkel trädgårdskompost
Lövmull
Förmultnade löv är väldigt nära torven i funktion, bara lite bättre. Lövmull är näringsfattig, håller kvar vatten och gör jorden porös.
Läs också: Allt du behöver veta om lövmull
Flis och spån
Även lite grövre spån och flis kan ge struktur åt jorden. Var observant om du planterar växter som vill ha det basiskt i jorden, då behöver du lite kalk som balanserar det sura spånet.
Ge också lite extra näring eftersom spånet gör av med lite kväve när det förmultnar.
Sand och smågrus
Blandas i jorden för att ge bättre dränering men var försiktig om jorden känns lerig. Tillsätts sand och grus då blir den som cement, leran behöver mer mull.
Biokol
Små bitar kol som laddats med näring är dunder i jorden. Det ger en fin struktur och energi åt växterna.
Orkar du inte bränna en laddning själv kan det där som bli kvar i grillen bli en skvätt i alla fall. Slå sönder i mindre bitar och lägg i guldvatten eller nässelvatten så att det får dra åt sig.
Läs också: Så bränner du eget biokol
Bokashi
Matrester från köket kan syras och sedan grävas ner i jorden så att det bryts ner. Det ger en mullrik jord med väldigt mycket näring.
Läs också: Så lyckas du med bokashi
Solkompost
Ny jord av matrester kan också göras direkt i behållare där avfallet blandas med vanlig jord. Sedan ställs solkomposten varmt som sätter fart på nedbrytningen.
Läs också: Så gör du jord i solkompost
Köpt matjord
Matjord går att köpa i lastbilslass eller storsäck. Förvissa dig om att jorden inte innehåller rotogräs men låt den gärna ligga ett tag oavsett vad tillverkaren säger.
Skulle något oönskat ha slunkit med är det bättre att hitta det i storsäcken.
Jorden innehåller alltid frön från ettåriga ogräs. Täck gärna jorden så hålls de tillbaka.
Läs också: Täckodla i stället för att gräva
Egen jord till krukorna
Krukor och balkonglådor behöver laddas med extra näring och jorden behöver kunna hålla vatten hyfsat bra. Såjorden ska å andra sidan vara näringsfattig.
Grunden är vanlig jord, gammal krukjord eller jord från trädgården.
Såjord: Väl förmultnad lövmull går att använda som den är som såjord. Den går också att blanda upp med lite vermikulit eller sand för bättre dränering. Sterilisera gärna såjorden innan du använder den, 20 minuter i ugnen på 100 grader.
Krukjord: Här finns det lite olika recept. Ett av de vanligaste är en mix med lika delar välkomposterad lövmull, näringsrik kompost, sand och trädgårdsjord.Läs också: Så blandar du krukväxtnäring av sopor
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.