Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 31 mars 2017

Experten visar tekniken: Lär dig slå gräsmattan med lie

Ställ undan gräsklipparen. För gott. Motorvrålet och avgaserna kan bytas mot ett stilla svischande.

Bild 1/2 FOTO: Kristina Bäckström
Bild 2/2

Skreeetchhh, swisch, skreeetcchhh, swisch. Vad gör karln? Först pratar Jan snudd på poetiskt om liarna, de sirligt krökta orven och den sköra eggen som försiktigt knackas och slipas fram med brynet i precis rätt vinkel.

Sen står han mitt på grusvägen och ”slår” gräs som inte finns, trycker ner bladet mot den hårda ytan och veper. Det skriker i metallen och gruset yr.
– Det här brukar jag kalla en perfekt workout för folk som vill lära sig slå med lie. Att köra på grus är ett bra sätt att få bort rädslan för markkontakt.

Lätt om man kan

Han vet vad han gör. Varje år slår Jan Wester och hans kamrater av 25 hektar slåtterängar, oftast på uppdrag av länsstyrelser. Då handlar det om att slå av gräset så att ängen fortsätter att vara äng, men även gräsmattorna skulle kunna vara bra kandidater för lie.

Jan hävdar att det är lätt att slå med lie, bara man lärt sig, och ber sonen Einar visa precis hur lätt det är.

6-åriga Einar kan tekniken

Einar tar sin egen lie med orv i precis rätt höjd för en 6-åring och sveper genom gräset. Långa drag och gräset lägger sig i en fin sträng. Stubben efteråt är kort och jämn. Det luktar bara grönt.

Frågan är, varför är det inte fler som slår med lie i stället för att kämpa med trimmers och klippare?
– Att slå en jättestor gräsmatta en gång i veckan med lie kanske inte är så kul. Jag tycker att man ska fundera först på hur mycket kort gräsmatta man egentligen behöver. Största tidsvinsten gör man på att ha ytor som bara slås två gånger per år, säger Jan.

Knacka, inte slipa

Många som vill lära sig testar farfars gamla lie, misslyckas och ger upp.
– Man ska definitivt ha en knacklie. Det är mycket bättre.

En sliplie är tjockare och slipas som ett stämjärn. Eggen blir därför lätt rund och svår att hålla vass. På knacklien kallsmids eggen i stället för att slipas. Det gör eggen tunn och lätt att bryna. Det är också mycket lättare att lära sig knacka en lie än att slipa på slipsten.

Don efter person. Varje lie ska vara i rätt storlek och anpassas efter den sm använder den. Här hjälper Jan Wester sonen Einar med lien. Foto. Kristina Bäckström
Don efter person. Varje lie ska vara i rätt storlek och anpassas efter den sm använder den. Här hjälper Jan Wester sonen Einar med lien. Foto. Kristina Bäckström

Tyvärr är det inte så lätt att få tag på bra lieblad och orv som passar.
– Vi är ett fåtal som håller på med det här. En två, tre stycken som säljer liar och håller kurser, berättar Jan.

Så lär du dig slå med lie

Jan tar fram en favoritlie för att visa tekniken. Översta delen av orvet vilar mot vänster underarms insida. Han visar hur det ska svänga för att bladet ska löpa mot marken genom hela svängen, ända fram till bladspetsen.

Kroppen ska vara som en fjäder som laddar med kraft ända från början av skäret. Var enda muskel från tårna och upp är med, Vaden, låren och bålen jobbar i ”svingen”. Lien följer marken i en perfekt halvcirkel. Den slår inte gräset, den skär.
– Det är perfekt. Man kan slå nära kanter också, säger Jan och svischar av gräset tätt intill träkanten på odlingsbädden.

Sedan får reportern prova och det ser inte alls lika smidigt ut. Själva ”schvungen” uteblir. Bladspetsen lyfter och halvvägs genom skäret duckar stråna under liebladet och klarar sig.
– Inte så illa, tröstar Jan och tillägger försiktigt. Du får gå en kurs så lär du dig på en helg.

Tänk på vinkeln

När bladet sitter på ett orv som passar just dig ska bladet jordläggas. Bladet vinklas så att eggen är 1 centimeter ovanför marken när bladet trycks neråt.
På det sättet kan lien skära långt ner på varje strå utan att eggen slår i sten. Försöker man slå med eggen högre upp blir det svårare, varje strå får en chans att vika undan skäret.

Rätt vinkel. När lien är jordlagd vinklas eggen upp lite från marken. Foto: Kristina Bäckström
Rätt vinkel. När lien är jordlagd vinklas eggen upp lite från marken. Foto: Kristina Bäckström

Så håller du lien vass

Jiggen består av en underdel med mittpinne och en metallhätta. Eggen läggs an mot mittpinnen och hättan sätts på. Man slår med hammare på hättan och eggen smids ut på precis rätt ställe. Resultatet blir en tunn, och vass egg.
Efter knackningen bryns eggen med ett rundat bryne som doppas i vatten. Man bryner bara eggens spets, därför blir det lätt att få den vass.

Den lilla knackjiggen är superenkel att hantera att hantera och lätt att ta med sig. Foto. Kristina Bäckström
Den lilla knackjiggen är superenkel att hantera och lätt att ta med sig. Foto. Kristina Bäckström
Vått, rundat bryne mot smal egg. Resultatet blir vasst. Foto: Kristina Bäckström
Vått, rundat bryne mot smal egg. Resultatet blir vasst. Foto: Kristina Bäckström

Testa trycket

När det är gräs ska liebladet tryckas mot marken och trycket ska vara hårt.

För att få till rätta kraften neråt kan man ta en vanlig våg och öva. Mitt på bladet ska trycket vara högst. Ställ in vågens vikt på 4,5 kilo, håll lien som om du ska slå och tryck ner bladet på vågen.

På slutet av slaget är det liens spets som trycks ner i marken. Öva genom att sätta vågen på 1,5 kilo och trycka på den med spetsen.

En vanlig våg ger dig rätta känslan för hur hårt lien ska tryckas mot marken. Foto. Kristina Bäckström
En vanlig våg ger dig rätta känslan för hur hårt lien ska tryckas mot marken. Foto. Kristina Bäckström

Schvungen – stå bredbent

Stryk ordet ”slå” ur vokabulären, det leder bara fel. Tänk på lien som en stor brödkniv som ska skära genom en strimma gräs som om den vore en bit kartong som står upp ur jorden.

Det ska inte knycka, det ska svinga. Stå bredbent med böjda knän och jobba med viktförflyttning. Hela vikten på höger fot när lien går åt höger, vänster fot när lien går åt vänster.

Böjda knän med en rörelse som utgår från höften. Foto. Kristina Bäckström
Böjda knän med en rörelse som utgår från höften. Foto. Kristina Bäckström

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen