Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 14 juli 2017

Giftig ört eller hundkäx? Så ser du skillnaden

Har ungarna plockat något som ser ut som hundkäx? Få inte giftpanik. Så här skiljer du de snälla flockblomstriga från de giftiga.

 Vita blommor men vilka? Foto: IBL
Vita blommor men vilka? Foto: IBL FOTO: Duncan Usher

Undvik att ta i jätteloka, men annars går de flesta blommor bra att plocka och ta i även om de är giftiga.

– Man dör inte om man har fått lite på tungan heller. Förgiftningsfallen handlar om folk som verkligen ätit växterna. Det handlar till exempel om överlevnadstyper som dragit upp rötter i sankmark och ätit sprängörtsrötter i tron att det varit ätliga som vassrötter eller kaveldunsrötter, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Grundregeln är enkel: Var inte rädd för växter, men ät bara växter som du är säker på vad det är och säkert vet att de är ätbara.

Läs också: Växterna som är giftiga för hunden

Så här ser du skillnaden på hundkäx och dess giftiga släktingar.

Hundkäx

 Fårad och hårig stjälk avslöjar hundkäxet. Smula också att blad mellan fingrarna. Det doftar lite morotsblast. Foto. Istock
Fårad och hårig stjälk avslöjar hundkäxet. Smula också att blad mellan fingrarna. Det doftar lite morotsblast. Foto. Istock FOTO: Istock

En ytterst vanlig ört med vita flockblommor och fårad och hårig stjälk. Ibland kan stjälken vara rosaröd nertill men inte rödfläckig, som odörten. Bladens skaft är inte ihåliga och om man knipsar av ett blir snittytan hjärtformad.

Hundkäxet finns över hela landet och blommar i maj-juni. Växer helst i hagar, dikeskanter, skogsbryn och

Odört – stinkande jätte

 Röda prickar på stammen. Odörten är avslöjad. Foto: IBL.
Röda prickar på stammen. Odörten är avslöjad. Foto: IBL. FOTO: Ian Redding / Alamy

Odörten (Conium maculatum) är sällsynt, den växer främst från Skåne till Gästrikland och då på gamla gårdar och ruderatmarker, till exempel avfallsplatser och vid vägbyggen.

Hela odörten är giftig men gifthalten är högst i blad och omogna frukter. Giftet påverkar nervsystemet ungefär på samma sätt som giftet curare.

Mät, lukta och titta på stammens bas så lär du dig känna igen den. Odörten är en bjässe som kan bli 2 meter hög, rör du den luktar den råtta eller katturin och doften är efterhängsen.

Stammen är ihålig och längst ner rund, slät och hårlös. Den har också röda fläckar längst ner på stammen.

Sprängört – vattenkär taggblading

 Bladen är sprängörtens kännetecken. Smala lansettblad med tydlig sågkant. Foto. IBL
Bladen är sprängörtens kännetecken. Smala lansettblad med tydlig sågkant. Foto. IBL FOTO: Manfred Ruckszio / Alamy

Sprängörten (Cicuta virosa) är den giftigaste växten i Sverige men förgiftningar är tack och lov ovanliga. Den växer i strandkanter i sjöar, åar och dammar och finns i hela landet utom i fjälltrakterna. Växten kan bli upp till 1 meter hög.

Bladen är inte som hundkäxets fransiga blad utan är smala lansettblad, kraftigt sågkantade. Bladskaftet är ihåligt och längst ner sväller stjälken ut i en rotknöl fylld med slemfyllda små kammare.

Läs också: Giftig eller ätbar fläder? Så vet du!

Vildpersilja – blommor med ben

 Titta under blommorna, det ser ut som om de har ben. Vildpersiljan känns igen på de blommornas långa svepen. Foto: IBL
Titta under blommorna, det ser ut som om de har ben. Vildpersiljan känns igen på de blommornas långa svepen. Foto: IBL FOTO: Premium Stock Photography GmbH / Alamy

Vildpersiljan (Aethusa cynapium) är den som liknar hundkäxet mest. Den har liknande fransiga blad fast grönare och blankare och påminner i stort om en spensligare version av hundkäxet. Som tur är har inte vildpersiljan lika hög halt gifter som odört och sprängört.

Du skiljer lättast vildpersiljan från hundkäxet genom att titta på blommorna. Vildpersiljan har långa svepen under blomflockarna. De hänger nedåt som små stödben under varje blomflock, såna har inte hundkäxet.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen