Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 3 januari

Groddar och skott: Odla billig mat inomhus

Billigt, näringsrikt och superlätt att odla.

– Ingen tvekan. Groddar och skott är framtidens mat, säger Annika Christensen, författare och groddentusiast.

 Annika Christensen och Jonas Bendroth vill ruska 1970-talsdammet av groddarna.
Annika Christensen och Jonas Bendroth vill ruska 1970-talsdammet av groddarna. FOTO: Annika Christensen

När priserna på grönsaker går upp finns lösningen i burkar och lådor det rasslar om.

– Groddar och skott kan odlas av alla året om. Det är en tillgång att ha färska ekologiska grönsaker varje dag, förklarar Annika.

Tillsammans med Jonas Bendroth har hon skrivit boken Groddar & Skott – framtidens mat. Boken tar 19 olika sorters frön som lämpar sig för odling av groddar och skott och förklarar detaljerat hur man driver upp dem på bästa sätt. I receptsamlingen får du lära dig hur man med groddar som bas, gör sallader, bröd, biffar, gröt, dressingar och många fler spännande maträtter.

Boken kom till för att Annika vill ändra synen på just groddarna och skotten.

– Många ser dem som pynt och dekoration. I själva verket är de näringstät basföda. Gott är det också.

Packat med näring

 Boken Groddar & skott - framtidens mat ges ut av företaget Sproutly.
Boken Groddar & skott - framtidens mat ges ut av företaget Sproutly.

En grodd är när fröet spricker ut och det kommer en liten svans. Man äter hela fröet och grodden.

Skott är när grodden fått växa vidare i jord eller på papper och bildat rötter. Här klipper man av de gröna skotten och man äter inte rötterna. Många frön går att odla både som groddar och skott.

Resultatet blir näringsrikt, billigt och miljövänligt.

Frön och bönor som fraktas i torrvikt är mellan tre och sex gånger lättare än det groddade vi sedan kan äta. Jämfört med andra grönsaker som fraktas och konsumeras i samma vikt blir miljövinsten stor.

– Att äta i säsong är lätt med groddar och skott då de kan odlas året runt helt oberoende av väder, vind och ohyra. Vattenåtgången är också minimal, säger Annika.

Billig och grön mat

En deciliter mungbönor blir cirka 8 deciliter färdiga groddar. Det blir mycket gott för liten peng. Annikas råd är att börja med några sorters groddar, lära sig odla dem och pröva hur de smakar.

– Då får man koll på precis när man vill skörda dem för att få den smak man gillar bäst. När man väl lärt sig blir det lätt att alltid ha färskt grönt hemma. Med de kraftigt stigande priserna på frukt och grönsaker, blir det väldigt lönsamt att grodda själv.

Bästa tipsen för att lyckas med groddar

 1 dl mungbönfrön blir ca 8 - 10 dl färdiga groddar.
1 dl mungbönfrön blir ca 8 - 10 dl färdiga groddar. FOTO: Annika Christensen

1. Köp frön som är avsedda för att grodda. De har ofta högre grobarhet eftersom de är grobarhetstestade. Frön som inte gror hamnar på botten av burken där det finns vatten och där kan de lätt ruttna.

2. Följ doseringen, det blir mycket av lite frön. Har man för mycket frön gror inte alla utan de ruttnar i stället.

3. Välj några lätta sorter att börja med. Mungbönor, linser, rädisor och alfalfa är lätta att grodda.

4. Odla några av dessa enkla många gånger, så att man verkligen lär sig tekniken och får in rutinen för sköljningarna. Man lär sig också när man vill skörda dem.Läs också: Odla skott av bondböna

Grodda – så gör du

1. Tvätta och skölj fröna. Det gör man eftersom man skall äta hela fröet.

 Skölj fröna väl innan blötläggning.
Skölj fröna väl innan blötläggning. FOTO: Annika Christensen

2. Lägg i blöt. Små frön 8 – 12 timmar, stora frön 1 dygn.

 Blötlägg fröna, små frön 8 - 10 timmar, stora frön 1 dygn.
Blötlägg fröna, små frön 8 - 10 timmar, stora frön 1 dygn. FOTO: Annika Christensen

3. Skölj extra noga efter blötläggningen.

4. Vänd upp och ner på burken och låt stå så att kvarvarande vatten kan rinna bort. Snurra lite då och då på burken.

5. Skölj sedan 1 – 2 gånger per dygn.

6. Ställ lökgroddar, kålgroddar och rädisgroddar ljust. Mungbönor och alfagroddar blir bäst om de får växa till sig mörkt. De blir lätt beska om de får för mycket ljus.

 Groddbox för de groddar man vill ha mycket av. Mungbönor och linser. Glasburk för de mindre groddarna som tex lök- och rädisgroddar. Stapelbar burk så att man kan odlar flera sorter samtidigt.
Groddbox för de groddar man vill ha mycket av. Mungbönor och linser. Glasburk för de mindre groddarna som tex lök- och rädisgroddar. Stapelbar burk så att man kan odlar flera sorter samtidigt. FOTO: Annika Christensen

OBS! Skaka inte burken då risken är stor att man har sönder de små svansarna och de kan då oxidera och bli bruna.

Groddar – välja och äta

 Välj och vraka. Groddar som är lätta att börja med.
Välj och vraka. Groddar som är lätta att börja med. FOTO: Annika Christensen

Det finns många olika frön som kan groddas. De har olika smak och olika användningsområde i mathållningen. Det är när man lär sig hur man kan använda dem som de blir mer än bara pynt.

Så här använder man de olika groddarna på det godaste sättet

Smoothie-groddar: Alfalfa, Broccoli och mungbönor.

Smaksättning och tillbehör: Purjolök, vitlök, senap och rädisa.

Grytor och wok: Mungbönor och linser.

Salladsgroddar: Rädisor, mungbönor och linser. Men alla groddar funkar i sallad. Linser och mungbönor är rika på protein och fiber.

Lyckas med odling av skott

 Rädisgroddar och rädisskott. Samma frön men ändå så olika.
Rädisgroddar och rädisskott. Samma frön men ändå så olika. FOTO: Annika Christensen

Det roliga med att odla skott är att man kan odlar i vad som helst. Bäst blir det om det finns hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. Under vintern och då främst i december – februari behöver man lite extra ljus. Sedan räcker det att placera odlingen i ett ljust fönster.

Du behöver behållare, jord, sprejflaska och vatten

• Blötlägg fröna den tid som krävs. Det är inte alla frön som behöver blötläggas.

• Fukta jorden och sprid ut fröna jämnt fördelat. Fröna kan sås relativt tätt, gärna så att de ligger intill varandra.

• Täck över fröna med lock eller lite plast med hål i.

• Håll jorden och fröna fuktiga genom att spraya med vatten så fort de ser torra ut. 1 – 2 gånger per dag brukar vara rimligt!

• Efter 4 – 5 dagar kan sprayningen bytas ut mot rinnande vatten.

• Skörda skotten genom att klippa av från lägsta delen av stammen.

Mer näring i groddar och skott

När ett frö kommer i kontakt med vatten börjar det gro. När fröet gror förändringas näringsinnehållet. Grodden omvandlar kolhydrater, proteiner och fetter som tidigare fanns i fröet till enklare föreningar. På så vis blir de mer lättupptagliga och lättsmälta för vår tarm.

Det utvecklar höga mängder av enzymer som hjälper till att bryta ner mat till näring. Mängden antioxidanter ökar. Dessutom innehåller de vitaminer som A, B, C och E. Groddar räknas som basisk mat vilket motverkar försurningar i kroppen.

Källa: Groddar & skott – Framtidens mat,

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen