Groddar och skott: Odla billig mat inomhus
Billigt, näringsrikt och superlätt att odla.
– Ingen tvekan. Groddar och skott är framtidens mat, säger Annika Christensen, författare och groddentusiast.
När priserna på grönsaker går upp finns lösningen i burkar och lådor det rasslar om.
– Groddar och skott kan odlas av alla året om. Det är en tillgång att ha färska ekologiska grönsaker varje dag, förklarar Annika.
Tillsammans med Jonas Bendroth har hon skrivit boken Groddar & Skott – framtidens mat. Boken tar 19 olika sorters frön som lämpar sig för odling av groddar och skott och förklarar detaljerat hur man driver upp dem på bästa sätt. I receptsamlingen får du lära dig hur man med groddar som bas, gör sallader, bröd, biffar, gröt, dressingar och många fler spännande maträtter.
Boken kom till för att Annika vill ändra synen på just groddarna och skotten.
– Många ser dem som pynt och dekoration. I själva verket är de näringstät basföda. Gott är det också.
Packat med näring
En grodd är när fröet spricker ut och det kommer en liten svans. Man äter hela fröet och grodden.
Skott är när grodden fått växa vidare i jord eller på papper och bildat rötter. Här klipper man av de gröna skotten och man äter inte rötterna. Många frön går att odla både som groddar och skott.
Resultatet blir näringsrikt, billigt och miljövänligt.
Frön och bönor som fraktas i torrvikt är mellan tre och sex gånger lättare än det groddade vi sedan kan äta. Jämfört med andra grönsaker som fraktas och konsumeras i samma vikt blir miljövinsten stor.
– Att äta i säsong är lätt med groddar och skott då de kan odlas året runt helt oberoende av väder, vind och ohyra. Vattenåtgången är också minimal, säger Annika.
Billig och grön mat
En deciliter mungbönor blir cirka 8 deciliter färdiga groddar. Det blir mycket gott för liten peng. Annikas råd är att börja med några sorters groddar, lära sig odla dem och pröva hur de smakar.
– Då får man koll på precis när man vill skörda dem för att få den smak man gillar bäst. När man väl lärt sig blir det lätt att alltid ha färskt grönt hemma. Med de kraftigt stigande priserna på frukt och grönsaker, blir det väldigt lönsamt att grodda själv.
Bästa tipsen för att lyckas med groddar
1. Köp frön som är avsedda för att grodda. De har ofta högre grobarhet eftersom de är grobarhetstestade. Frön som inte gror hamnar på botten av burken där det finns vatten och där kan de lätt ruttna.
2. Följ doseringen, det blir mycket av lite frön. Har man för mycket frön gror inte alla utan de ruttnar i stället.
3. Välj några lätta sorter att börja med. Mungbönor, linser, rädisor och alfalfa är lätta att grodda.
4. Odla några av dessa enkla många gånger, så att man verkligen lär sig tekniken och får in rutinen för sköljningarna. Man lär sig också när man vill skörda dem.Läs också: Odla skott av bondböna
Grodda – så gör du
1. Tvätta och skölj fröna. Det gör man eftersom man skall äta hela fröet.
2. Lägg i blöt. Små frön 8 – 12 timmar, stora frön 1 dygn.
3. Skölj extra noga efter blötläggningen.
4. Vänd upp och ner på burken och låt stå så att kvarvarande vatten kan rinna bort. Snurra lite då och då på burken.
5. Skölj sedan 1 – 2 gånger per dygn.
6. Ställ lökgroddar, kålgroddar och rädisgroddar ljust. Mungbönor och alfagroddar blir bäst om de får växa till sig mörkt. De blir lätt beska om de får för mycket ljus.
OBS! Skaka inte burken då risken är stor att man har sönder de små svansarna och de kan då oxidera och bli bruna.
Groddar – välja och äta
Det finns många olika frön som kan groddas. De har olika smak och olika användningsområde i mathållningen. Det är när man lär sig hur man kan använda dem som de blir mer än bara pynt.
Så här använder man de olika groddarna på det godaste sättet
Smoothie-groddar: Alfalfa, Broccoli och mungbönor.
Smaksättning och tillbehör: Purjolök, vitlök, senap och rädisa.
Grytor och wok: Mungbönor och linser.
Salladsgroddar: Rädisor, mungbönor och linser. Men alla groddar funkar i sallad. Linser och mungbönor är rika på protein och fiber.
Lyckas med odling av skott
Det roliga med att odla skott är att man kan odlar i vad som helst. Bäst blir det om det finns hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. Under vintern och då främst i december – februari behöver man lite extra ljus. Sedan räcker det att placera odlingen i ett ljust fönster.
Du behöver behållare, jord, sprejflaska och vatten
• Blötlägg fröna den tid som krävs. Det är inte alla frön som behöver blötläggas.
• Fukta jorden och sprid ut fröna jämnt fördelat. Fröna kan sås relativt tätt, gärna så att de ligger intill varandra.
• Täck över fröna med lock eller lite plast med hål i.
• Håll jorden och fröna fuktiga genom att spraya med vatten så fort de ser torra ut. 1 – 2 gånger per dag brukar vara rimligt!
• Efter 4 – 5 dagar kan sprayningen bytas ut mot rinnande vatten.
• Skörda skotten genom att klippa av från lägsta delen av stammen.
Mer näring i groddar och skott
När ett frö kommer i kontakt med vatten börjar det gro. När fröet gror förändringas näringsinnehållet. Grodden omvandlar kolhydrater, proteiner och fetter som tidigare fanns i fröet till enklare föreningar. På så vis blir de mer lättupptagliga och lättsmälta för vår tarm.
Det utvecklar höga mängder av enzymer som hjälper till att bryta ner mat till näring. Mängden antioxidanter ökar. Dessutom innehåller de vitaminer som A, B, C och E. Groddar räknas som basisk mat vilket motverkar försurningar i kroppen.
Källa: Groddar & skott – Framtidens mat,
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.