Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 24 mars 2020

Gör din egen bokashispray – av sköljvattnet från riset

Häll inte bort sköljvattnet från riset. Använd det för att göra en bokashispray till din egen jordfabrik.

 Stärkelsen från riset kan göra nytta i bokashin.
Stärkelsen från riset kan göra nytta i bokashin. FOTO: Istock

Det måste inte vara köpt strö i bokashikomposten. Det fungerar med en hemgjord mjölksyrespray också, även om den inte innehåller precis alla mikroorganismer som finns i den köpta.

Så gör du hemgjord bokashispray

1. Blanda en del ris med två delar vatten i en burk, till exempel 1 dl ris till 2 dl vatten. Skruva på locket och skaka, sila bort riset.

2. Häll risvattnet i en burk med ordentligt rum för jäsning, minst dubbelt så mycket luft som vatten. Täck luftigt, till exempel med ett pappersark eller tyg och låt stå svalt och mörkt 5-8 dagar.

3. Ta fram burken och lukta. Nu ska lösningen dofta syrligt. Sila bort eventuella partiklar.

4. Blanda risvattnet med mjölk i en större behållare, en del risvatten med 10 delar mjölk. Ställ svalt och låt jäsa. Inga täta lock, gaserna måste kunna komma ut.

 Mjölksyreserumet börjar bildas under locket av fast ostliknande massa.
Mjölksyreserumet börjar bildas under locket av fast ostliknande massa. FOTO: Istock

5. Nu har mjölken bildat ett flytande hårdare lager, det ser lite ut som ost. Sila bort det och behåll den gula vätskan i botten. Det är ditt mjölksyreserum som blir grunden till sprejen. Det håller i kylskåpet i ungefär ett år.

6. Blanda en del serum med sex delar vatten och en del sirap. Det söta är mat till mjölksyrebakterierna. Låt blandningen jäsa på sval plats i två veckor. Sedan kan du använda den för att spreja på avfallet i bokashihinken.

7. Håll koll på vätskehalten i hinken så att det inte blir för blött. Tillför spån, pappersflis eller något annat som suger upp fukt om det behövs. Bokashisprayen håller ungefär en månad. Sen kan du ta fram mer serum ur kylen och göra ny.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen