Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 21 maj

Hemma hos Lands bloggare Bondjäntan

Sorunda

Hon är en mästare på tomater och en viktig orsak till det finns i hennes hönshus! Följ med hem till Lands succébloggare Bondjäntan – eller Johnna Gilljam som hon egentligen heter.

 Johnna Gilljam, Lands bloggare Bondjäntan, i sitt smarta höns- och växthus som både håller hönsen friska och sen gör tomaterna kraftiga.
Johnna Gilljam, Lands bloggare Bondjäntan, i sitt smarta höns- och växthus som både håller hönsen friska och sen gör tomaterna kraftiga. FOTO: Thomas Carlgren

Hon bor i ett gammalt jordbrukslandskap med åkrar, ängar och röda ladugårdar i Sorunda, söder om Stockholm.

Men trots det och sitt bloggnamn Bondjäntan, lever Johnna Gilljam inte något bondeliv. Hon har ett heltidsjobb som rektor på en grundskola i grannkommunen.

Odlar i villaträdgården

Men hon är fena på att odla i sin villaträdgård och har en hönsflock som just nu består av fem tuppar och 23 hönor. Och hon har hittat ett sätt att kombinera odling och höns på ett mycket smart sätt.

När Land kommer på besök hör vi hönsen kackla inifrån det som Johnna kallar sitt kretsloppshus.

Läs också: Tomatodlingens plantbästisar – och värsta fiende

Kombinerat växt- och hönshus

 Johnna framför sitt hus på den sörmländska landsbygden med knoppande äppelträd i den sena våren.
Johnna framför sitt hus på den sörmländska landsbygden med knoppande äppelträd i den sena våren. FOTO: Thomas Carlgren

Ett 24 kvadratmeter stort och enkelt byggt växthus med tjock plast som väggar och tak.

På golvet en halvmeter tjock bädd av kutterspån, så mjuk att fötterna sjunker ned i den.

Luktfritt kompostströ

 De stora, vackra hönsen av raserna Brahma, Sussex och Austraulorp är viktiga för odlingarna på tomten.
De stora, vackra hönsen av raserna Brahma, Sussex och Austraulorp är viktiga för odlingarna på tomten. FOTO: Thomas Carlgren

Här har hennes hönsflock av de imponerande raserna Brahma, Sussex och Austraulorp bott hela vintern – och gödslat i den tjocka strömattan.

– Men känn, det luktar ingen ammoniak eller gödsel, säger Johnna och gräver upp en handfull strö som vi får lukta på.

Nej, vi känner bara en svagt syrlig doft. För med rätt skötsel – som att Johnna två-tre gånger i månaden under vintern vänder på kutterspånet och vattnar i det – förs det ned syre.

Spånbädden värmer växthuset

 Varmkomposten inne i hönshuset luktar friskt syrligt - och ger kanonskördar!
Varmkomposten inne i hönshuset luktar friskt syrligt - och ger kanonskördar! FOTO: Thomas Carlgren

Då blir spånbädden som en stor varmkompost som ger hönsen värme även under kalla vinterdagar.

– Ja, sköter man bädden noggrant blir det varmt och gott, upp till 15 grader varmt, särskilt när solen strålar in också. Någon dag när det var väldigt kallt satte vi in värmelampor som extravärme, berättar hon.

I dag är det så varmt att dörren får står på vid gavel, med nät som stoppar hönsen från att rymma ut. Men risken verkar liten, de stora hönsen och tupparna är skygga och håller sig tätt tillsammans i ett hörn.

Hönsen har sommarhage

 Värpning pågår. En av hönorna ligger envist kvar i redet trots att hon egentligen är skygg och vill vara i sin flock,
Värpning pågår. En av hönorna ligger envist kvar i redet trots att hon egentligen är skygg och vill vara i sin flock, FOTO: Thomas Carlgren

Men snart är det dags att flytta ut i de två sommarinhägnaderna, med tak av hönsnät. Här finns gott om rovfågel och räv och runt hönshuset har Johnna och hennes man satt upp ett litet elstängsel.

När hönsen flyttar ut så flyttar tomaterna in – efter att spånbädden har fått en rejäl bearbetning.

Under en vecka vattnar och vänder Johnna och maken på bädden varje dag. Då ”brinner” den, och får upp till 60 graders temperatur.

Fin mylla för tomater

 Hönsen börjar värpa tidigt i växthuset där ljuset strömmar in genom tak och väggar.
Hönsen börjar värpa tidigt i växthuset där ljuset strömmar in genom tak och väggar. FOTO: Thomas Carlgren

Sedan skyfflar de upp all kompostmull inne i växthuset i tre långa odlingsbäddar med två gångar emellan. Sedan planteras tomatplantor direkt i komposten.

– Det blir riktigt fin mylla, tomaterna växer som sjutton. Vi brukar få galet mycket tomater, säger hon.

– Dessutom verkar hönsen må väldigt bra av kompostbädden, vi har haft mycket mindre problem med ohyra och kvalster sedan vi började ha dem i växthuset, fortsätter hon.

Läs också: Kika in i Teodors, 17, hemmasnickrade hönshus med extra allt!

Gör sin egen jord

 Tomater på gång, snart ska plantorna ut i växthuset näringsrika kompostmylla.
Tomater på gång, snart ska plantorna ut i växthuset näringsrika kompostmylla. FOTO: Thomas Carlgren

Hon samlar ihop ett tjugotal ägg i olika bruna och beiga färger ur redena, där en svart höna envist ligger kvar.

På vägen in till huset passerar vi stora trälådor för kompostmaterial i olika stadier, allt från kvistar och löv till hinkar med färdig bokashi (en slags fermenterad matrestkompost).

– Här är mitt jordmakeri, säger Johnna som gillar att själv skapa riktig näringsrik jord till sina odlingar.

Passionerad tomatodlare

 Bokashin, den fermenterade komposten i köket är en del av jordmakeriet!
Bokashin, den fermenterade komposten i köket är en del av jordmakeriet! FOTO: Thomas Carlgren

Trädgårdslanden och pallkragarna vilar ännu, men ska snart fyllas med både blommor och grönsaker.

Mest tomater, för Johnna är en passionerad och väldigt kunnig tomatodlare och har en egen underavdelning på bloggen: Bondjäntans tomater.

Inne i köket står rader av tomatplantor i olika stadier. Vissa är höga och kraftiga, andra små och spensliga.

Eget frökartotek

 Johnna älskar sitt kartotek med egna och tillbytta fröer. På ett papper torkar fröna från två nya tomatfavoriter.
Johnna älskar sitt kartotek med egna och tillbytta fröer. På ett papper torkar fröna från två nya tomatfavoriter. FOTO: Thomas Carlgren

46 olika sorter har Johnna planterat i år, men i hennes frökartotek finns minst lika många tomatsorter till. Det är en låda full med bruna papperspåsar med egna eller tillbytta frön.

– Jag älskar att botanisera bland mina fröer, det ger mig en känsla av rikedom säger Johnna.

Och förra året blev det rekordstor skörd av tomater av olika slag.

– Vi bar in korg efter korg med tomater. Det blev många långkok av tomatsåser, krossade tomater, ketchup, chilisås, inlagda tomater och torkade tomater, berättar Johnna.

Läs också: Supersmart nyhet – odla i nyckelhålsbädd

Kycklingar i köket

 En ny generation höns piper under värmelampan i köket.
En ny generation höns piper under värmelampan i köket. FOTO: Thomas Carlgren

Köket är ljust och enormt stort, verkar ta upp halva undervåningen, med en egenbyggd köksö i mitten.

Det är husets hjärta och familjens samlingspunkt i stället för ett vardagsrum.

I en plastback ovanpå mikrovågsugnen med en värmelampa över, piper tio små ulliga kycklingar. Det är nästa generation höns som ska ingå i Johnnas kretslopp av hönshus, kompost och odlingar.

Får ny energi

 Johnna får ny energi av sköta kycklingar, höns och odlingen.
Johnna får ny energi av sköta kycklingar, höns och odlingen. FOTO: Thomas Carlgren

Hur hinner hon med allt: Sköta höns, odlingar, driva sin blogg och ha ett krävande heltidsjobb?

– Den frågan får jag ofta, men för mig känns odlingen och hönsen inte som ett jobb, utan som återhämtning och något kreativt. Det är det som får mig att fylla på ny energi och ork, säger hon.

Läs också: 10 skäl att skaffa höns till din trädgård

Johnna Gilljam

Ålder: 46 år.

Bor: I villa i Sorunda, i Nynäshamns kommun.

Gör: Är rektor och driver bloggen Bondjäntan på Land.se.

Familj: Maken Jonas och två vuxna barn, en son och en dotter.

Glad över just nu: ”Har övervunnit min motvilja mot gräsmattor som jag såg som en slags öken, och anlagt en liten rund. Den är ju ganska fin och så får man ju gräsklipp som är guld värt.”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen