Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 9 november 2017

Iskonvaljer till jul - så gör du

Iskonvaljer är en vanlig liljekonvalj som lurats att tro att det är vår mitt i vintern. Så här gör du för att väcka dem till liv.

 Grundlurad liljekonvalj till jul. Iskonvaljerna överraskar. Foto: Istock
Grundlurad liljekonvalj till jul. Iskonvaljerna överraskar. Foto: Istock FOTO: ph2212

Iskonvalj, Convallaria majalis, är vinterns svar på försommarens liljekonvalj. Seden att smycka julen med blommande konvaljer är hämtad från 1800-talets Tyskland. Under 1900-talets första hälft odlades konvaljerna kommersiellt även i Sverige, vilket gjorde dem till ett vanligt inslag i svenska hem.

Läs också: Varning! Det här ska du aldrig göra med en novemberkaktus

Glömd och återupptäckt

När andra och mer robusta julblommor tog för sig i handeln föll konvaljen i glömska, för att relativt nyligen dyka upp som en spröd liten uppstickare bland de mer maffiga lökväxterna.

Iskonvaljerna är i princip vanliga, krukodlade liljekonvaljer vars färdigdrivna groddar har köldbehandlats för att blomma lagom till jul. Konvaljen har helt enkelt lurats att tro att vintern har passerat, och en dryg månad före jul säljs de som groddar färdiga att väckas till liv.

Det hela sker i en kruka med fuktig jord och med inomhusvärme som får groddarna att vakna upp med förespeglingen att det är vår. Med mossa eller fönsterlav över jorden bibehålls fukten, samtidigt som den eleganta iskonvaljen får en finstämd bas att resa sig ur.

Läs också: Grodda ekollon – tricket som hjälper dig lyckas

Iskonvaljer – gör så här:

1. Köp groddar till iskonvalj senast sex veckor innan du vill att de ska blomma. Beställ gärna i blomsterhandeln i förväg för att vara säker på tillgång. Välj plantor med frisk knopp, den ska inte se torr ut.

2. Putsa till rötterna om de är väldigt långa, de ska vara cirka åtta centimeter.

3. Fyll en kruka eller skål med jord och sätt ner groddarna i jorden, deras översta del ska stå ovan jord. Ställ dem gärna tätt i grupp om tre, för effektens skull. Vattna.

4. Täck jorden med mossa, den gör att jorden behåller sin fukt. Spreja regelbundet på mossan med blomspruta för att hålla fukten.

5. Spreja blomknopparna med blomspruta med jämna mellanrum, så de inte torkar ut.

6. Sätt en mörk strut över krukan och ställ den i sval rumstemperatur. Glöm inte att vattna. Ta av struten är groddarna har kommit upp cirka fem centimeter. Ställ krukan ljust och svalt. Ställ gärna iskonvaljerna ytterligare svalt under natten, och även dagtid om du ändå inte är hemma.

7. Efter cirka sex veckor blommar konvaljerna. För att få blomning på exakt dag krävs att du parerar utvecklingen. Flytta krukan till ett svalare utrymme om blomman utvecklas för fort, och till ett varmare om den dröjer.

Läs även: Så driver du amaryllis från egen lök

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen