Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 29 november 2016

Julkaktus eller novemberkaktus? Så ser du skillnaden

Dyrgrip eller dussinblomma? Julkaktusen är en sällsynt juvel från förr medan novemberkaktusen finns i vartenda snabbköp. Så här ser du vad som blommar hos dig.

Julkaktus
Här är skillnaden på novemberkaktus och julkaktus.

I barndomsminnet står den, ofta på ett speciellt blombord, hemma hos en äldre släkting och blommar i kaskader varje jul. Julkaktusen var populär förr men var länge helt omöjlig att få tag på eftersom novemberkaktusen tagit över.

Nu är julkaktusen försiktigt på väg tillbaka men om du har en gammal planta hemma kan du ha turen att äga en gammal mormorsblomma, en riktig skatt.

Frågan är: Gör du det? De är förvillande lika med platta gröna blad och rödrosa hängande blommor. Julkaktusen och novemberkaktusen är kusiner och så nära släkt att novemberkaktus ibland kallats för falsk julkaktus.

Så här ser du skillnaden:

 Bladen i närbild

 

Novemberkaktus
Novemberkaktus med sina tvärt avklippta blad och taggiga kanter.

Julkaktusen heter Schlumbergera Buckleyi, novemberkaktusen Schlumbergera truncata. Ordet truncata betyder avklippt och det syns på bladen. Varje sektion i novemberkaktusens grenar ser tvärt avklippta ut medan julkaktusens blad är mer rundade med vågad kant.

Novemberkaktusen har också små sågtänder i bladets utkant, som julkaktusen saknar.

Julkaktus
Bladen hos julkaktusen har droppformade blad med vågiga kanter

 Blommor åt två håll

En är sned och en är rak. Bägge arterna har blommor som hänger neråt med kronbladen i våningar. Skillnaden är att novemberkaktusen blommar lite på sniskan, medan julrosens våningar är raka och symmetriska.

Novemberkaktus
Novemberkaktusens blomma med kronbladstrattarna lite på sned.
Julkaktus.
Våningar på perfekt avstånd. Julkaktusen blommar vinkelrätt.

 Vinkel och hållning

Julkaktus
Uppifrån och ner. Julkaktusen är en epifyt som lever i träden, det syns.

Till sist är vi inne på finliret. Novemberkaktusen står mer upprätt än sin kusin och sätter knoppen lite uppåtriktat, även om blomman till slut hänger ner. Julkaktusens blommor riktas neråt ända från start så att plantan blommar som ett fallande gnistregn. Ursnyggt!

Om du undrar varför kusinerna är så ohövliga att de inte riktar blommorna upp mot dig beror de på att de inte är byggda för att flirta med dig. De gör allt för de flygfän som pollinerar dem.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen