Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 7 maj 2019

Locka bin och humlor med en fröbomb

Hjälp bina och humlorna i sommar! Plantera ut små fröbomber som blir till läckra blommor för dem att kalasa på.

 Gör egna fröbomber med blommor som bina och humlorna älskar!
Gör egna fröbomber med blommor som bina och humlorna älskar! FOTO: Istock

Antalet pollinerande insekter minskar i hela världen, även i Sverige.

Orsakerna är flera: Det fruktade varroakvalstret som våra bin inte har motståndskraft mot, kemiska bekämpingsmedel som försämrar binas navigationsförmåga och till sist – brist på blommande växter på grund av minskad variation i floran i jordbrukslandskapet.

Läs också: Så odlar du för insekterna

Så mängder av blommor

Det sistnämnda kan vi som privatpersoner försöka avhjälpa genom att så mängder av sommarblommor med mycket nektar och pollen för bin och humlor att mumsa på.

Om du tänker så i vägkanter eller på allmänningar så är nordiska vild- eller ängsblommor bra. Till exempel ettåriga sorter som blåklint kornvallmo, åkerklätt och fleråriga som gullviva, prästkrage, rödblära, rödklint, stor blåklocka och tjärblomster.

Anlägg äng på gräsmattan

Har du egen mark eller trädgård kan du även testa att ersätta en del av gräsmattan med riktigt bra dragväxter för pollinerare. Till exempel honungsfacelia, lavendel, mynta, oregano, timjan, anisisop, grekisk lövkoja, gurkört, bolltistel, bålusern, kantnepeta, snokört med flera.

Se gärna till att det finns blommande växter hela sommaren, se Lands tidigare artikel.

Så gör du egna fröbomber!

1. Blandningen. Blanda 1 deciliter fröer (vildbloms- eller trädgårdsblomsfrö) med cirka 5 deciliter näringsrik jord blandad med blöt lera.

2. Forma till små eller större bollar. Dessa stoppar du ned i dikeskanter, på allmänningar med mera där du tycker att det behövs mer blommande växter. Eller gräv upp ett hörn av din gräsmatta och förvandla till blomsteräng.

3. Om du planterat fröbomberna i din trädgård så kan du hjälpa dem på traven genom att vattna. Är fröbomberna nedpetade i diken eller på allmänningar så får du hålla tummarna för lite regn då och då.

Sen är det bara att vänta in det ljuva ljudet av surr!

Läs också: Bli biodlare – gå Lands onlinekurs för nybörjare

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen