Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 10 januari 2022

Ny forskning: Aromatiska växtminnen gör gott för stressade

Njut av frisk citrus, aromatiska kryddor och doften av barr. Forskning från Sveriges lantbruksuniversitet visar att dofterna kan lugna och minska stress.

 Barrträdens friska doft väcker goda minnen till liv.
Barrträdens friska doft väcker goda minnen till liv. FOTO: Istock

Doktor Ernst Westerlund var en hemlighet på spåren redan i slutet av 1800-talet. I väntrummet på hans mottagning i Enköping stod alltid en rosengeranium.

Kanske stod den där för att alla människor på den tiden inte luktade rosor direkt, kanske för att doften gav något till de patienter som kom till honom för att få hjälp med tillstånd som på den tiden kallades nervsvaghet.

Just den doftpelargonen blev så förknippad med hans praktik att den fick namnet Dr Westerlunds blomma.

Som mormors trädgård

 Pelargonen Doktor Westerlunds blomma säljs i dag med etiketten Grönt Kulturarv.
Pelargonen Doktor Westerlunds blomma säljs i dag med etiketten Grönt Kulturarv. FOTO: Mäster Grön

I dag visar forskning från Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp att den gode doktorn hade rätt.

Citrus, kryddiga dofter och doftande barrträd ger stressade sinnen något extra.

– Den här studien visar vilken roll doftande växter spelar i en naturbaserad behandling av människor som drabbas av stressrelaterad sjukdom, skriver Anna María Pálsdóttir, docent och universitetslektor vid institutionen för människa och samhälle på SLU i sin presentation av studien.

 Doktorn i egen hög person. Evert Westerlund.
Doktorn i egen hög person. Evert Westerlund. FOTO: Westerlundsällskapet

Under fem år följdes en grupp patienter som fick en naturbaserad behandling mot stressrelaterade symtom på Alnarp. De fick vara ute i trädgården bland välkända svenska växter och inne i ett växthus där det bland annat stod en samling pelargoner.

Patienterna intervjuades och i intervjuerna framträdde ett mönster – dofter ger en känsla av närvaro och kan länka tillbaka till goda minnen.

– Det påminner mig om när var med mormor i hennes trädgård när jag var barn. Det var en lycklig tid, berättar en av deltagarna i studien.

Deltagarna beskrev också hur naturliga dofter från örter, frukt, blommor, barrträd och torrt gräs hade en lugnande inverkan. Citrusdofter beskrevs också som ”en kick för hjärnan”.

Den doftbilden låter som en nosande sammanfattning av en traditionell julhelg med apelsiner, hyacinter, julgran och den jordiga doften av stekt rödkål.

Mer pelargonforskning

Passa på att njuta, skaffa sedan en Doktor Westerlunds blomma så räcker välbefinnandet året om. När bladverket berörs frigörs dofter av citrus, mynta, eukalyptus och en liten gnutta ros.

Doftpelargonerna, och särskilt Dr Westerlund, återkom ofta i studien som fascinerande dofter som gav deltagarna något extra.

Resultaten av studien har gett upphov till vidare forskning och i en ny studie ska doftämnen och hur de uppfattas av människan undersökas ytterligare.

– Då kommer vi att specifikt arbeta med Doktor Westerlunds hälsoblomma, en nyttoväxt som är ständigt aktuell. Det ska bli väldigt intressant att fördjupa sig i dofternas betydelse för hälsa och välmående, säger Anna María Pálsdóttir.

Läs också: Så inreder du ett grönt sovrum

Så gör du det bästa av dofterna

Välj rätt doft: Dofter är väldigt personligt. Lukta därför först och skaffa dig en egen uppfattning. Ett bra exempel är lökväxten tazett. För många doftar den gott medan andra tycker att den luktar ”kattkiss”.

Placera rätt: Dofter kan kännas lugnande eller aktiverande, vara starka eller milda. Undvik starka och aktiverande dofter som jasmin och hyacint i sovrummet. Där kan en mild och lugnande lavendel passa bättre.

Även rogivande dofter kan överdoseras och få dig att känna dig tung i huvudet.

Dosera doften: Ordna gärna så att plantor med doft kan flyttas undan om de blir för starka.

Ett knep inför jul är att knipsa av blomställningarna på hyacinten i julgruppen och sätta den i en liten vas intill i stället. Då kan doften snabbt förpassas till ett annat rum medan allt det andra står kvar.

Var också uppmärksam på förändringar under dagen och om det blir varmare. En växt som doftar lagom i svalka eller på dagen kan bli för stark på kvällen eller när temperaturen går upp.

Vill du läsa fler artiklar som den här? Prenumerera på Land

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen