Odla chili – från frö till planta
Vill du bli självförsörjande på chili? Börja här! Du får råden som hjälper dig lyckas med sådd, skötsel och gödsel.
Börja tidigt på året om du vill börja odla chili. Den behöver gott om tid för att hinna ge frukt innan hösten.
Norr eller söder, odlingsråden är likadana med tidig start, extra ljus och en skyddad växtplats.
Så frön i kruka
Det går utmärkt att så frön direkt i krukor med fuktad jord, men då skalen är hårda kan fröna mjukas upp med kaliumnitrat, KNO3. (Finns i specialbutiker för chilifrön.)
Blanda 1 tesked kaliumnitrat med 3 deciliter vatten och blötlägg fröna över natten. Kaliumnitratet verkar också antiseptiskt och skyddar mot sjukdomar.
Så chili
Använd rena krukor eller sålådor. Bottna med 3-4 centimeter ekologisk plantjord och toppa gärna med lite såjord.
Fukta jorden med blomspruta och så med ett par centimeter mellan fröna. Tryck ner fröna i jorden, cirka 0,5 centimeter. Spreja igen så att jorden är fuktig. Täck sådden med lock eller plastfilm, se till att det finns lufthål.
Ställ sådden varmt, 27-28 grader är optimalt. Använd värmematta eller ställ sådden över element eller kylskåp. Badrummets värmegolv är också perfekt. Håll sådden jämnt fuktig. Vattna underifrån, då kan vattnet sugas upp av jorden och fröna slipper tumla runt i vattenstrålar.
Hjärtblad på chili
När de första hjärtbladen kommer ska temperaturen sänkas till 18 grader. Då kan plantan utveckla sitt rotsystem snarare än bladmassa. Ha ordentligt med ljus, annars blir plantorna rangliga.
Plantera om chili
När plantan har 2-4 karaktärsblad, alltså typiska chiliblad, ska den planteras om. En 9 centimeters kruka är lagom. Fyll krukan till hälften med plantjord, gärna med ett tillskott av basaltmjöl. Tillsätt lite gödsel. Sätt ner plantan djupt, det räcker med någon centimeter till första bladparet. Tryck till jorden och vattna underifrån.
Plantera om chilin 3-4 gånger innan den hamnar i slutkrukan. Rotsystemet förgrenar sig först när det når krukkanten, öka därför krukstorleken successivt. Ett stort rotsystem ger bra uppsugningsförmåga vilket gör att rötterna inte ruttnar.
Välja kruka till chili
Ha inte för stor slutkruka, rötterna kan ruttna i för stor jordvolym. En prydnadschili som blir 20-30 centimeter hög klarar sig i en literkruka. En högväxande ‘Jamaican Bell’ kräver en kruka om 5-6 liter. Om du har tioliterskrukor eller hinkar är det fint att samplantera ett par tre olika sorters chiliplantor.
Chili utomhus
När chiliplantorna är 30-40 centimeter höga är det dags att flytta dem – men helst inte utomhus! Chili trivs bäst i växthus eller i ett glasat uterum eller balkong. Plantorna är extremt känsliga för kyla, de ska flyttas ut först när nattemperaturen är över 10 grader och dagtemperaturen det dubbla.
Avhärdning
Om chiliplantorna ska stå utomhus måste de avhärdas och vänja sig vid klimatet och solens UV-strålning. Temperaturen måste vara över 10 grader, ha gärna fiberduk över för att skydda mot sol och vind. När frostrisken är över och dagstemperaturen är över 20 grader kan plantan ställas ut för säsongen.
Extrabelysning chili
Under den mörka tiden behöver plantorna extrabelysning för att bli knubbiga, tåliga och fina. Så här funkar det:
• Vitt ljus innehåller hela färgspektrat och ger växterna det ljus de behöver. Lysrör med en färgtemperatur på 4 100 kelvin ger ett kallvitt ljus som påminner om dagsljus. Vill du ha LED-belysning är T5-rör med 4 000 kelvin billiga och bra.
• Ljuskällan behöver vara höj- och sänkbar för att följa plantan i växten. Placera ljuskällan 15-30 centimeter ovanför plantan, och höj belysningen allt eftersom. Om ljuset ligger för nära kan bladen bli brända.
• Ha belysningen tänd 14-16 timmar per dygn och släck på natten. Växterna behöver en dygnsrytm för att utvecklas optimalt.
Övervintra chili
Chiliplantan är flerårig men övervintrar inte utomhus i svenskt klimat. Inomhus kan den däremot leva gott, bara den förses med 14-16 timmars extraljus per dygn under de mörka månaderna.
Beskär plantan ganska kraftig på hösten, vattna sparsamt och gödsla med svagt näringsvatten hela vintern. Plantera om i januari-februari. Fortsätt med extraljus, ställ plantan i ett soligt fönster till våren. Sannolikt blir blomning och fruktsättning tidigare på andra året.
Sköta chiliplantor
• Vattningen kan vara lite trixig, jorden behöver jämn fuktighet men ska torka upp lätt mellan vattningen. I för blöt jord blir det syrebrist och rötterna ruttnar. Vattna varannan dag, men håll koll genom att sticka ner ett finger i jorden och känna efter hur vått det är.
• Gödsla plantorna med flytande näring tre gånger i veckan, samtidigt som du vattnar. Plantor med gula blad och dålig tillväxt är resultat av näringsbrist.
• Framåt september är växterna fulla av frukt. Låt frukterna mogna på plantan, då får de bäst smak och styrka. Om det blir kallt behöver de flytta in, eller ha värme i växthus eller uterum.
Läs också: Felsök din chiliodling
Bra gödsel för chili
Basaltmjöl
Finmalen vulkanisk sten med mineraler som stärker plantorna och ger näringsrika frukter.
- Blanda 1 liter per 50 liter jord vid plantering.
- Finns i trädgårdsbutik eller på nätet.
Epsomsalt
Kallas också bittersalt och är ett magnesiumsulfat som frigör näringsämnen ur jorden. Påverkar frönas grobarhet och stärker växtens klorofyllproduktion och förmåga att ta upp kväve och fosfor.
- Blanda 1-2 matsked per liter jord vid plantering.
- Finns på nätet.
Hönsgödsel
- Har hög kvävehalt vilket gynnar tillväxten. Används framför allt när plantorna dras upp och under den tidiga tillväxtperioden. Blanda 1-2 matskedar hönspellets per liter jord.
- Finns pelleterat i trädgårdshandeln.
Kelp
En brunalg som stimulerar tillväxt, stärker plantan och gynnar mikrolivet i jorden.
- Löses i vatten, 1-2 teskedar per liter.
- Vattnas på småplantor 2-3 gånger per vecka och på blommande och fruktbärande plantor 1-2 gånger per vecka.
- Finns i trädgårdsbutiker och på nätet, sök på Seaweed.
Neemcare
Ett preparat som utvinns ur neemträdet, en art i mahognyfamiljen. Innehåller kväve, fosfor, kalium och en mängd mineraler. Stärker växten och minskar risken för insektsangrepp och jordbundna sjukdomar.
- Blanda 0.5-1 tesked per liter jord vid plantering.
- Finns på nätet.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.