Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 3 maj 2019

Så odlar du i nyckelhålsbädd

Den ger värme och skydd, gödslar automatiskt och är lätt att sköta. Bygg en nyckelhålsodling och få en bättre skörd på minimal yta.

 Upphöjd odling med kompost i mitten. Bygg den med kanter av sten eller trä eller bara som en jordkulle. Sätt en spaljé i bakkant så blir klimatet ännu bättre.
Upphöjd odling med kompost i mitten. Bygg den med kanter av sten eller trä eller bara som en jordkulle. Sätt en spaljé i bakkant så blir klimatet ännu bättre. FOTO: Maria Källström

En södervänd nyckelhålsbädd är ett härligt inslag i grönsakslandet. Nyckelhålsbädden ger ett fint mikroklimat och är oerhört yteffektiv, dessutom kan du i princip stå på en och samma plätt och sköta odlingen.

Med en kompostbinge i centrum får du en näringsreserv som portionerar ut gödning varje gång du vattnar.

Metoden används också i varma och torra klimat eftersom den spar på vattnet.

 Värmekrävande växter som squash, bönor och frilandstomater mår bra i ett nyckelhål.
Värmekrävande växter som squash, bönor och frilandstomater mår bra i ett nyckelhål. FOTO: Bella Linde

Så bygger du din nyckelhålsbädd:

1. Välj plats för nyckelhålsbädden. Den ska ligga så soligt som möjligt.

2. Mät ut bäddens form och mått, börja med en cirkel om två meter i diameter. Spara en öppning, som ett nyckelhål som går in mot mitten. Lägg en vattenslang på marken för att skapa formen. Se till att själva nyckelhålet är vänt mot söder.

3. Strö mjöl över slangen. När du lyfter bort slangen har du en mjölmärkning som visar bäddens form.

4. Gräv en 10 centimeter djup grop i bäddens centrum, cirka 30 centimeter i diameter. Lägg lite sten i botten, som dränering.

5. Tillverka en cylinderformad nätbehållare av höns- eller putsnät, i samma storlek som gropen. Cylindern ska agera kompostbehållare. Ställ cylindern ovanpå stenarna.

6. Bygg upp odlingsbädden på den uppmätta markytan, runt nätbehållaren. Använd samma princip som när du skapar en upphöjd odlingslimpa och satsa på att bygga så högt som möjligt, gärna 50 centimeter eller mer.

7. Lägg ett tjockt lager tidningar i botten. Lägg på gammalt trädgårdsmaterial, allt från finfördelade grenar och kvistar, löv, halm och hö till gräsklipp och andra färska växtrester. Se till att materialet ligger an mot kompostcylindern. Lägg på kompost, stallgödsel och jord. Klart.

8. För att odlingsbädden ska hålla sig extra varm kan du med fördel rama in den med en mur av sten.Läs också: Sluta gräv i grönsakslandet – så lasagneodlar du steg för steg

Så odlar du i ditt nyckelhål

 Lands odlarskola fogar in en nyckelhålsbädd i planen.
Lands odlarskola fogar in en nyckelhålsbädd i planen. FOTO: Maria Källström
  • Så frön och sätt ut förkultiverade plantor när tiden är mogen. Sätt värmeälskande och extra näringskrävande grödor i söder, närmast kompostbehållaren.
  • Fyll behållaren i bäddens centrum med färskt kompostmaterial allt eftersom, till exempel råa frukt- och grönsaksrester, skal, kaffesump, gräsklipp och annat växtmaterial. Lägg inte i tillagade eller animaliska matrester, de bjuder in skadedjur. Om komposten blir för blöt kan du balansera med lite finfördelat torrt växtmaterial, strömaterial eller rivet tidningspapper.
  • Under växtsäsongen vattnar du odlingen via kompostbehållaren, vattnet tar då med sig näring som göder plantorna direkt i jorden.

Läs också: Lands odlarskola med Bella Linde

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen