Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 21 april 2020

Odla lök

Lök är lätt att odla och sätter piff på de flesta maträtter. Med några olika sorters lök i köksträdgården har du smakförhöjare som räcker hela året. Hälsoeffekten kommer på köpet.

 Det börjar med en liten sättlök, sedan kan du ha lök som räcker i ett helt år.
Det börjar med en liten sättlök, sedan kan du ha lök som räcker i ett helt år. FOTO: Istock

Därför är det så bra att odla lök

Lök är självhushållarens bästa vän, åtminstone när det gäller att sätta krydda på maten. Och inte nog med att lök är en naturlig smakförhöjare, den är också enkel att både odla och lagra. Att lök också innehåller C-vitamin och bidrar till att både sänka kolesterolvärdet och hålla blodsockernivåerna på en bra nivå gör den också hälsosam

Soligt läge, mullrik jord och jämn bevattning är vad som krävs för att få stora härliga skördar. När skörden är bärgad och lagrad kan löken förvaras i rumstemperatur i flera månader, och ännu längre i ett torrt och svalt utrymme.

I princip är det bara purjolök som är lite kinkig, den har behov av extra näring för att stjälkarna ska bli maffiga och långa.

Lök ovan och under jord

I huvudsak är det lökens underjordiska delar som används som föda, men även de gröna stjälkarna som växer ovan jord är utmärkta i matlagning. Till de mer välanvända blasten hör purjo, gräslök och salladslök men även blast från vitlök och rödlök är fina att klippa ner i en sallad eller omelett – eller fräsa i lite smör som tillbehör till varmrätten.

Det är helt enkelt mycket tacksamt att odla lök, en lätthanterlig gröda som är användbar, god och hälsosam.

Självförsörjande på lök – tänk så här

• Odla lök för både färskkonsumtion under säsongen och för att lagra till vintern.

• Satsa på olika sorters lök för valfrihet, variation och jämn tillgång.

• Förvara löken i både rumstemperatur och på en torr plats med bara några plusgrader. Hacka och frys in en del. Purjo förvaras med fördel fryst i bitar eller färsk i jordkällare, i en hink med lätt fuktig sand.

• På en odlingsbädd om 120 x 400 centimeter får det plats cirka 180 lökplantor. Om en normalstor lök väger 100 gram ger det en skörd på runt 18 kilo.

Läs också: Odla majs – så gör du

Odla lök från frö

 Lökfrön börjar inomhus och skolas om innan de får flytta ut.
Lökfrön börjar inomhus och skolas om innan de får flytta ut. FOTO: TT

Det är vanligast att odla lök med redan förproducerad sättlök från trädgårdshandeln. Vill du ha fler sorter att välja bland behöver du odla från frö. Purjolök måste också fröodlas.

Fröodlad lök kräver tid och tålamod men ger stor rikedom i självhushållet. Det brukar vara lagom att börja i februari-mars. Gör så här för odla lök från frö:

• Sådd. Så i pluggbrätt eller små krukor. Fyll kärlen med såjord, vattna och peta ner 2-4 frön i varje kruka. Med flera små lökplantor i varje kruka blir risken för övervattning mindre. Täck sådden med klar plast med lufthål, ställ den i rumstemperatur under extraljus.

• När alla, eller de flesta, frön har grott ställs sådden ljust i svalare temperatur, cirka 15-18 grader. Vattna med svag näringslösning, till exempel guldvatten. Små lökplantor är svåra att skola om, låt dem därför stå kvar så här medan de ännu har fin tillväxt.

• När plantorna får det trångt är det dags att skola om till en större kruka, cirka 7 x 7 centimeter. Använd planteringsjord och sätt ner hela klustren med lökplantor i krukor, så störs inte rötterna. Vattna vidare med näringslösning.

• När risken för frost är över är det dags att avhärda plantorna och sätta ut dem i odlingsbädden. Sätt ner hela klustret med lök utan att dela dem. Löken växer åt det håll där plats finns och skuffar ut varandra i jorden. Gallringsskörda om det växer för tätt.

Odla röd lök, gul lök & schalottenlök

 De små lökarna vill ha mullrik jord.
De små lökarna vill ha mullrik jord. FOTO: Istock

• Använd värmebehandlad sättlök, den går inte i blom i förtid. Lök vill stå soligt och vill ha mullrik, lucker och jämnt fuktig jord. Vid plantering ska jorden hålla minst 10 grader. Vattna gärna jorden ordentligt dagen innan sättning.

• Sätt lökarna med 6-8 centimeters mellanrum, toppen av sättlöken ska synas ovan jord. Tryck till jorden så att löken står stadigt.

• Vattna regelbundet och rejält, utan vatten blir löken bitter i smaken.

• Lägg på ett täcke med 5 centimeter gräsklipp två gånger under säsongen, det ger näring och håller jorden fuktig.

• Håll ständigt efter ogräs så att det inte stjäl näring från löken vars grunda rotsystem tål inte konkurrens om näringen.

• Skörda lök för färskkonsumtion löpande under sommaren, medan blasten ännu är grön.

 Dags för lagring när lökarna torkat.
Dags för lagring när lökarna torkat. FOTO: Istock

• När blasten börjar gulna och vissna är det dags för storskörd. Skörda vid varmt och torrt väder, låt lökarna ligga kvar på jorden och torka några dagar. Ta in den under tak om det börjar regna. När löken är torr ska den putsas från smuts och trasiga ytterskal innan lagring. Klipp också bort långa rottrådar och rester av blast, om du inte ska göra lökflätor.

Läs också: Odla broccoli – så gör du

Odla purjolök

 Purjon kan förvara sig själv ute i snön.
Purjon kan förvara sig själv ute i snön. FOTO: Istock

• Purjolök måste förodlas, börja i februari-mars (se separat ruta).

• Växtplatsen ska vara solig och varm med en djup, mullrik och näringsrik jord. Grundgödsla med brunnen stallgödsel. Purjo vill också ha hög kalkhalt, ett pH-värde över 7,5.

• När risken för frost är över kan plantorna sättas ut med 10–20 centimeters avstånd. Korta in blad och rötter något, så blir plantorna kraftigare.

• Håll jorden fuktig och rensa ogräs noga. Kupa upp jord runt stjälkarna så blir de vita och mjälla.

• Purjo slukar näring! Vattna med näringslösning, t ex guld- eller nässelvatten, några gånger under hög- och sensommar. Lägg ett 5 centimeter tjockt täcke med gräsklipp på jorden 2–3 gånger under säsongen.

• Gallringsskörda för färskkonsumtion under sommaren. Purjo växer länge på hösten, skörden blir större om den får stå kvar i landet så länge som möjligt. Purjo tål en del kyla, och kan stå kvar ute under vintern om jorden isoleras med täckmaterial.

Odla vitlök

 Så vitlök på hösten, skörda nästa år.
Så vitlök på hösten, skörda nästa år. FOTO: Istock

Vitlök skördas året efter plantering, och sätts i oktober-november, eller då jorden är cirka 8 grader. Då hinner löken rota sig innan tjälen kommer men börjar inte växa innan vintern. Vitlök odlas med klyftor som var och en utvecklas till en lök med flera klyftor. Växtplatsen ska vara solig och varm, jorden lucker och näringsrik. Använd kontrollerat utsäde från trädgårdshandeln för att undvika sjukdomar.

• Dela vitlöken i klyftor. Sätt klyftorna 6 centimeter djupt med rotändan neråt och med ett plantavstånd på 10–15 centimeter. Täck med jord.

• Om frosten kommer tidigare än beräknat kan odlingen skyddas med halm eller granris.

• Till våren, när temperaturen stiger över 5 plusgrader, börjar vitlöksblasten titta upp. Täck då jorden med ett lager gräsklipp, det ger både näring och håller kvar fukten i marken.

• Vitlök kräver inte mycket vattning men vill ha ordentligt med näring. Ge en näringsgiva av hönspellets eller näringslösning, som guld- eller nässelvatten, varannan vecka.

• På våren och sommaren kan lite av blasten klippas och användas som bladlök. Ta inte för mycket, då hämmas tillväxten.

• Under sommaren går vitlöken i vila, då sväller lökkroppen. I juli-augusti börjar bladen gulna vilket är tecken på att det är skördetid. Torka lökarna i solen och förvara dem hängande i flätor, knippen eller i luftiga nätkassar i ett torrt utrymme.

Löksorter för husbehov

1. Gul lök, Allium cepa, ’Sturon’. Gammaldags sort med högkvalitativt saftigt kött. Motståndskraftig mot stocklöpning. Enastående lagringsegenskaper.

2. Jättelök, Allium cepa, ‘Ailsa Craig’. Gul storfruktig sort med söt och mild smak. Kan förvaras några månader.

3. Röd lök, Allium cepa, ’Red Baron’. Rund till plattrund mörkt röd lök med mild och sött kött. Medelsen sort med smal hals och kraftigt skal. Mycket goda lagringsegenskaper.

4. Schalottenlök, allium cepa, ’Golden Gourmet’ har fin aromatisk smak. Klarar lagring, torkas hängande för bästa resultat.

 Schalottenlök är perfekt i såserna.
Schalottenlök är perfekt i såserna. FOTO: Istock

5. Silverlök, Allium cepa, ’Snowball’. Mild, lite kryddig sort som passar att ätas rå. Lämpar sig inte för lagring.

6. Purjolök, Allium porrum, ’Atal’. Tidig sommarsort för färskkonsumtion och matlagning. Får mjälla ljusgröna själkar med lång vit bas. Skördas under sensommaren.

7. Purjolök, Allium porrum, ’Musselburgh’. Kraftigväxande, tjockhalsad höstpurjo med vita stjälkar och mild fin smak. Perfekt för nordiskt klimat. Mycket köldtålig.

5 spännande varianter på lök

1. Kajplök, Allium scorodoprasum, är en vildväxande lök som framför allt finns på Öland och Gotland. Påminner om purjo, blir 40 centimeter hög med 1 centimeter tjock stam och bildar en riktig lök under jord. Fin i soppa.

2. Luftlök, Allium x proliferum, utvecklar lökar i kluster i stjälkarnas topp samt under jord. Flerårig och mycket härdig. Används som salladslök, gräslök och vanlig lök.

 Luftlöken får lökar en våning upp.
Luftlöken får lökar en våning upp. FOTO: TT

3. Piplök, Allium fistulosum, växer i tuvor och får kraftiga ihåliga stjälkar som används som gräslök eller purjolök. Flerårig.

4. Potatislök, Allium cepa var. aggregatum, bildar knippen med smålökar under jord och betraktas som en mer primitiv variant på schalottenlök. Fin matlök Härdig, kan odlas upp till zon VII.

5. Ramslök, Allium ursinum, är en flerårig lundväxt som växer med breda, lansettlika blad och stjälkar med stjärnlika blommor. Växer naturligt på kalkrika marker. I huvudsak används de tidiga bladen – som gräslök, i soppor och pesto, i inläggningar eller torkad i saltmix. Frökapslarna kan förädlas till ramslökkapris.

 Ramslöken har blivit modern.
Ramslöken har blivit modern. FOTO: Istock

Läs också: Odla rabarber – så gör du

Löksorter i norr

Självklart kan du odla lök i norr, såvida du antingen förkultiverar eller köper färdig sättlök. Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten har tagit fram en lista med sorter som funkar fint norröver:

Gul lök, Allium cepa: ´Centurion´.

Gul jättelök, Allium cepa: ´Exhibition´, ´Ailsa Craig´.

Purjolök, Allium porrum: ´Kong Richard´, ´Axima´, ´Runner´, ´Zermatt´, ´Elefant´.

Piplök, Allium fistulosum: ´Evergreen´.

Vitlök, Allium sativum: ´Primor´, ´Sprint´, ´Messidrome´, ´Printanor´, ´Germidour´, ´Cledor´, ´Flavor´.

Sjukdomar och skadedjur som drabbar lök

 Lökflugans larv käkar sig genom en purjostängel.
Lökflugans larv käkar sig genom en purjostängel. FOTO: TT

Lökfluga: Larverna kryper in och äter gångar i lökens nedre del, orsakar gulnade blad och vissnande planta.

Åtgärd: Täck med fiberväv redan vid plantering. Odla inte lök på samma ställe de närmaste fyra åren om du drabbats, insekterna övervintrar i jorden.

Gråmögel: En svampsjukdom som uppstår på skadad lök, eller om löken inte torkats ordentligt. Visar sig genom att lökarna ruttnar inifrån under lagring.

Åtgärd: Skifta växtplats varje år, använd minst fyraårig växtföljd.

Lökbladmögel: En jordbunden sjukdom som ger gulfläckig blast och en pudrigt, brunaktig beläggning vid väta. Löken blir mjuk och ruttnar inifrån.

Åtgärd: Sättlök är en vanlig smittkälla. Ta upp all lök som blivit kvar i jorden sedan förra året.

Vitmögel: En svampsjukdom som överlever i jorden i 15–20 år. Lökarna täcks av ett vitt svampmycel och ruttnar.

Åtgärd: Gödsla måttligt och plantera inte för tätt. Odla inte någon slags lök på platsen de närmaste sex åren.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen