Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 29 april 2021

Odla utan att gräva - det bästa för jorden

– Tänk dig att en grävmaskin rullar in i Jönköping varje år och gräver om hela stan. I en enda mening har Bella Linde fångat det vansinniga i att röra om i odlingen varje år och nyttan med att odla utan att gräva.

 Bella Linde mitt i sitt spadfria bäddbygge.
Bella Linde mitt i sitt spadfria bäddbygge. FOTO: Fotograf Lena Granefelt

Det kom av sig självt. Bella Linde började odla grönsaker 2012 och insåg efter några år att hon inte grävt om landen sedan 2014. Samtidigt blev skördarna bättre och odlandet lättare och roligare.

– Jag har hållit på med ”No dig” utan ett begripa vad jag gör, berättar Bella.

No dig för mikrolivets skull

Det är så det kallas på engelska. Fritt översatt betyder det ”utan att gräva” och innebär att jorden och mikrolivet i den får vara i fred. I stället tillförs hela tiden nytt material till bäddarna uppifrån som maskar och annat småliv gör om till näring i odlingen.

 En ogrävd rabatt kan läggas på höjden eller släntas. Huvudsaken är att du låter mikrolivet i högen vara i fred.
En ogrävd rabatt kan läggas på höjden eller släntas. Huvudsaken är att du låter mikrolivet i högen vara i fred. FOTO: Fotograf Lena Granefelt

– I stället för den där grävmaskinen som stör kan man se metoden som om det kommer leveranser med näring och jordförbättring hela tiden. Lite som en matkasse på trappen varje vecka. Efter bara tre år har all den här näringen tagits om hand av mikrolivet och man behöver inte gödsla.

Läs också: Kirskål – allt du behöver veta

Spade används bara vid undantag

 Bella Linde tillsammans med fotografen Lena Granefelt.
Bella Linde tillsammans med fotografen Lena Granefelt. FOTO: Lena Granefelt
 Tydligare än så här blir det inte. Bädden med skrufs och grönsaksrester blir varm, mullig och näringsrik.
Tydligare än så här blir det inte. Bädden med skrufs och grönsaksrester blir varm, mullig och näringsrik. FOTO: Fotograf Lena Granefelt

Bellas spade hänger nu för tiden oftast på sin krok. Den har blivit en undantagsspade som plockas fram när plantor behöver flyttas och stora hål grävas för nya.

Metoden har blivit trend utomlands och det finns gott om engelskspråkig information att tillgå. I fjol (2021) skrev Bella den svenska boken i ämnet hon själv saknat, Odla utan spade (Ordfront). Med den hoppas hon ge de svenska odlarna en knuff i rätt riktning.

– Det har inte slagit i Sverige än och jag tror att folk tänker att det ser för lätt ut. Tvärt om vad vi tror behöver inte odling vara förknippat med lidande och hårt jobb. Man behöver inte köpa en massa dyra saker heller, säger Bella.

Allt du behöver är kunskap och trädgårdsskräp. Här är några råd ur Odla utan spade.

 Boken Odla utan spade ges ut av Ordfront.
Boken Odla utan spade ges ut av Ordfront. FOTO: Lena Granefelt

Odla utan att gräva i korthet

  • Gräv inte.
  • Låt aldrig jorden ligga bar: Tillför täckmaterial och/eller kompost.
  • Håll jorden täckt med levande grödor så stor del av året som möjligt, det ökar fotosyntesen och gynnar mikrolivet.
  • Låt rötter vara kvar i jorden efter skörd.
  • Trampa inte på jorden.

Kom i gång med grävfri odling

 Att bädden har kanter av trä gör ingen skillnad, det växer fint här också.
Att bädden har kanter av trä gör ingen skillnad, det växer fint här också. FOTO: Fotograf Lena Granefelt

Omvänd ditt gamla trädgårdsland.

Om du redan odlar ett grönsaksland men vill sluta gräva kan du börja direkt.

Du behöver absolut inte anlägga nya bäddar, det som krävs är att du börjar lägga organiskt material på ditt gamla grönsaksland. Kompost eller icke nedbrutet material kvittar, det viktiga är att inte gräva och att ständigt förse jorden med täckmaterial. Det tar ett par tre år för jorden och dess invånare att inrätta sig efter det nya systemet, men det betyder inte att du måste vänta. Det går absolut att odla ogrävt under tiden!

Här kan du köpa Odla utan spade

Odla i låda

Självklart kan du anlägga en ogrävd odlingsbädd i pallkrage eller egenbyggd odlingslåda. Såväl lasagnebädd och kompostbädd som hügelbädd fungerar utmärkt. Då den begränsade volymen i en pallkrage gör att jorden lätt torkar ut krävs mer passning med bevattning än vad en större odlingsbädd kräver.

Ny bädd på gräs och ogräs

1. Mät upp den odlingsyta du önskar.

 GRUNDEN. Ett tätt lager kartong i botten.
GRUNDEN. Ett tätt lager kartong i botten. FOTO: Fotograf Lena Granefelt

Ett exempel: En bädd på 120 × 400 centimeter ger rejäl odlingsyta men är inte bredare än att du kan nå mitten från båda håll. Dessutom är den lagom lång för att orka gå runt, så du slipper kliva i odlingsjorden.

2. Bottna odlingsytan med två–tre lager kartongpapp eller ett tjockt lager dagstidningar, minst tre utvikta tidningar på varandra. Papperet kväver gräs och ogräs under bädden.

 FORMEN. Snören visar var bädden ska ligga.
FORMEN. Snören visar var bädden ska ligga. FOTO: Fotograf Lena Granefelt

Ta först bort eventuella tejpremsor, gärna också häftklamrar. Lägg ut pappersmaterial så att det både täcker den tänkta odlingsytan och lämnar plats för 50 centimeter breda gångar runt och mellan bäddarna. Lägg pappersmaterialet omlott, det får inte finnas minsta glipa som släpper igenom ljus.

3. Skapa formen.

 MATEN. Här har olika sorters kompost varvats till en bädd.
MATEN. Här har olika sorters kompost varvats till en bädd. FOTO: Fotograf Lena Granefelt

För en rak odlingsbädd är det enklast att ta hjälp av fyra störar och ett snöre. Mät upp ytan, sätt en stör i vardera hörnet och spänn tråden mellan störarna så att formen framträder tydligt. För mjukare former är en vattenslang ett utmärkt redskap. Lägg ut slangen i önskad form och bygg bädden där innanför.

4. Lägg ut det täckmaterial du har hemma. Du kan använda allt från kompost och brunnen gödsel till stockar, grenar, halm och löv. Oavsett om du använt kompost eller grövre trädgårdsskräp går det att odla direkt i den. Gör ränder eller gropar med trädgårdsjord i att så och plantera i om bäddens material är grovt.

Tre odlingsmetoder med tre sorters skräp

1. Kompostbädd.

En kompostbädd består av ett tjockt lager av till exempel trädgårdskompost, kökskompost, lövkompost eller välbrunnen stallgödselkompost, eller en blandning av flera varianter.

Lägg ett 15-20 centimeter tjockt lager material på kartongen. Klappa eller trampa lätt på komposten så att den packas till en stabil odlingsbädd.

Vattna. Om du anlägger bädden på våren är den nu odlingsklar.

2. Lasagnebädd.

I den här varvas lager av olika typer, som en lasagne.

Först ett lager kvistar, grenar och/eller träflis och annat trädgårdsskrufs ovanpå pappersmaterialet på den uppmätta odlingsytan. Fyll på med allt från växtrester, tång och gräsklipp till ogräsrens och löv. Varva 5–10 centimeter tjocka lager med material. Det kan inte bli för mycket. Vattna mellan lagren.

3. Hügelbädd.

Det här är som en lasagnebädd men med grövre stockar som grund. De ger en långsam nedbrytning.

Börja med stockar, stubbar och ris. Fyll mellanrummen med finare material, trampa ihop och vattna. Varva 5-10 centimeter tjocka lager av material och avsluta med kompost eller trädgårdsjord som stabiliserar högen.

Läs också: Bygg och odla hügelbädd

Odla ogrävt – tips och trix på vägen

 TÄCKET. Ett lager grövre material på hösten hindrar frösått ogräs
TÄCKET. Ett lager grövre material på hösten hindrar frösått ogräs FOTO: Fotograf Lena Granefelt

1. Bli vän med cykelhandlaren.

Cyklar, vitvaror och möbler kommer i stora kartonger, precis vad du behöver för dina odlingar.

2. Gulla med kyrkoförvaltningen.

Kanske kan du få deras gräsklipp, deras löv och deras avklippta grenar.

3. Lägg klöver på gångarna.

Få både fin trampyta och extra täckmaterial genom att odla ettårig grävklöver, eller subklöver, i gångarna mellan odlingsbäddarna. Grävklöver, Trifolium subterraneum, växer lågt och krypande, har ett kraftigt rotsystem och god förmåga att samla kväve.

Så klöver när köksväxterna är etablerade och växer bra. Klipp i gångarna innan blommorna går i frö och använd klippet som täckmaterial.

4. Så i jordiga rader.

Sådden är inget problem, även om täckmaterialet är grovt. Mylla ett litet dike i bädden, fyll med jord och så.

5. Brunt för dig som vill städa.

Gillar du inte utseendet när bäddarna är byggda av skräp kan de täckas med jord.

6. Täck på hösten.

Lägg ett lager halm eller liknande på bädden om hösten och ta bort det till våren. Det hindrar ogräs från att få fäste.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen