Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 5 april 2017

Så får du knubbiga tomatplantor

Alla vill ha mörkgröna tjockisar, ändå blir det ofta blekt skrangel när plantorna växer till. Här får du råden som hjälper dig få fason på tomaterna.

FOTO: Istock

1. Ljuset

En ranglig tomatplanta kan vara hungrig på ljus. Ställ krukan så ljust som det bara går. Om det ändå inte räcker till rekommenderas extra belysning, till exempel en lågenergilampa.

2. Svalkan

Hetta är inget för en tomat. En planta på tillväxt mår bäst i en temperatur kring 18 grader och det kan ibland krocka med plantans starka ljusbehov. Ett soligt fönster kan bli gassigt hett, en lösning är att ställa en fläkt i närheten som får luften att röra sig eller ställa ett fönster på glänt.

3. Maten

Fel, fel, fel. Så här ska man inte vattna tomater. De mår inte bra av att få bladen dränkta. Foto: Istock
Fel, fel, fel. Så här ska man inte vattna tomater. De mår inte bra av att få bladen dränkta. Foto: Istock

För mycket gödsel och vatten gör plantor taniga. Vattna men låt plantan torka upp mellan vattningarna och undvik extra gödsel ända tills plantorna blommat ett tag. Har de planterats i välgödslad krukjord räcker det.

4. Rötterna

När plantan skolas om är bästa tillfället att ”knubba” till den. Plantera den så att så mycket av stammen som möjligt är under jord, då sätter plantan nya rötter utefter hela stammen. Knipsa bort lågt sittande blad innan. Om plantan redan blivit ranglig kan man till och med ringla stammen nere i krukan och fylla på jord så att bara toppen sticker upp.

5. Klapparna

Handpåläggning hjälper. När stjälken får flexa blri den stadigare. Foto: Istock
Handpåläggning hjälper. När stjälken får flexa blri den stadigare. Foto: Istock

När vinden drar genom bladverket vajar stammen och blir starkare. Blåser det inte hos dig? Dra händerna över tomatplantorna då och då så att stjälkarna blir segare. Några smekningar kan vara skillnaden mellan en stolt och rak tomatplanta och en knäckt katastrof senare i sommar.

6. Knipset

Busktomat med skrangeltendenser kan buskas till med ett knips. Foto: Istock.
Busktomat med skrangeltendenser kan buskas till med ett knips. Foto: Istock.

En busktomat som inte buskar sig kan må gott av en beskärning. Knipsa av toppen så sätter den sidoskott. En vanlig, långsträckt planta som blivit på tok för ranglig kan räddas genom att toppen tas av och rotas som en ny stickling. Om det bildats tjuvskott i bladvecken kan du låta några av dem rota sig i jord till nya plantor. De blir knubbiga och är redan från början laddade med blomknoppar. De ger frukt rekordsnabbt.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen