Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 29 mars 2017

Så lyckas du med tomatsådden

Saftiga och söta som smågodis. Tomater du odlar själv blir godare och allt börjar med ett frö. Så här lyckas du med sådden.

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

1. Fröna!

Du kan få tomatplantor med alla sorters frön, till och med genom att mylla ner en skiva butikstomat i jorden, men det finns mycket att vinna på att välja rätt.

Om du till exempel har ont om plats väljer du en busktomat, vill du grilla är bifftomaten perfekt och om du vill ha extra skoj väljer du någon av alla de nya spännande sorterna. Gula tomater, svarta, gröna, vita, knöliga, pyttesmå eller päronformade.

Se bara till att du sätter få av varje sort, 3 eller fyra av varje räcker långt.

2. Tiden

Med extra belysning kan tomater sättas nästan hur tidigt som helst men en tumregel är att räkna bakåt 8-10 veckor från när man brukar kunna flytta ut plantorna i växthuset eller trädgården.

Utan lampor brukar man räkna med att ljuset i ett fönster räcker till först i början av april.

3. Jorden

Så få, inte många. Tomatplantor tar plats. Foto: Istock
Så få, inte många. Tomatplantor tar plats. Foto: Istock

Såjord eller krukjord? Svaret är bägge. Fyll krukan till två tredjedelar med krukjord, såjord ovanpå det. På det sättet får fröna en smal start och kan skicka rötter ner till den näringsrika jorden under när de själva har lust.

4. Värmen

Snart dags för omplantering. Foto: Istock
Snart dags för omplantering. Foto: Istock

Tomatfrön gror som allra bäst när de har 23 grader varmt i jorden. Ställ sådden varmt och håll utkik efter de första groddarna. När de kommer vill plantan ha det svalare.

5. Fukten

Ett miniväxthus eller en plastpåse över sådden ger jämn fuktighet. Lätta på locket då och då för att ventilera ut överflödig fukt. När plantorna fått hjärtblad och två riktiga blad ovanför dem är det dags att sätta om i nya krukor.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen