Så sköter du om en påskkaktus
Påskkaktus, rosenkaktus, vårkaktus. Namnfrågan är förvirrande men en sak är säker – den har vårens vackraste blommor.
Läser du i en blomsterbok från 1970-talet kallas den rosenkaktus, vårkaktus eller påskkaktus och Rhipsalidopsis på latin.
De som letar efter plantor eller skötselråd i dag kan också gå vilse bland namn som Schlumgergera gartnieri, Rhipsalidopsis X graeseri, Rhipsalidopsis hybrid, Hatiora gaertneri, Hatiora x graeseri och så vidare.
Vimsigt värre. Orsaken är att växtfamiljen som hyser kusinerna julkaktus, novemberkaktus och påskkaktus har fått namn utbytta och ommöblerade under åren.
Dessutom har fina hybrider korsats fram och sålts under namn som inte riktigt stämmer.
Tur att det inte gör något, i det stora hela. Nu för tiden heter den påskkaktus eller vårkaktus i butiken och om den inte blommar känner du igen den på bladen.
Läs också: Azalea – så sköter du om den
Så vet du att du har en påskkaktus
Börja med bladen. Om bladet har en rejält taggig ytterkant och ser tvärt avklippt ut är det en novemberkaktus. Den kan också ha några små taggar längst upp på varje blad.
Om bladsegmentet har mjukt formade taggar i ytterkanten, nästan osynliga, är det en julkaktus. Den brukar inte heller ha några taggar.
En påskkaktus (vårkaktus) har bladsegment med mjukt rundade vågor i utkanten, ibland är den yttre kanten också lite brunröd. Dessutom brukar den ha några små bruna borst längst upp på varje bladsektion.
Största skillnaden är blommorna. Medan både novemberkaktus och julkaktus har blommor med kronblad som flera trattar trädda i varandra i tydliga våningar har påskkaktusen en plattare blomma med spetsiga ytterkanter.
Skötselråd för påskkaktus
Påskkaktusen är känsligare än sina kusiner. Den behöver högre luftfuktighet och är mer känslig för att torka ut. Ställ den gärna på ett fat med grus och en bottenskyla vatten.
Blomningstiden är också senare än för jul- och novemberkaktus. Blommorna dyker upp kring påsk.
Påskkaktusen blommar i rött, brandgult, rosa, gult och vitt.
Skötsel: Placera plantan halvskuggigt, inte i direkt solljus.
För att sätta knopp behöver plantan en viloperiod.
Ställ den svalt och ljust i januari, 10-12 grader, och vattna sparsamt tills knopparna börjar visa sig.
Ge den en varmare plats och undvik sedan att flytta eller vrida plantan.
Vattning: Vattna regelbundet och rikligt under tillväxtperioden augusti-september. Dra ner vattningen under viloperioden och öka igen när knopparna visar sig.
Gödsel: Sällan. Två eller tre gånger under tillväxtperioden räcker.
Omplantering: Görs efter blomningen är över.
Läs också: Porslinsblomma – så sköter du om den
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.