Så får du blommor på novemberkaktusen
Blir det bara blad men inga blommor? Kolla efter vad som kan vara roten till problemet.
Så här ställer du diagnos på din novemberkaktus.
Har den fått solbränna?
Novemberkaktusen i det vilda har sitt ursprung under träden i tropiska skogar och trivs därför inte i direkt sol.
Ge den en plats i ljus skugga, till exempel i ett väster eller norrfönster. Den mår också bra av att stå ute under en buske under sommaren.
Het sol ger inga knoppar, du ser om den fått för mycket ljus om bladen blir tunna och rödaktiga.
Läs också: Julkaktus eller novemberkaktus? Så ser du skillnaden
Är den trött och varm?
Novemberkaktusen behöver vila och svalka cirka 6 veckor för att den ska sätta knopp. I soliga länder bär många in sina kaktusar i en sval garderob på eftermiddagen och stänger dörren, hos oss brukar det räcka med en plats utan direkt sol och det allt kortare dygnet naturen ger oss i slutet av hösten.
Vi får där emot hålla koll på värmen. Om den står över ett varmt element i uppemot 20 grader eller i närheten av kaminen blir det inga blommor.
Läs också: Smarta tricket som räddar din amaryllis
Är den kanske lite sur?
I novemberkaktusens vilda liv sitter den i en grenklyka och lever på den lilla näring och det strilande vatten som rinner nerför stammen.
Den vill inte bli dränkt, då börjar rötterna ruttna och den får inte ork till någonting alls. När novemberkaktusen bröjar sätta nya blad och växa till kan den gödselvattnas försiktigt varannan vecka.
När växten vilar för att sätta knopp drar man ner på vattningen, den behöver heller inget gödsel under tiden som den blommar.