Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 28 februari 2017

Så för hälsan: 6 färgrika nyttigheter att odla själv

Ju mer färg, desto nyttigare grönsaker. Här får du tips på färgrika grönsaker att odla själv i sommar.

Blåsaker, svartsaker och lilasaker i stället för grönsaker. De senaste åren har det kommit massor av frön att välja på för dem som vill odla med maximal mängd nyttiga antioxidanter i skörden. Här är några av dem, välj och vraka inför vårsådden.

1. Blå tomater

indigorose
Foto: Impecta

Tomater finns i gult, orange, rött, grönt och strimmigt. Dessutom finns de i blåsvart. Färgen är en anthocyanin, samma som finns i starkt blå bär. Just den här sorten heter ‘Indigo Rose’.

2. Sallad i rött

rodsallad
Foto: Impecta

Bladgrönsaker finns också i många röda varianter, precis som rödkål. Den här krusiga sorten är en plocksallat som heter heter ‘Navara´. Den är perfekt för vitaminjägare eftersom den kan skördas sent. Grundregeln är att den senast skördade sallaten är nyttigast och rensa inte bort för mycket. De yttersta löven innehåller mer nyttiga ämnen än de inre.

3. Regnbågsmorot

Morotens purpurfärgade urmoder är tillbaka men oavsett om du väljer en vanlig brandgul morot eller den mustigt purpurfärgade vinner din hälsa på det. Det brandgula karotenet är också nyttigt.

4. Blå bönor

bona
Foto: Impecta

Sugen på bönor? Välj en sort med mycket färg. Den här störpurpurbönan heter ‘Carminat’ har lila baljor och luras lite. När baljan kokas byter den färg till mörkt grönt. Nyttigt det med.

5. Blommig kål

grafitti
Foto: Impecta

Det är blomkål i ljuvligt lilarosa och nyttigt på så många vis att dietister dånar. Det är fibrer, folsyra, vitaminer i massor och antioxidanter. Blomkålen kan också göra nytta för reumatiker. Här är ‘Grafitti’, en sort som dessutom slänger i röda, nyttiga färgämnen i mixen.

6. Satsa på smått

ophelia
Foto: Impecta

Starka, nyttiga färgämnen sitter oftast i och intill skalet. Satsa därför gärna på någon av alla de nya minivarianterna av grönsaker. De ger extra mycket skal per kilo. Just den här är en pytte-aubergin som heter ‘Ophelia’.

Relaterade artiklar

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen