Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 26 juni 2018

Så slipper du förlora odlingen till sniglar, rådjur och bladlöss

Det är så roligt att odla – men det finns så mycket som kan gå fel. Djur som älskar att äta upp dina plantor är ett välbekant bekymmer. Så här råder du bot på problemet!

Eländiga sniglar!

 Den spanska skogssnigeln kräver hårda tag.
Den spanska skogssnigeln kräver hårda tag. FOTO: DPA / IBL Bildbyrå

Spansk skogssnigel, även kallad mördarsnigel på grund av sitt glupska och kannibalistiska ätbeteende, är numera snarare regel än undantag i svenska trädgårdar.

Snigeln är tvåkönad, befruktar sig själv och kan lägga upp till 400 ägg under sin livstid.

Här är tips som tar kål på sniglarna:

• Skaffa myskankor – de äter mördarsniglar!

• Skapa barriärer. Elstängsel = mördarsnigeln dör när den kommer i kontakt med eltrådar. Överskjutande metallkant på odlingslådor = stoppar sniglarna som kravlat sig uppför odlingslådans vägg. De trillar ner. Vägg av kopparplåt = mördarsniglarna avskyr koppar. Koppartejp = fäst kring stora krukor så håller sig sniglarna borta.

• Vattna på morgonen. Mördarsniglar är aktiva på natten och gynnas av fukt om du vattnar på kvällen.

Läs också: Mördarsniglar – så blir du av med dem

• Lägg ut snigelmedel med järnfosfat. Finns i t ex Snigeleffekt och Snigelfritt. När sniglarna äter järnfosfat tappar de aptiten och svälter ihjäl. Järnfosfat är en naturlig förening som är ofarlig för människor och husdjur. Överskott bryts ner till näringsämnena järn och fosfat.

• Lägg ut nematoder, eller rundmask. Maskarna tränger in genom mördarsnigelns mantel och drar med sig bakterier som orsakar infektioner varpå snigeln dör inom några dagar. Finns i bland annat snigelmedlet Nemaslug.

• Jaga och klipp. Ta en trädgårdstur och klipp itu mördarsniglarna. Låt dem ligga kvar på marken. Ta på pannlampa och gå tillbaka när det är mörkt, då har fler mördarsniglar samlats för att mumsa i sig den som är död och du kan klippa itu fler på samma gång.

• Var rädd om pantersnigeln. Den är ofta ljusbeige med mörka fläckar. Pantersnigeln lever på förmultnade växter men ger sig troligen på även mördarsniglar och deras ägg då de är konkurrenter om utrymmet.

Läs också: Mer mat på liten yta – gräv en djupbädd

Djuren käkar upp grödorna!

Om rådjur, harar och andra djur äter upp dina grönsaker: Odla i låda och bygg ett lock i form av en ram försedd med hönsnät. Då kan grödan komma upp som den ska, men skyddas från de värsta ”rovdjuren”.

Någon knaprar på tomatplantorna!

Troligen är det larver som mumsar på både tomater och plantor. Larverna sitter i små svartbruna klumpar runt angreppen. Skaka på plantorna så att larverna ramlar av, och kläm därefter ihjäl dem.

Ärterna har fått bladlöss!

 Bladlöss kan elimineras med hjälp av såpvatten.
Bladlöss kan elimineras med hjälp av såpvatten. FOTO: Shutterstock/IBL

Inte bara ärterna utan även bönor, tomater och chili – och andra blad som bladlössen älskar. Ett knep är att blanda en såplösning i en blomspruta och spreja på lössen så att de kvävs. …

Recept:

1 liter ljummet vatten

0,5 dl gul- eller grönsåpa

2 tsk rödsprit

Läs också: Bejaka latmasken i dig! 9 hälsofördelar med att vara lat

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen