Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 15 september 2017

Sara Bäckmo tipsar: Odla meloner hemma

I år har jag odlat ett trettiotal meloner i tunnelväxthuset. En ljuvlig skörd som är så exotisk att jag måste nypa mig i armen för att tro att det är sant, skriver Sara Bäckmo.

 Med hemodlade bär är den läckra melonen ett perfekt mellanmål. 
Med hemodlade bär är den läckra melonen ett perfekt mellanmål.  FOTO: Sara Bäckmo

En stor del av trädgårdens växter ger ganska alldaglig mat. God förvisso, men alldaglig. Jag menar, potatis, morötter, lök och brytbönor, det är vardagsmat. Meloner däremot sällar sig till en helt annan skara. Att gå in i köket en halvkylig septembermorgon och mötas av doften av mognande melon får mig att höja på ögonbrynen. Det tar någon sekund att komma på att; just det ja, jag har ju odlat de själv!

Bäst i växthus

Det är bara ett fåtal växter jag odlar i växthus och bara i växthus; aubergine och melon. Plantorna kräver lite pyssel och riskerar att ge så väldigt lite skörd utomhus i zon 3 att jag inte tycker det är värt besväret att odla dem varken på friland eller i kruka i soligt läge ute.

Just melonerna är sällsynt känsliga för kyligt väder och protesterar genom att inte ens blomma om sommaren är kylig. Efter några försök utomhus odlar jag sedan några år fina meloner i tunnelväxthuset, och bara där.

 Drömbilden av meloner i det egna växthuset; uppbundna med hängande frukter. Sorten här heter ’Emir’.
Drömbilden av meloner i det egna växthuset; uppbundna med hängande frukter. Sorten här heter ’Emir’. FOTO: Sara Bäckmo

Egentligen skiljer sig inte melonerna särskilt från andra gurkväxter när det gäller önskemål om växtplats. Precis som gurkor, squash och pumpor säger melonen gärna ja tack till en väl gödslad jord och kan till och med växa på en hög av gödsel, inga problem. Den som inte har gödsel kan gärna bygga upp en lyxig komposthög och odla melonerna på.

Små sorter

Otroligt nog finns ett ganska stort utbud av olika sorters melon att välja mellan. De flesta fröleverantörer har ett helt gäng i sortimentet och flera har odlats länge i vårt klimat med gott resultat. Jag försöker i första hand att välja just de sorterna, men ibland slinker det ner en och annan goding från utländska fröfirmor med. Men då är jag också beredd på att resultatet kanske inte blir det bästa.

’Sweet Granite’, ’Jenny Lind’ och den lilla vattenmelonen ’Sugar Baby’ har gett fin skörd flera år i rad i min odling. De blir alla ganska små. Den vi gillar mest är en minimelon som heter ’Queen Anne’s pocket melon’. Det är en pytteliten melon som både doftar och smakar mycket intensivt, den är som en karamell. Vad jag läst mig till användes den förr i tiden för att sprida väldoft i lyxiga rum.

Värme för snabb groning

Det tar tid för en melonplanta att växa upp och utveckla skördeklara frukter. För att vara säker på att få skörd sår jag alla plantor inomhus, även om det ibland står på fröpåsen att sorten kan direktsås ute. Inomhus kan jag fjäska med extra varm och mysig växtplats den första tiden.

En viktig sak att tänka på med gurkväxter generellt är att fröerna gror allra bäst om jorden är ordentligt varm. I april-maj sår jag alla gurkväxter med extra undervärme, till exempel på en värmematta eller på en plats med golvvärme.

Melonfröerna ska gro på bara några dagar och om det gått längre tid än cirka tio dagar efter sådd utan att något tittat upp ur jorden är det stor sannolikhet att fröerna ruttnat i blöt och kall jord. Eftersom fröerna ofta säljs i små förpackningar är det lika bra att göra förarbetet bra – skippa inte värmen. 

En annan sak som är bra att tänka på när det gäller sådden är att meloner liksom alla gurkväxter växer rasande fort. Det är lockande att så en hel massa plantor i februari-mars, men låt gärna melonerna vänta längre än så.

När de väl tittat upp ur jorden får de snabbt ett stort bladverk och kräver flera omplanteringar om de inte kan komma ut på växtplatsen ganska snabbt. Om melonen måste bo länge i för liten kruka tappar den fart och ork, dessutom blir plantorna svåra att hantera inomhus, så vänta till max fyra veckor innan utplantering med att så melon. 

Var hård!

Och sen då, sköter sig melonen på egen hand och levererar meloner på löpande band? Nej, såklart inte. Jag räknar med att varje planta ger max två meloner, inte mer än så. Vi odlar trots allt på ganska kyliga breddgrader.

Med några enkla steg kan vi hjälpa plantan att rikta sin energi till att mogna fram frukt innan säsongen är över. Bland annat är jag noga med att beskära mina plantor (läs mer i faktaruta) och gödsla under säsongen. Enklast möjliga gödning är att täcka jorden kontinuerligt runt plantorna eller vattna med olika slags gödselvatten. Jag använder gärna kiss utspätt med vatten och ger plantorna regelbundet en svag dos. Det gör susen!

När plantorna utvecklat några frukter på huvudrankan klipper jag helt fräckt av rankan, ett bladpar ovanför frukten högst upp. På så sätt talar jag om för plantan att den inte behöver lägga mer kraft på att växa uppåt, istället kan den satsa på att mogna fram melonerna. På så sätt får jag meloner skördeklara från mitten av augusti. Det ger förstås inte de snyggaste plantorna, långt ifrån så där tjusiga som man ser på drömska trädgårdsbilder, men viktigare är att skörden hinner bli klar.

 Sorten ’Jenny Lind’ ger vackra nätade frukter i lagom storlek. 
Sorten ’Jenny Lind’ ger vackra nätade frukter i lagom storlek.  FOTO: Sara Bäckmo

Meloner är ju ingenting som jag odlar för att lagra till vintern. Visserligen kan meloner frysas i tärnade bitar och vara jättegott i vinterns smoothies, men i huvudsak ska de ätas under sensommar och höst. Då njuter vi så det räcker och blir över till nästa år.

Det är sanslöst kul att odla en så exotisk frukt på hemmaplan och jag har redan börjat planera för hur nästa års melonodling ska kunna ge ännu fler frukter. De trettio vi skördat i år räcker inte för att stilla mitt melonbehov. Däremot har barnen protesterat och vägrat äta annat än vattenmeloner, de kräsna rackarna.

Melontunna med bokashi

 I min melontunna växer plantorna i en blandning av bokashi-kompost och löv, som toppats med jord.
I min melontunna växer plantorna i en blandning av bokashi-kompost och löv, som toppats med jord. FOTO: Sara Bäckmo

Varva bokashi-kompost med löv, gräsklipp eller andra växtdelar i en tunna med hål i botten under våren. Toppa med jord och plantera melonplantorna i början av sommaren. Här växer det garanterat bra och efter skörd kan du klippa ner plantorna och odla ärtskott innan vintern. Se gärna video på bloggen om hur jag gjort min melontunna.

Frågor och svar om melon

 Så här ser en honblomma ut. Om blomman pollinerats ordentligt utvecklas den lilla frukten till en melon. 
Så här ser en honblomma ut. Om blomman pollinerats ordentligt utvecklas den lilla frukten till en melon.  FOTO: Sara Bäckmo

Hur ser jag skillnad på hanblommor och honblommor, och måste jag pollinera själv?

Hanblommorna har en ganska lång stjälk bakom blomman, medan honblomman har ett litet fruktämne bakom blomman. Om honblommorna trillar av utan att det bildats frukt kan det vara bra att hjälpa till lite med pollineringen genom att dutta med en pensel eller finger mellan de andra blommorna.

Kan jag så frön från en köpt melon?

Ja, men du kan aldrig vara säker på att det blir en ätlig melon. Vissa sorter är så kallade F1-hybrider, alltså korsningar av olika sorter. Fröer från en F1-hybrid ger inte alltid samma sort som moderplantan och i värsta fall blir den högst efterlängtade melonen kass. Köp fröer för säkert resultat!

Fröerna ruttnar i jorden, varför då?

Antagligen för att jorden är blöt och kall. Sätt fröerna på kant ner i jorden så att inte vatten samlas på det platta fröet, täck med jord och fukta. Ställ sedan sådden på varmt ställe så brukar de gro fint.

 På ett fat mognar melonerna lätt inomhus, om de skördats när de nästan är färdiga. 
På ett fat mognar melonerna lätt inomhus, om de skördats när de nästan är färdiga.  FOTO: Sara Bäckmo

Kan jag eftermogna melonerna inomhus?

Ja, om melonen hunnit bli tillräckligt stor på plantan vid skörd. Ett bra riktmärke är att strukturen på skalet ska vara likt den mogna plantans när du tar in den. Om skalet är alldeles slätt på en melon som ska vara nätad blir resultatet inte så bra.

När är det dags att ge upp en melonplanta som inte utvecklat frukt?

Om det inte finns några frukter som ser ut att växa i bra takt i augusti så brukar jag ta bort plantorna.

Läs även: Agneta är självförsörjande: ”Det är perfekt att odla i växtzon 7”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen