Så sköter du en novemberkaktus
En novemberkaktus kan bli en långlivad vän, till och med arvegods. Men då ska du sköta om den på rätt sätt. Här finns allt du behöver veta för att få njuta av novemberkaktusen länge.
Novemberkaktusens vilda familj är liten och väldigt speciell. Det finns 9 kusiner i schlumbergera-familjen, och i det vilda klänger de i klippskrevor och grenklykor i Brasiliens kustnära bergstrakter.
I den halvskuggiga och fuktiga värmen kan en planta bli över metern hög. Den har inga blad utan stammar uppdelade i sektioner och den kastar sig ut från sin rotade plats med blommorna längst ute på stammarna lite aningen uppåt, den perfekta positionen för att locka till sig kolibrier.
Läs också: Så sköter du om en cyklamen
Novemberkaktus – Schlumbergera truncata
På latin heter den Schlumbergera truncata. I Brasilien kallas den majblomma, eftersom den blommar då efter att ha laddat upp för blomning under en svalare och magrare vinterperiod.
Sen hamnar den i kruka hos oss, stående rätt upp och ner i en kruka. Mitt i vintern, ovanför ett hett element och inte en kolibri så långt ögat når.
Det säger sig självt att den behöver lite annorlunda omsorg för att må bra.
Sköta om novemberkaktus
Jord och kruka till novemberkaktus
En novemberkaktus vill ha det väldränerat. Plantera den gärna i jord blandad med sand, 1 del sand och 3 delar plantjord. Välj också gärna lerkrukor i stället för plast.
Novemberkaktus läge
Novemberkaktusen vill ha ljus men inte direkt sol. Den ogillar också hetta, kalldrag och torr luft. Akta den för värme från kaminen, frostiga fönster och varmluft från värmepumpen.
Ett fönster mot norr eller öster fungerar bra ljusmässigt, den kan också stå en bit inne i ett ljust rum.
Fukta novemberkaktus
Den vill också ha fuktig luft. Lättast löser du det genom att ställa den på ett fat med småsten och lite vatten. Se bara till att lerkrukan inte når vattenytan och drar åt sig för mycket väta.
Vattning och gödsel av novemberkaktus
Novemberkaktusen vill vattnas sällan men ordentligt. Den vill inte stå med rötterna blöta. Vattna igenom plantan och häll bort överflödigt vatten, vänta sedan tills jorden känns torr innan du vattnar igen.
Novemberkaktusen vill inte bli helt uttorkad, då börjar stamdelarna skrumpna.
När blomningen är över och nya blad börjar komma kan den få lite gödsel men bara under vår och sommar.
Blommande novemberkaktus
Novemberkaktusen börjar sitt år med en vinter. Då vill den stå svalt och skuggigt, gärna kring 16 grader och vattnas sällan. En bra tidpunkt att börja vilan är i oktober.
Efter en tid börjar knoppar bildas och man kan börja vattna den mer igen.
Under våren växer nya blad till och när det blir sommar kan den få stå ute, välj en skuggig plats.
Plantera om novemberkaktus
Novemberkaktus vill ha små skor. Byt kruka när du verkligen måste och gå i så fall bara upp med en storlek. För mycket jord kan ge en blöt massa runt rotklumpen.
Beskära novemberkaktus
Omplantering görs när blomningen är över på våren. Samma sak gäller beskärning. Den behöver inte skäras ner men om du vill ha den buskigare kan du ta bort de yttersta stamdelarna.
Ta stickling på novemberkaktus
Novemberkaktusen förökas med sticklingar. Ta en y-formad bit av en stam, låt snittyta torka till och tryck sedan ner den i fuktig planteringsjord blandad med sand.
Behandla den sedan som en vuxen planta. Snart sätter den egna rötter.
Läs också: Julkaktus eller novemberkaktus? Så ser du skillnaden
Vanliga problem med novemberkaktus
Novemberkaktus som inte blommar
Den har inte fått sin vintervila och därför inte bildat knoppar. Ställ den svalt, minska på vattnet och sluta gödsla.
Novemberkaktus tappar knoppar
Några knoppar faller av, det är som det ska vara. Ramlar alla av betyder det att plantan är stressad. Den gillar inte snabba förändringar, till exempel en flytt från värme till kyla, från ljus till skugga.
Därför kan knopparna också ramla av om du vrider plantan i fönstret. Ljusförhållandena ändras för fort och knopparna faller.
Novemberkaktus med rödbruna blad
Rödbruna blad är solskydd. Om plantan stått i skarpt solljus skyddar den sig. Flytta den ur gasset.
Skör stam på novemberkaktus
Ett tecken på stress. Kolla plantan. Är den utsatt för drag eller hetta? Har den fått för lite vatten? Behövs det mer fukt?
Stammarna på novemberkaktus blir mjuka
Tecken på övervattning. Nu är det bråttom. Om du har tur kan någon av stamdelarna räddas om du tar bort det murkna och planterar om i frisk jord.
Spar sticklingar annars och låt plantan börja om på nya rötter.
Läs också: Så sköter du om din azalea
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.