Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 19 april 2017

Spinn frodas i värme – så bekämpar du ohyran

Uterum, inglasade balkonger och vissa växthus blir lätt för varma och torra i den härliga solvärmen – då slår ohyran till.

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

Först dyker de upp som små pytteprickar på undersidans blad som är förrädiskt lätt att missa. Därefter märks angreppet på bladen som får vita fläckar och blir allmänt glåmiga och färglösa. Det beror på att de där små prickarna i själva verket är spindeldjur som livnär sig på växtsaft som de suger ut tills bladen blir bruna och skrumpnar ihop.

Spinn sprider sig lätt

Hänger du som odlare inte med i det här skedet så kommer du garanterat fatta att den här växten – och säkerligen även alla andra växter i närheten – har blivit angripen av ohyra, när spindlarna i hunnit spinna tunt, tunt nät kring bladen. Din växt har fått ett ordentligt angrepp av spinn.

Spinn är en envis variant av ohyra och trivs där det är torrt och varmt. Men det går att få bukt med dem.

Så här bekämpar du spinn:

1. Förebygg

Som vid all bekämpning så är de förebyggande åtgärderna viktigast. Genom att regelbundet spraya dem med vatten och titta till dina växter kommer du att upptäcka angreppen i ett tidigt skede och då räcker det ofta med att nypa bort det angripna bladet. Se även till att plantorna mår bra – står i rätt läge (sol eller skugga), har lagom tillgång på vatten och näring. En stark och välmående planta kommer bättre att stå emot olika angrepp.

2. Bekämpa med vatten

Ett mindre angrepp är värt att göra ett bekämpningsförsök med enbart vatten. Skölj bladen under kranen eller i duschen med en ganska hård stråle för att helt enkelt spola bort djuren. Hjälp till med fingrarna, klipp bort hårt angripna blad. Detta fungerar även mot bladlöss.

3. Bekämpa med såpsprit

Blanda lite såpa i vatten och tillsätt 1 matsked rödsprit till såpvattnet. Spreja växten noga – framförallt på undersidan av bladen. Lite sprit är helt ofarligt för växten men se till att inte överdosera. Att öka mängden sprit ger inte bättre resultat nämnvärt. Däremot ökar risken för frätskador på växten. Frätskador kan uppstå om du inte låter växten torka efter behandling innan den ställs tillbaka i solen.

4. Sanera

Får du återkommande angrepp av spinn så kan du behöva byta ut jorden på de växter som drabbats. Städa och torka av ytorna där växterna stått för att undvika att de smittas igen.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen