Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 15 november 2018

Underbara potager: Ätbart och blommigt i fin förening!

RÖSTÅNGA

Drömmen om en fransk potager är verklighet på gården Boäng nära Röstånga i Skåne.

Här odlar Anette Nilsson och maken Stefan grönsaker och blommor i en renässansinspirerad köksträdgård som är vacker även efter skörd.

 Geometriska former, tydliga kvarter och tätt planterade växter är hemligheten bakom Boängs potager.
Geometriska former, tydliga kvarter och tätt planterade växter är hemligheten bakom Boängs potager. FOTO: Monika Norrby

Den fyrahundra kvadratmeter stora köksträdgården ligger som ett blommande broderi utanför boningshuset på gården Boäng nära skånska Röstånga. Här vävs kålsorter och sallater ihop med flörtig jätteverbena och doftande blomstertobak, medan glada spiror av lejongap, paradisblomster och sommarlupin sticker upp som utropstecken ur täta mattor av morotsblast och buskbönor.

I odlingsbäddarnas centrum klättrar luktärter och bönor uppför växtstöd av armeringsjärn, medan kaskader av ’Tidal Wave’-petunior kantar rabatterna. Dessutom är hela härligheten inramad av buxbom i häckar.

Läs också: Mer mat på liten yta – gräv en djupbädd

 Anette Nilsson med en favorit, den röda spetskålen ’Kalibos’.
Anette Nilsson med en favorit, den röda spetskålen ’Kalibos’. FOTO: Monika Norrby

– Jag väljer olika färgteman från år till år och tycker om att ha en kantblomma som genomgående signaturväxt, säger Anette Nilsson som är hjärnan bakom trädgårdens utformning.

Roligt med blommor

Tillsammans med maken och odlingskamraten Stefan kom Anette och de då små barnen Nilsson till Boäng för arton år sedan. Tidigare hade de odlat i liten skala i en villaträdgård i Sigtuna, men med flytten till Skåne blev det utrymme för mer.

På Boängs marker finns äppellund och bärbuskar, stora bäddar med dagliljor, mängder av träd och perenner samt vinterträdgård, växthus och alltså den fascinerande franska köksträdgården – en potager.

Ordet potager kommer från franskans kruka, gryta och kanna och beskriver en köksträdgård med grönsaker och ettåriga, gärna ätliga, blommor. Det var en sådan Anette hade i åtanke när hon började skissa på sin egen köksträdgård.

– Eftersom sommarblommor gillar samma näringsrika jord som grönsaker vore det synd att inte odla även dem. Arbetet blir ju roligare med en köksträdgård som är både vacker och luktar gott.

– Att samplantera grönsaker och blommor håller också jorden frisk, dessutom lockas fler pollinatörer in i trädgården.

Anette är i grunden arbetsterapeut, men numera är odlingen hennes huvudsyssla. Dels odlar hon grönsaker för husbehov, dels föreläser hon om trädgården på Boäng. Dessutom drar hon upp plantor för försäljning, varje år passerar sisådär 10 000 plantor Anettes händer.

Tidig start för sådd

Hon börjar i februari, med purjo, chili, kronärtskocka och andra långa kulturer, och fortsätter med sådder ända fram till hösten.

– Själv använder jag i princip bara förodlade plantor i min potager. Med direktsådd kan man aldrig veta om gröna ska gro jämnt och resultera i en heltäckande rad. I princip direktsår jag bara morötter, dill och palsternacka och dem är jag alltid mest missnöjd med.

– Med färdiga plantor får jag ett direkt och tydligt resultat. Dessutom är de förodlade plantorna starka och klarar sig bättre vid angrepp.

Läs också: Växelbruk – så funkar det!

 Kålkvarteret och salladskvarteret har blommor som alla drar åt rosa och violett.
Kålkvarteret och salladskvarteret har blommor som alla drar åt rosa och violett. FOTO: Monika Norrby

Boängs blommande köksträdgård utgår från en korsgång omgiven av totalt sex olika kvarter. I varje kvarter finns en mängd odlingsbäddar, åtskilda med halmförsedda gångar. I bäddarna växer grönsakerna i en omhuldad sexårig växtföljd.

– När det gäller blommor är det inte lika kinkigt, förutom att jag är försiktig med korsblommiga sorter, alltså kålfamiljen. Ett exempel är grekisk lövkoja, den får komma tillbaka som oftast vart sjätte år i samma kvarter.

– Blommor som är kända för att inte dra på sig en massa sjukdomar, som tagetes och petunia, placerar jag däremot hur som helst där jag tycker de passar. Tagetes är för övrigt bra på att mota bort nematoder.

Jorden på Boäng är näringsrik lera. Anette odlar i djupgrävda, upphöjda bäddar som hon varje vår förser med stallgödsel och humus, och kompletterar med hönsgödsel vid utplantering. Ambitiösa år täcks bäddarna med fiberduk för att ogräset ska gro i förtid – varpå det är enkelt att skyffla av den första omgången ogräs.

Maffigt och tätt

För att få maffig växtlighet i odlingsbäddarna sätter Anette sina plantor tätt. Då slipper hon en massa ogräs samtidigt som fukten håller sig kvar i jorden. Dessutom blir det inga tomma ytor i skördetid. Genom att konsekvent skörda bara varannan planta har odlingen möjlighet att sluta sig.

– Blommorna fyller ut väldigt fort. Dessutom blandar jag växter med olika lång utvecklingstid. Ett exempel är bladbroccoli intill en palmkål intill en grönkål. Repetitionen gör att det blir snyggt men aldrig tomt.

I grönsaksväg odlar Anette många olika sorter. När det gäller blommor är sorterna däremot få men med många plantor av varje, allt för en enhetlig massverkan. Dessutom planerar hon noga för både funktion och skönhet.

Runt kanterna växer marktäckare som brer ut sig i blommande sjok, bland jämnhöga grönsaker sätter hon blommor som sticker upp som spiror och med klätterväxter på en ställning kan en liten jordyta producera en vägg av blommor. Därtill kommer vävarna, som jätteverbena och rosenskära, som binder ihop odlingen till ett sammanhållet mönster.

Inte minst är strukturen viktig. Med fasta gångar runt kvarteren, och med häckar runtomkring ser köksträdgården ordningsam ut även om det är blomsterkaos i bäddarna. Dessutom utgör den en ljuvlig form även under vintern.

– Skönhetsvärdet är jätteviktigt! Jag är värdelös på att rita och måla men här får jag utlopp för min skaparlust. Det absolut roligaste med potagerodling är att det blir så vackert.

Läs också: Styla om din trädgård – 6 enkla tips för att komma igång

Var blomma på sin plats

 Under det rosa året hade ’Tidal Wave’-petuniorna ’Cherry’ och ’Hot Pink’ tongivande roller i rabattkanterna.
Under det rosa året hade ’Tidal Wave’-petuniorna ’Cherry’ och ’Hot Pink’ tongivande roller i rabattkanterna. FOTO: Monika Norrby

Anette delar in sommarblommorna utifrån deras karaktär och hur hon använder dem i kombination med grönsakerna:

Marktäckare fyller bra och utgör fint blommande kanter kring odlingsbäddarna, eller skapar frodiga tuvor på tomma jordplättar. Petunior ut Tidal Wave-serien är pålitliga, liksom krasse, blåkrage, strandkrassing och kryddtagetes.

Vävare växer där det finns plats och binder ihop odlingen till ett sammanhållet mönster. Bra vävarväxter är jätteverbena, rosenskära, blomstertobak och spetsblomster.

Klättrare utgår från en liten jordyta men fyller effektivt en växtställning med en vägg av blad och blommor. Luktärt och Blomma för dagen är effektiva klättrare.

Uppstickare skjuter upp som utropstecken i rabatten och är fina ihop med låga grönsaker som bildar täta mattor av blad. Lejongap, sommarlupin och paradisblomster är fina uppstickare.

Anettes växtfavoriter

 Tidal Wave’-petuniorna `Cherry´och `Hot Pink´ prunkar ikapp framför salladslöken ’Guardsman’ och kepalöken ’Keravel’.
Tidal Wave’-petuniorna `Cherry´och `Hot Pink´ prunkar ikapp framför salladslöken ’Guardsman’ och kepalöken ’Keravel’. FOTO: Monika Norrby

Grönsaker:

Lök, Allium cepa, ’Keravel’

Potatis, Solanum tuberosum, ’Anya

Brytböna, Phaseolus vulgaris, ’Allegria’

Italiensk bladbroccoli, Brassica oleracea, ’Spigariello’

Morot, Daucus carota sativus, ’Rouge Sang’

Blommor:

Petunia, Petunia x hybrida, alla ur ’Tidal Wave’-serien

Legongap, Antirrhinum majus

Jätteverbena, Verbena bonariensis

Rosenskära, Cosmos bipinnatus

Zinnia, Zinnia

Läs också: Testa din jord med fynd från skafferiet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen