Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 31 oktober 2022

Vintersådd – så gör du

När frosten skorpar till jorden och den första snön faller är det dags.

Vinterså grönsaker och blommor så får du tid över nästa vår.

 Äntligen dags att så. Nu är det kallt nog.
Äntligen dags att så. Nu är det kallt nog. FOTO: TT

Det finns gott om blommor och grönsaker som gärna vill så sig själva vintertid. De släpper ifrån sig sina frön när temperaturen kryper under nollan och när det blir vår bestämmer fröet på egen hand när värmen räcker för grodd.

Det kan en stressad odlare använda sig av. Ha inte för höga förväntningar bara. Visst kan en vintersådd morot mogna tidigare än den som sås på våren men det är inte säkert.

Däremot är det säkert att du redan gjort en del av jobbet när den jäktiga tiden för sådd kommer på våren.

Hemligheten är att verkligen vänta tills temperaturen gör så att inte fröna kan gro direkt, de ska frysa och tina upp nästa vår. Om det snöat eller inte spelar inte så stor roll se bara till att ogräset är bortplockat innan det fryser till.

Du kan vifta bort snön från jorden, så och sedan täcka med jord innan såplatsen skyddas. Sådden kan göras på friland, i odlingsram eller i plastbyttor med dräneringshål i botten.

Läs också: Lyckas med perenner

Vinterså – så går det till

 I den vintriga trädgården väntar grönsaksfrön under snön och backar med fröer står i växthuset.
I den vintriga trädgården väntar grönsaksfrön under snön och backar med fröer står i växthuset. FOTO: TT

1. Välj plats efter sort och utrymme. Växter som tål en flytt kan sås både direkt i landet och i plastlåda eller tråg. Morot, palsternacka och andra rotgrönsaker som ogillar omplantering sås direkt i jorden.

2. På friland eller i odlingsram skrapas snön bort om den hunnit falla. Jämna till ytan. Är jorden frusen kan du lägga på lite till. Så på det djup som anges på fröpåsen.

 Fröer som sås i tråg kan behöva vattnas ibland, särskilt om de står i växthus.
Fröer som sås i tråg kan behöva vattnas ibland, särskilt om de står i växthus. FOTO: TT

3. I plastlådor och tråg kan du så flyttbara växter som blommor kål, lök och bladgrönsaker. Fyll med planteringsjord, gärna blandat med smågrus för bättre dränering.

 Morotsfrön som fått en tidig start.
Morotsfrön som fått en tidig start. FOTO: TT

4. Vattna sådden. Du kan ta fram vattenkannan eller lägga ett lager snö på sådden. Lådor som ställs i växthus kan behöva påfyllning under vintern, till exempel med några snöbollar.

5. Skydda sådden. Fiberduk används ofta som skydd över sådd på friland men det är inte nödvändigt. Det kan gå lika bra med lite ris eller ett galler som håller krafsande djur borta. Ett lock på glänt kan fungera på små sålådor men glöm inte att hålla koll så att innehållet inte torkar ut.

Grönsaker som klarar vintersådd

 Vintersallad blir en tidig ätbar överraskning.
Vintersallad blir en tidig ätbar överraskning. FOTO: TT

Dill, persilja, morot, bladgrönsaker, spenat, lökväxter, palsternacka och olika sorters kryddväxter. Vintersallad (machésallad) är en extra god kandidat. Den börjar gro redan vid 5 plusgrader.

Blommor för vintersådd

 Flerårig stockros vill gärna ha frost på fröna.
Flerårig stockros vill gärna ha frost på fröna. FOTO: TT

De flesta av våra perenner vill ha en vinter för att fröna ska gro. Några exempel är akleja, stjärnflocka, nävor, stormhatt, rosenvial och rudbeckia.

 Rosenskära är tacksam. Glöm bara inte var du sådde den.
Rosenskära är tacksam. Glöm bara inte var du sådde den. FOTO: TT

Bland de ettåriga blommorna är det smart att sikta på blommor som gärna frösår sig själva. Vallmo, ringblomma, rosenskära, blåklint, akleja, Jungfrun i det gröna är några att testa.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen