Vintersådd – så gör du
När frosten skorpar till jorden och den första snön faller är det dags.
Vinterså grönsaker och blommor så får du tid över nästa vår.
Det finns gott om blommor och grönsaker som gärna vill så sig själva vintertid. De släpper ifrån sig sina frön när temperaturen kryper under nollan och när det blir vår bestämmer fröet på egen hand när värmen räcker för grodd.
Det kan en stressad odlare använda sig av. Ha inte för höga förväntningar bara. Visst kan en vintersådd morot mogna tidigare än den som sås på våren men det är inte säkert.
Däremot är det säkert att du redan gjort en del av jobbet när den jäktiga tiden för sådd kommer på våren.
Hemligheten är att verkligen vänta tills temperaturen gör så att inte fröna kan gro direkt, de ska frysa och tina upp nästa vår. Om det snöat eller inte spelar inte så stor roll se bara till att ogräset är bortplockat innan det fryser till.
Du kan vifta bort snön från jorden, så och sedan täcka med jord innan såplatsen skyddas. Sådden kan göras på friland, i odlingsram eller i plastbyttor med dräneringshål i botten.
Läs också: Lyckas med perenner
Vinterså – så går det till
1. Välj plats efter sort och utrymme. Växter som tål en flytt kan sås både direkt i landet och i plastlåda eller tråg. Morot, palsternacka och andra rotgrönsaker som ogillar omplantering sås direkt i jorden.
2. På friland eller i odlingsram skrapas snön bort om den hunnit falla. Jämna till ytan. Är jorden frusen kan du lägga på lite till. Så på det djup som anges på fröpåsen.
3. I plastlådor och tråg kan du så flyttbara växter som blommor kål, lök och bladgrönsaker. Fyll med planteringsjord, gärna blandat med smågrus för bättre dränering.
4. Vattna sådden. Du kan ta fram vattenkannan eller lägga ett lager snö på sådden. Lådor som ställs i växthus kan behöva påfyllning under vintern, till exempel med några snöbollar.
5. Skydda sådden. Fiberduk används ofta som skydd över sådd på friland men det är inte nödvändigt. Det kan gå lika bra med lite ris eller ett galler som håller krafsande djur borta. Ett lock på glänt kan fungera på små sålådor men glöm inte att hålla koll så att innehållet inte torkar ut.
Grönsaker som klarar vintersådd
Dill, persilja, morot, bladgrönsaker, spenat, lökväxter, palsternacka och olika sorters kryddväxter. Vintersallad (machésallad) är en extra god kandidat. Den börjar gro redan vid 5 plusgrader.
Blommor för vintersådd
De flesta av våra perenner vill ha en vinter för att fröna ska gro. Några exempel är akleja, stjärnflocka, nävor, stormhatt, rosenvial och rudbeckia.
Bland de ettåriga blommorna är det smart att sikta på blommor som gärna frösår sig själva. Vallmo, ringblomma, rosenskära, blåklint, akleja, Jungfrun i det gröna är några att testa.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.