Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 7 september 2017

5 nybörjartips till dig som ska skaffa får

Ett skuttigt roslagsfår eller en bastant gräsklippare? Vilken ras är bäst och hur mycket mark behöver man för en liten besättning får? Här fem frågor och svar till dig som drömmer om att skaffa får.

Har du en liten gård med en bit mark och har bestämt dig för att skaffa egna får. Grattis! Du har både en roligt, utmanande och naturnära tillvaro att se framemot.

Fårägare Annette Westerberg, på Vreta gård utanför Enköping håller kurser i småskalig fårhållning och ger dig sina bästa nybörjartips.

 Annette Westerberg älskar sitt liv med fåren. – Det är fantastiskt att komma upp på morgonen till fåren som vill bli klappade, säger hon.
Annette Westerberg älskar sitt liv med fåren. – Det är fantastiskt att komma upp på morgonen till fåren som vill bli klappade, säger hon.

1. Välj rätt ras

Titta först på vad du har för betesmark. Har du merparten skogsbete eller vallåker passar en köttras. Roslagsfår till exempel skulle bli för feta där och trivs bättre om de får gå på lite klippor och leta efter något att äta. Ser du dig själv sitta och spinna så ska du välja en ras som ger ull. Ring rasföreningar och gör studiebesök på andra gårdar. Gör du ett grundligt researchjobb så är det lättare att träffa rätt från början.

2. Rätt antal djur

Får vill vara i flock så minst fyra vuxna djur bör man ha.

3. Måste jag skaffa en bagge?

Det allra bästa är om man kan ha en egen bagge eller snarare två baggar eftersom det kan vara svårt att ha bagge tillsammans med tackor och får ska inte gå ensamma. Det går att ha enbart tackor men tackor som inte blir dräktiga har lätt för att bli feta och mår självklart bäst om de får lamm. Ett tips är att kolla runt i sin hembygd och se om det går att samarbeta med en fårägare som har samma ras.

4. Hur mycket mark behöver får?

En grundregel är att fyra tackor med lamm behöver en hektar frisk betesmark med varierad terräng. I praktiken behöver man ofta mer eftersom får ofta drabbas av parasiter och då måste man byta hage för att stoppa smittan.

5. Hur ska ett fårstall byggas och inredas?

En fårbyggnad ska vara luftig utan att vara blåsig. Det ska finnas ljusinsläpp och alla får ska få plats att stå och äta och idissla tillsammans. En elektrisk vattenkopp som inte fryser på vintern är en bra investering om man vill slippa bära vattenhinkar flera gånger per dag. Man behöver yta för att kunna sätta upp lamningsboxar. Fåren tycker om att ligga ned så en djup ströbädd är bra och isolerar mot kyla underifrån. Däremot behöver inte stallet vara uppvärmt. Alla regler kring fårbyggnader finns reglerat i djurskyddslagen.

Läs även: Fårklipparen Jacob är fårens friskvårds coach

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen