Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 oktober 2017

Bruna, vita eller gröna ägg: Därför värper hönor så olika

Vissa hönsägg är vita, andra är bruna, gröna eller till och med blå. Skillnaden beror på kemin, genetiken och hur hönorna lever.

 Ljusbruna, mörkt brunröda, vita eller gröna. Ägg från olika hönsraser. Foto. Istock
Ljusbruna, mörkt brunröda, vita eller gröna. Ägg från olika hönsraser. Foto. Istock FOTO: briancweed

Det finns en hel korg full med fördomar om varför hönsens ägg har den färg de har. Vissa säger att lanthöns får bruna ägg medan moderna värphöns får vita. Andra säger att hönsen får ägg i samma färg som de har på de små öronlapparna eller på fjädrarna.

Inget av det är riktigt sant, en vit höna kan lägga ett brunt ägg och det finns lanthöns som värper vitt.

Färgen på äggen kommer från två färgämnen – protoporfyrin ger brun eller ljusbrun färg och biliverdin ger blått. De gröna äggen är färgade av biliverdin med en liten gnutta protoporfyrin.

Färg som blåmärke

Bägge färgämnena kommer från processen när blodkroppar bryts ner och återanvänds. Bilirubin kan du till exempel se själv när du slagit dig och fått ett blåmärke.

Länge trodde forskarna att äggens färg bildades i blodomloppet men senare rön visar att färgen bildas direkt i hönans skalkörtel. På väg mot värpning stannar äggen i skalkörteln cirka 20 timmar och ju längre de stannar desto djupare blir färgen.

Det är förklaringen till att en höna som vanligtvis värper ljusbruna ägg kan värpa mörkare ägg efter en tid när äggproduktionen stannat av.

Det bruna färgämnet troddes först vara något som låg bara på skalets utsida medan det blå färgar hela skalet. Nu har det visat sig att den bruna färgen både kan genomsyra hela och läggas på skalet i tjockare fläckar. Det ser man till exempel på vaktelägg där de bruna fläckarna är så tjocka att man kan känna dem på äggets yta.

Läs också: Gladare hönor – baka en kaka till hönsen

Styrka och värme

Allt handlar om genetik. Hönsfåglar kan ha utvecklat färgerna eftersom de har haft nytta av att kamouflera sina ägg med färg, den bruna färgen kan också göra skalet starkare så att det tål skrapiga strån i redet och krafsande hönsfötter bättre.

En studie utförd vid Universitetet i Novi Sad i Serbien visar att den bruna färgen har fler fördelar. När vita och bruna fasanägg jämfördes visade det sig att kycklingar i bruna ägg hade större chans att överleva. Orsaken tros vara att den mörka färgen tar åt sig och behåller värme bättre.

Man varför värper så många höns i storskalig äggproduktion vita ägg? Det beror på oss. Eftersom de vita äggen är lättare att genomlysa när man kontrollerar kvalitén har raser som värper vitt valts i första hand.

Läs även: Vilken höna passar dig? Guide till 10 tåliga lantraser

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen