Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 9 augusti 2018

Carinas trädgård kryllar av giftiga larven

När arten först upptäcktes i Sverige höjdes röster om en officiell utrotning – men myndigheterna sa nej. Nu har skräcklarven spridit sig över flera landskap i söder och hotar att förgifta både träd och djur. Åhusbon Carina Lundin har fått sin trädgård invaderad av den Blåsvarta björkstekeln, som ingen vet hur man ska lyckas bekämpa.

 Larverna har fallit ner och fullständigt täckt Carinas trädgårdsmöbler.
Larverna har fallit ner och fullständigt täckt Carinas trädgårdsmöbler. FOTO: Carina Lundin

Det började redan i fjol, när Carina Lundin och hennes sambo märkte att en björk i utkanten av deras stora tomt var helt kaläten. När de lyckades identifiera larven som hade angripit trädet visade det sig vara Blåsvart björkstekel, en ännu ovanlig larvart som de senaste åren bara har dykt upp på begränsade områden i Skåne och Danmark.

Men först i år började den riktiga mardrömmen. Larverna har letat sig vidare till nästan alla Carinas träd, både björkar och nyplanterade kejsarträd, som nu är helt kalätna.

– Vi brukar sitta på några trädgårdsstolar i skuggan under träden, de var helt täckta av larver. Det är helt sjukt. Mina nya träd är helt förstörda, bladen har blivit svarta och ruttna, berättar Carina Lundin, som bor på landet söder om Åhus.

Läs också: Så slipper du förlora odlingen till sniglar, rådjur och bladlöss

 Carina Lundin har en stor trädgård där katten springer fritt.
Carina Lundin har en stor trädgård där katten springer fritt. FOTO: Privat

Kan ta död på djur

Blåsvart björkstekel kan dessutom förgifta och ta död på boskap och husdjur som får i sig dem.

– De innehåller gift som är närbesläktat med det gift som finns i vit flugsvamp. Det sabbar lever och njurar, och kan leda till att djuren blir väldigt sjuka eller dör, säger Gunnar Isacsson, expert på insekter och skogsskador på Skogsstyrelsen.

Under år 2016 dog en hundvalp i Skåne efter att ha ätit ett okänt antal larver. Arten är också särskilt farlig för får och getter eftersom de inte är så kräsna med sin föda. På 1980-talet förgiftades en stor flock får av Björkstekeln i Danmark och tog död på ett 50-tal av fåren.

– Mina döttrar har hundar, så till dem har jag sagt att de inte får komma hit. Min egen katt bryr sig inte om larverna. Det allra mest hemska är att det bara en liten bit härifrån finns ett helt fält med får. Det är boskapen man oroar sig för, säger Carina Lundin, som har noterat att grannarna har samma problem.

 Blåsvarta björkstekeln angriper främst björkar.
Blåsvarta björkstekeln angriper främst björkar. FOTO: Carina Lundin

Inget intresse för utrotning

Gunnar Isacsson på Skogsstyrelsen var med när den Blåsvarta björkstekeln först upptäcktes på Falsterbohalvön under tidigt 2000-tal. Han pläderade då för kommunen och andra berörda myndigheter att det borde tas beslut om att utrota arten så länge den bara fanns på en begränsad yta. Men intresset fanns inte, berättar Isacsson, och nu har larven spridit sig i hela Skåne, och även uppåt Blekinge och Halland.

– Det är mycket olyckligt. De förstod inte allvaret i att man borde ha gjort något när man fortfarande kunde göra det. Nu är den så utbredd, så det går inte. I klimatförändringens tidevarv lär en sådan art inte försvinna i första taget, säger Gunnar Isacsson.

Läs också: Bromsarna fler än vanligt i år

 Även till stammen på en asp har björkstekeln tagit sig.
Även till stammen på en asp har björkstekeln tagit sig. FOTO: Carina Lundin

Finns inget sätt att bekämpa

Carina Lundin berättar att det enda de har kunnat göra åt invasionen i trädgården är att plocka larverna och lägga dem i bensin så att de dör. Men det är ingen trevlig syssla.

– De bara rasade ner när jag plockade, jag fick dem i håret och på kläderna. De kryper överallt, säger Carina, och suckar över att hon hellre hade tillbringat semesterdagarna på stranden.

Det finns nämligen inget utforskat sätt att bekämpa de farliga larverna.

– Man kan dra ut en presenning under björken och samla in dem för att bränna eller ha ihjäl i dem på annat sätt. Men man måste vara väldigt ihärdig och tålmodig om man ska klara av något sådant, säger Gunnar Isacsson.

Blåsvart björkstekel

  • Blåsvarta björkstekelns larver är 1,5–2,5 cm långa och är gula med svarta längsgående ränder.
  • Larven innehåller giftet lophyrotomin, som är närbesläktat med det gift som finns hos vit och lömsk flugsvamp. Får som ätit 1,5 – 7,5 gram larver per kilo kroppsvikt har dött inom 35 timmar av akuta skador på levern.
  • Skydda betande djur under augusti-september när larverna lämnar björkarna för att gräva ner sig i marken. Under angripna björkar kan det då finnas tusentals larver och risken är stor att betande djur får dem i sig av misstag. Risken är störst för får och getter eftersom de inte verkar bry sig särskilt mycket om hur maten smakar. Om det förekommer björkstekellarver i beteshagarna är det därför viktigt att ha betesdjuren i björkfria hagar under den här perioden.
  • Angripna björkar får alltid kvistar eller hela grenar kalätna, medan andra delar av trädet förblir oskadat. Larverna lämnar alltid kvar mittsträngen på bladen. När mittsträngen vissnar får den en rödbrun färgton som syns även på långt håll i kontrast mot björkens i övrigt friskt gröna krona. Kraftigt angripna björkar blir helt kalätna. Skadorna är inte särskilt allvarliga för björkarna eftersom kalätningen sker sent på säsongen då det mesta av årets tillväxt är färdig. Upprepade kalätningar skulle dock kunna orsaka tillväxtminskningar, möjligen också minskad motståndskraft mot rotröta.
  • Den fullvuxna björkstekeln är blåsvart, 1-1,5 cm lång och flyger ganska långsamt över gräset och i björkkronorna. Den svärmar i juni och lägger äggen inuti björkens bladkanter, som får en liten bula över varje ägg.

Källa: Skogsstyrelsen.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen