Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 26 september 2019

Så förhindrar du fåglar från att krocka med dina fönster

Alla har väl hört dunsen och sett en stackars fågel utslagen på marken under. Men det finns sätt att hindra fåglar att flyga in i fönster.

 Många fåglar dör när de krockar med fönster. Så här kan du undvika att pippin skadar sig!
Många fåglar dör när de krockar med fönster. Så här kan du undvika att pippin skadar sig! FOTO: tt

Krockar fåglar med dina fönster? Det är tyvärr ett vanligt problem. Fågeln uppfattar helt enkelt inte fönstret och tror att det är fritt fram att flyga igenom.

Ibland kvicknar fågeln till efter smällen, men många klarar sig inte.

I Sverige vet vi inte hur många fåglar som dör. Många olyckor uppmärksammas antagligen inte av människor, däremot av djur som ”städar undan” döda och skadade fåglar och äter dem.

Läs också: Spara bär nu till fåglarna i vinter

En miljard fåglar dör

I USA, där det forskats på detta, beräknas upp till en miljard (!) fåglar dö vid kollisioner med fönster, glasbyggnader och bullerplank i glas.

Det skriver Natursidan.se, som berättar om University of British Columbia där forskare studerat fågelkollisioner sedan 2014. De har räknat fram att cirka 10 000 fåglar per år dör vid krockar med fönster, enbart vid detta universitet.

Risken för kollisioner är extra stor med riktigt stora fönsterrutor, skriver Natursidan.se. Hörn med båda sidorna i glas, till exempel busskurer och balkonger, är också extra farliga för fåglarna.

Rovfåglar hjälper inte

Vad göra åt problemet? Metoden att sätta upp svarta dekaler med rovfågelsiluetter har visat sig vara i stort sett verkningslös.

Bättre är att sätta ljusa dekaler på fönstret (10-15 cm emellan) eller rita med glasfärg, fast alltså inte med svart som syns dåligt.

Att täcka fönstren med gardiner eller persienner samt att släcka lampor inomhus minskar också risken för att fåglar ska uppfatta fönstret som något som går att flyga igenom.

Rita på fönstret

Utanpåliggande spröjs borde också ha effekt. Ju mindre ”öppning” som fågeln tycker sig kunna flyga igenom desto mindre benägen blir den.

En metod som också verkar fungera är att rita ljusa lodräta linjer på fönstret som den brittiske naturfilmaren Alex Sally gör i klippet nedan.

Om fågeln lever, men är omtumlad, så sätt den i en kartong (pappkasse eller dylikt) med en handduk över. Kolla den då och då. När fågeln verkar pigg, så tar du undan handduken.

Läs också: Tål fåglarna salt? Experten svarar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen