Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 5 december 2019

Får man plocka granris i skogen?

Till jul är suget efter doftande granris stort! Men får man plocka det hur man vill i skogen? Det här säger lagen om att plocka granris i naturen!

 Granris i skogen - är det lagligt att plocka? Så här säger allemansrätten.
Granris i skogen - är det lagligt att plocka? Så här säger allemansrätten. FOTO: Istock

Kanske vill du göra en egen tomte eller bock av grönt granris. Eller bara lägga granriskvistar framför förstbron.

Men hur får man tag på riset om man inte har egna granar? Får man plocka några kvistar i en närbelägen skog? Eller måste man leta upp markägaren först?

Läs också: Baka gott till julen – våra allra käraste recept hittar du här!

Allemansrätten granris

Allemansrätten innebär visserligen att man får vistas fritt i skog och mark – men har flera begränsningar.

Till exempel har du inte rätt att plocka kvistar från träden i skogen. I brottsbalkens kapitel 12 står att man inte får skada växande träd. Se hela lagtexten här nedanför.

Det är därför olagligt att ta ris, grenar, näver, bark, löv, bast, ollon, nötter eller kåda från växande träd. Det är även olagligt att plocka granskott.

Läs också: Vad är den mystiska prydnaden i adventsstaken? Inte vitmossa!

Expert på allemansrätt

Men för den som vill få tag på granris och bor nära en nyligen avverkad skog finns en bra möjlighet.

Så här säger Björn Galant, LRF:s expert på allemansrätten och äganderätten.

– Du får plocka granris från kapade grenar på ett hygge, utan att fråga markägaren om lov. Men du får absolut aldrig ta grenar eller skott från växande plantor och träd utan markägarens tillåtelse.

En annan, lite udda möjlighet att få tag på granris är att fråga närmaste julgransförsäljare om du kan få ta vara på de grankvistar som huggs bort inför försäljning.

Så här säger Brottsbalken, kapitel 12 paragraf 2 a

2 a § Den som i skog eller mark olovligen tar växande träd eller gräs eller träd som fällts av vinden eller sten, grus, torv eller annat som inte är bearbetat döms, om brottet med hänsyn till det tillgripnas värde och övriga omständigheter är att anse som ringa, för åverkan till böter. Detsamma gäller den som från växande träd tar ris, grenar, näver, bark, löv, bast, ollon, nötter eller kåda. Lag (2017:442).

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen