Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 27 september 2019

Friluftsfrämjandets ”Nedsläckt hus”

Inspirerade av SVT:s serie Nedsläckt land genomförde Friluftsfrämjandet ett experiment där 20 deltagare från hela Sverige fick leva i två dygn utan el och vatten.

 Här är alla deltagare i första omgången av experimentet ”Nedsläckt hus” som anordnas av Friluftsfrämjandet!
Här är alla deltagare i första omgången av experimentet ”Nedsläckt hus” som anordnas av Friluftsfrämjandet! FOTO: Jonathan Karström

Realityserien Nedsläckt land, som sändes på SVT i våras, väckte många tankar kring krisberedskap och hur vi alla skulle klara oss vid ett nationellt strömavbrott.

Intresset för att delta i Friluftsfrämjandets experiment som går under namnet ”Nedsläckt hus – Lev en helg utan el” blev inte helt oväntat mycket stort. Ulf Karström, 60, från Sundsvall var en av dem som nappade.

– Jag hade sett serien Nedsläckt land och tyckte den var bra och intressant, så frågan var lite aktuell. Jag läste på lite vad det här experimentet skulle vara och det framgick att det var lite av en light-variant. Så jag fick med mig min fru och mina vuxna söner, berättar Ulf Karström.

Läs också: Därför är det bäst att bo på landet – när krisen kommer

Bodde i scoutstuga

 Måltiderna intog man tillsammans.
Måltiderna intog man tillsammans. FOTO: Jonathan Karström

Experimentet ägde rum helgen den 20-22 september vid Påta scoutstuga på Domarudden utanför Åkersberga, och leddes av Friluftsfrämjandets initiativtagare Pia Webb.

– Jag brinner för överlevnad och att leva enklare. Jag känner ett behov av att få folk att vakna och vara beredda på det oväntade. Men i stället för att det ska vara skrämmande så ville jag göra det till något roligt, säger Pia Webb.

Fick lösa uppgifter

 Samling vid lägerelden.
Samling vid lägerelden. FOTO: Jonathan Karström

När de 20 deltagarna hade anlänt på fredagseftermiddagen fick de lyssna till en föreläsning och äta ett mål mat.

Sedan gick strömmen.

Under två dygn skulle nu deltagarna hitta lösningar till matlagning, vattenrening och toalett.

 Bygga vindskydd för övernattning.
Bygga vindskydd för övernattning. FOTO: Jonathan Karström

– För att göra det lite besvärligt fick vi uppgifter hela tiden. Det kunde vara att bygga ett vindskydd, se till att bygga en toalett ute i skogen eller hitta på någon efterrätt av det som fanns i skogen, säger Ulf Karström.

På fredagen fick de en låda med mat som de delade upp mellan sig. Tack vare årstiden kunde deltagarna dessutom hitta blåbär och svamp i skogen att äta.

 För att inte gå hungrig plockade man blåbär.
För att inte gå hungrig plockade man blåbär. FOTO: Jonathan Karström

– Det var fantastiskt vilka rätter vi lyckades få ihop. Jag trodde nog att vi skulle få äta mindre mat än vad vi faktiskt fick. Det som var mest utmanande var nog snarare mörkret. Inte för att jag är mörkrädd, utan för att det gör allt besvärligare. Man måste se till att man har ljus och allt tar längre tid, säger Ulf.

 När mörkret föll fick man vara påhittig.
När mörkret föll fick man vara påhittig. FOTO: Jonathan Karström

Läs också: 4 saker du borde packa i din krislåda – redan idag!

Gott samarbete

 Toa fick man fixa ute i naturen.
Toa fick man fixa ute i naturen. FOTO: Jonathan Karström

I början spolade de toaletten i huset med sjövatten som de hämtade i hinkar. Men efter ett tag blev toaletten överbelastad och de fick bygga en toalett ute i skogen.

Samarbetet gick bra, tycker Ulf.

– Det var ju i grund och botten friluftsmänniskor som verkligen var intresserade, så det märktes. Socialt kan det ju bli påfrestande i vissa lägen men jag tror att två dygn är lite för kort tid för att få hela gruppdynamiken.

FOTO: Jonathan Karström

Fördelen med att arbeta i grupp tyckte Ulf var den största lärdomen.

– Man hade olika kunskaper och specialiteter som smälte ihop till en bra grej. Tillsammans är vi flera! Det var väldigt roligt, säger Ulf och poängterar även det större perspektivet:

– Det här är en realitet när strömmen försvinner, det är på riktigt. Man behöver inte fundera på om kriget kommer, men man kan med ganska enkla medel förbereda den första initiala delen.

FOTO: Jonathan Karström

”Nedsläckt hus” 18-20 oktober

Friluftsfrämjandet kommer att anordna ytterligare en helg, den 18-20 oktober 2019. Då är lägsta åldersgräns 6 år, vilket föreningen hoppas ska locka familjer som vill utmanas med lite skärmfri tid. Läs mer och anmäl dig här!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen