11 delikatesser att spara nu – och mata fåglarna med i vinter
Under hösten bjuder naturen nästan på för mycket mat till fåglarna. Varför inte spara lite frukt och bär till vintern?
Vintern är ofta hård för de fåglar som stannar här uppe i norr. Då behöver de mycket energi i form av mat.
Förutom att senare köpa frön och annat gott, kan du ta rätt på naturens gåvor redan nu och bulla upp när snö och kyla kommer.
Rönnbär och oxelbär
Till: Trastar, sidensvans, tallbit
- Frys in hela bärklasar. Lägg ut eller häng upp i träden. Fullt i frysen? Prova med torkade bär.
Nypon
Till: Mesar, trastar
- Frys in och lägg ut. Torkade nypon kan också fungera.
Äpplen och päron
Till: Trastar, sidensvans)Läs också: Talgoxe – 5 spännande fakta
- Frys in hela eller halverade. Lägg ut i snön eller spetsa på tunna grenar.
Solrosor
Till: Mesar, pilfink m fl småfåglar
- Låt dem stå kvar bara, eller torka frökakorna och häng upp dem.
Vinterståndare
Till: Steglits, grönsiska, gråsiska
- Många växter är lämpliga att bara låta stå så att de torkade fröställningarna kan locka fåglar. Exempel: Tistlar, liljeväxter, kungsljus, kardborre, fyrkantig johannesört och rölleka.
Bokollon
Till: Bofink, bergfink, nötväcka
- Samla och lägg ut.
Ekollon
Till: Nötskrika, nötkråka
- Samla och lägg ut.
Hasselnötter
Till: Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett
- Samla och lägg ut.
Viltskinn
Till: Mesar, hackspettar, nötskrikor
- En bra fettkälla är höstjaktens viltskinn som spänns upp på en vägg.
Källor: naturskyddsforeningen.se, naturochtradgard.se, svenskjakt.se
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.