Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 10 april 2018

Nu föds massor av gulliga djurungar ute i naturen!

Våren i naturen är som en enda stor barnkammare. Så här ser det ut hemma hos räven, rådjuret, haren och de andra vilda djurfamiljerna.

Räv

FOTO: Kenneth Johansson

Kullen på vanligen 4-5 ungar föds i skydd i ett gryt från i slutet av mars till i början av maj. Tidigast i söder. En nyfödd unge väger bara omkring ett hekto och öppnar ögonen först efter ett par veckor.

De första två månaderna stannar de mest i grytet, diar och hålls varma av honan. Sedan börjar de leka kring grytet och äter uppstött föda eller byten som föräldrarna tar hem.

Läs också: Därför är räven ett gott tecken: Lägre risk för borrelia

Rådjur

FOTO: Kenneth Johansson

Får 1-3 kid, vanligen i början av juni. Tidigare i söder och senare i norr. Ett kid väger cirka två kilo och kan gå redan efter en timme. Efter cirka åtta timmar söker de en egen skyddad lega.

Efter första dygnet med tät kontakt, kommer geten 3-6 gånger per dygn för att ge di och slicka kiden. Varje gång brukar de sedan följa sin mamma ett par hundra meter och ta en ny lega där de väntar till nästa besök.

Hare

FOTO: Kenneth Johansson

Två arter i Sverige: skogshare och fälthare. Fältharen, upp till södra Norrland, får vanligen första kullen i mars och sedan ytterligare två. Skogsharen, i hela Sverige utom Skåne, får två-tre kullar med början i april. Kullstorleken är vanligen 2-5 ungar.

Honorna i bägge arterna lämnar ungarna nästen genast och söker upp dem en gång per dygn, gömda i terrängen eller i ett gömsle, för att ge dem di. Ungarna föds med öppna ögon och kan tidigt röra sig bra. Redan första veckan börjar de ta sig runt och äta växter. De diar vanligen 3-4 veckor.

Läs också: Skogshare lurade reporter – exklusiv intervju i fara

Älg

FOTO: Kenneth Johansson

En eller två kalvar föds i slutet av maj eller början av juni och väger cirka 10-15 kilo styck. Pälsen är rödbrun.

Kalvarna är kvickt på benen och kan följa kon efter cirka en timme, även om de mest håller sig stilla och dolda de första 2-3 veckorna. De växer snabbt tack vare sommarens näringsrika föda och kons mjölk. De kan faktiskt öka i vikt med ett kilo per dygn!

Utter

FOTO: IBL

Kan föda ungar när som helst på året, men vanligast är april-juni. 1-4 ungar föds i ett gryt nära vatten. Ungarna följer honan i stort sett hela första året.

Vid födseln väger de cirka ett hekto, är blinda och har en gråaktig ullpäls. Först efter ett par månader kommer de ut, och börjar sedan simma efter ytterligare någon månad. Därefter följer de honan nära och lär sig fånga fisk av henne.

Vildsvin

FOTO: IBL

Kultingar kan födas året runt, men absolut vanligast är under perioden februari-maj. Suggan får 3-8 kultingar som föds i en grund grop som hon grävt i tät vegetation och fodrat med växtdelar.

Där stannar kultingarna första veckan och de har sin egen bestämda spene som de alltid diar på. De följer suggan till nästa födsel, vanligtvis i ett år, och börjar äta fast föda efter cirka en månad. Men de kan dia de fyra första månaderna.

Den typiska randiga kultingpälsen mörknar efter några månader.

Ekorre

FOTO: IBL

Kan föda närsomhelst från mars till september. Upp till tre kullar varje säsong, med upp till åtta ungar i varje. En unge väger bara cirka 10 gram (en tiokrona väger 6,6 gram).

Ungarna föds i ett välbyggt klotformat risbo, vanligen högt i en tät gran. Ibland i trädhål. Ofta finns fler bon i närheten, fast inte lika noggrant byggda, och honan kan flytta ungarna mellan bona. De lämnar inte boet på egen hand förrän efter cirka 45 dagar.

Grävling

FOTO: IBL

De 2-3 ungarna föds i grytet i januari-mars. De väger cirka ett hekto och är blinda och täckta av korthårig och gråaktig päls. De diar honan ett par månader i grytet, och honan måste alltså ha lagt på sig mycket vikt hösten innan.

Därefter börjar de titta ut ibland, fortsätter dia och får också uppkastad föda innan de i början av hösten kan klara sin mathållning själva.

Läs också: Se filmen när talgoxen morgonstädar sin holk

Lodjur

FOTO: IBL

Ungarna föds i maj-juni, vanligen 1-3 stycken, på ett skyddat ställe. Det kan vara ett rävgryt, en klipphåla, under en rotvälta eller liknande. Ungarna är blinda och väger cirka tre hekto.

Ögonen öppnas efter ett par veckor och ungarna stannar i skydd ungefär en månad. De lämnas ofta för sig själva och håller tätt ihop. De diar honan tills de är cirka ett halvår, men från två månaders ålder börjar de äta byten som honan slagit och tagit hem.

Igelkott

FOTO: IBL

Föder vanligen först i början av augusti, ofta 4-5 ungar, i ett väl inrett bo i en lövhög eller liknande. Ungarna väger bara cirka 15 gram, är blinda och har i början korta och mjuka och ljusa taggar.

Efter ett par veckor har ögonen öppnats, och mörkare och hårda taggar har börjat växa fram. Ungarna lämnar boet efter cirka tre veckor, fortsätter dia och klarar sig själva efter ytterligare ungefär tre veckor.

Källor: Däggdjur i Sverige (Bonnier Fakta 2010), Vilt och vetande (jagareforbundet.se), Nordens däggdjur (Norstedts 1993).

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen