Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 2 augusti 2017

Hjortron: Så hittar du dem!

Sugen på att plocka hjortron? Så här blir du en mästare på att hitta de guldgula bären.

Här växer hjortron

 Typiska hjortonmarker. Plantorna trivs i den fuktiga vitmossan intill en igenvuxen tjärn. Här får de fukt och massor av sol. Foto: IBL.
Typiska hjortonmarker. Plantorna trivs i den fuktiga vitmossan intill en igenvuxen tjärn. Här får de fukt och massor av sol. Foto: IBL. FOTO: Erlend Haarberg/Nature Picture Library/IBL

Hjortron finns i hela landet utom på Öland och de blir vanligare ju längre norrut du kommer. Plantorna gillar fuktig mark, sura förhållanden och mycket sol. Leta alltså på öppna mossar och myrar där solen kommer åt. Där tallar, skvattram och odonris skymmer får inte hjortronen tillräckligt med sol för att trivas.

Bra att hålla koll på

 HJortron om våren. De blanka, mörkgröna bladen är lätta att känna igen. Finns det dessutom blommor finns det hopp. Foto: IBL.
HJortron om våren. De blanka, mörkgröna bladen är lätta att känna igen. Finns det dessutom blommor finns det hopp. Foto: IBL. FOTO: Bob Gibbons

Ta en tur tidigt på sommaren och rekognosera. Hjortronplantornas stora blad är lätta att känna igen och ser du blommor i maj är det värt att komma tillbaka. Hjortronplantor är antingen hanar eller honor och det finns myrar med bara hjortronhanar på där du aldrig hittar ett enda bär.

Läs också: Plocka och rensa blåbär effektivt – bästa råden!

Håll koll på vårvädret, en släng med frost i maj kan skada blommorna så att det inte blir bär. Ett annat bra tips är att gå tillbaka ett år. Var det ett bra hjortronår är risken stor att årets skörd blir mindre, många plantor hämtar andan efter rekordåren.

Då är det dags att plocka

Bären brukar mogna från mitten av juli till mitten av augusti. Var noga med att inte plocka bären för tidigt. Ett omoget hjortron är stenhårt och surt och mognar inte som det ska när det tagits från plantan. Vänta tills bäret lossnar lätt utan att bladrosetten under följer med.

Tips från proffsen

Lyssna efter göken. När den tystnar kan det vara dags. Ett samiskt talesätt säger att ”göken sätter hjortronen i halsen”. Det betyder att hjortronen är mogna när göken tystnar i mitten av sommaren.

Läs även: Så gör du rårörda hjortron

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen